Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Attīstības gada idejas autore - Latvija

«Mūsu pasaule, mūsu cieņa, mūsu nākotne» - šāds moto likts par pamatu 2015. - Eiropas attīstības - gadam, kas veltīts attīstības sadarbībai. Jāuzsver, ka ideja šo gadu pasludināt par Attīstības gadu visā Eiropas Savienībā (ES) nāca tieši no Latvijas, no mūsu nevalstiskā sektora.

Eiropas valstis un institūcijas ir pasaulē lielākās palīdzības sniedzējas attīstības valstīm, šim mērķim piešķirot 82 miljardus eiro laika posmā no 2014. līdz 2020. gadam. Palīdzība tiek sniegta vairāk nekā 160 valstīm.

Nepildām solījumus

Saskaņā ar Ārlietu ministrijas informāciju Latvijas prioritārās valstis attīstības sadarbībā 2014. gadā bija ES Austrumu partnerības valstis - Baltkrievija, Gruzija, Moldova un Ukraina - un Centrālāzijas valstis - Kirgizstāna, Tadžikistāna un Uzbekistāna.

Tas zināmā mērā atšķiras no citu ES valstu prioritātēm, kur dominē Āfrikas valstis. To nosaka gan tas, ka tās ir vienas no pašām nabadzīgākajām valstīm, gan arī ciešās vēsturiskās saites, jo šīs valstis ir bijušās Eiropas lielvalstu kolonijas.

Latvija attīstības sadarbībai velta aptuveni 0,08% no nacionālā kopienākuma jeb aptuveni 17,9 miljonus eiro. Gan Eiropas kustības Latvijā valdes priekšsēdētājs Andris Gobiņš, gan starptautiskais konsultants valsts pārvaldes jautājumos Uģis Šics uzsver, ka tā ir nepieņemama situācija un Latvija nepilda savus starptautiskos solījumus, kuros apņēmusies attīstības sadarbībā ieguldīt 0,17% no nacionālā kopienākuma.

Prasa pārskatus

Dienai stāsta Eiropas Parlamenta Attīstības sadarbības komitejas vadītāja Linda Makavana, sniegtā palīdzība attīstības valstīm ir ļoti daudzveidīga, sākot no pārtikas un dzeramā ūdens nodrošināšanas un beidzot ar labas pārvaldības ieviešanu. «Jāsaprot, ka attīstības valstis ir ļoti dažādas, tāpēc individuāli tiek izvērtēts, kāda palīdzība katrai no šīm valstīm nepieciešama.» Piemēram, daudzās Āfrikas valstīs tā primāri ir materiālā palīdzība ikdienas neatliekamo vajadzību nodrošināšanai, turpretim Centrālāzijas valstīm tā drīzāk būs palīdzība labas pārvaldības ieviešanā un demokrātisko vērtību veicināšanā.

Taujāta, vai reizēm palīdzības sniegšana trešās pasaules valstīm nelīdzinās naudas bēršanai caurā mucā, L. Makavana norāda, ka nauda tiek sniegta konkrētiem mērķiem un par tās izlietojumu tiek prasīti izsmeļoši pārskati. «Faktiski finansējuma piešķiršanā attīstības valstīm tiek ievēroti tie paši principi, kas sadalot ES struktūrfondu naudu starp ES valstīm. Ir konkrēti kritēriji, kuriem jāatbilst naudas izlietojumam. Ja saņēmēja valsts nepilda savas saistības, palīdzības sniegšana tiek pārtraukta, kā mēs to nesen izdarījām Gambijā. Tāpat palīdzību pārtraucam sniegt, ja ir aizdomas par kādām koruptīvām darbībām,» uzsver L. Makavana.

Par lielāko draudu attīstības sadarbībai L. Makavana uzskata nestabilo politisko situāciju un militāros konfliktus vairākās attīstības valstīs, kā arī teroristisko grupējumu Islāma valsts, kas īpašus draudus rada sievietēm, kuras vēlas iegūt izglītību un strādāt.

NVO īpašā loma

L. Makavana norāda, ka īpaši liela loma attīstības sadarbības veicināšanā ir nevalstiskajām organizācijām (NVO). Eiropas kustības Latvijā valdes priekšsēdētājs Andris Gobiņš uzsver, ka NVO var darboties daudz efektīvāk, jo ir tuvāk cilvēkiem un viņu reālajām vajadzībām un NVO strādā ar daudz mazāku birokrātiju nekā valsts institūcijas. «Latvijas NVO prioritārie sadarbības partneri ir Gruzija, Moldova, arī Kirgizstāna. Tas mūs atšķir no citām ES valstīm, īpaši Dienvideiropas,» norāda A. Gobiņš. Kā īpaši veiksmīgus projektus viņš min Portidžas asociācijas sadarbību ar Gruziju, ieviešot bērniem ar īpašām vajadzībām draudzīgus izglītības modeļus, kā arī Delnas darbu Tbilisi korupcijas mazināšanā.

A. Gobiņš īpaši uzsver, ka attīstības sadarbības galvenais virziens ir nevis vienkārši naudas iedošana, bet tieši labas pārvaldības nodrošināšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latvijas sadarbības projekti

Baltkrievija - SIA Civitta Latvija īsteno projektu, kura mērķis ir veicināt mazo un vidējo uzņēmējdarbību Baltkrievijas reģionos.
Gruzija - projekts nodarbinātības līmeņa celšanai, apmācot mazo un vidējo uzņēmumu pārstāvjus eksportspējas celšanā, kā arī veicinot kooperāciju un vienota eksporta zīmola izveidošanu.
Moldova - tiesu sistēmas efektivitātes, caurskatāmības un atbildības uzlabošana, atbalsts Moldovas Robežpolicijas kinoloģijas jomas reorganizācijai un attīstīšanai atbilstoši ES standartiem, ekspertīze reģionālās un ekonomiskās attīstības jautājumos, kā arī fiskālās decentralizācijas veicināšanā.
Ukraina - ekspertīze administratīvi teritoriālās reformas ieviešanā un īstenošanā, kā arī e-pārvaldes ieviešanas jautājumos.
Uzbekistāna - RTU Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts īsteno ilgtspējīgas vides inženierzinātnes studiju programmas attīstību, apmācot Uzbekistānas Urgenskas Valsts universitātes mācībspēkus un vides inženierzinātņu studentus.
Azerbaidžāna un Kirgizstāna - speciālistu apmācība darbam ar jauniešiem un bērniem ar īpašām vajadzībām un viņu ģimenēm.
Avots: Ārlietu ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?