Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Atvieglos mobilitātes pabalsta saņemšanas noteikumus

No marta ieviestais reģionālās mobilitātes veicināšanas pabalsts, kura ietvaros bez darba esošie cilvēki, kas vēlas doties strādāt attālāk no dzīvesvietas, var saņemt transporta vai mājokļa īres kompensāciju, ir guvis lielāku atsaucību, nekā plānots, tādējādi nedaudz, taču ietekmējot arī bezdarba samazināšanos. Maija beigās reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā bija 9,9%, un salīdzinājumā ar aprīli tas samazinājies par 0,5 procentpunktiem.

Lai mobilitātes pabalstu padarītu pieejamāku plašākam bezdarbnieku lokam, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) nolēmusi mainīt pabalsta saņemšanas nosacījumus - līdz šim pabalsts pienācās tikai cilvēkiem, kuri bijuši reģistrēti kā bezdarbnieki vismaz sešus mēnešus, bet no augusta šis termiņš tiks saīsināts līdz diviem mēnešiem. Pārāk liels attālums starp dzīvesvietu un potenciālo darbavietu var būt nozīmīgs šķērslis darba atrašanai - socioloģisko aptauju rezultāti liecina, ka pēdējo 10 gadu laikā aptuveni 19% strādājošo ir bijuši spiesti atteikties no darba piedāvājuma šī iemesla dēļ.

Līdz šim NVA filiālēs saņemti 82 pieteikumi mobilitātes pabalstam, bet pabalsts, kura apjoms ir līdz 280 latiem četru mēnešu periodam, piešķirts 65 personām, informēja NVA pārstāve Iveta Kancāne. Lai gan to cilvēku skaits, kuriem mobilitātes pabalsts palīdzējis atgriezties darba tirgū, salīdzinot ar maijā reģistrēto kopējo bezdarbnieku skaita samazinājumu par 4991 cilvēku, nav liels, NVA uzskata to par veiksmīgu. «Klientu atsaucība uz NVA piedāvāto pakalpojumu un pieteikšanās aktivitāte ir vērtējama pozitīvi,» uzsvēra I. Kancāne un norādīja, ka lielākoties cilvēki ar mobilitātes pabalstu vēlējušies kompensēt transporta izdevumus.

Pēc NVA apkopotās informācijas, visvairāk pieteikumu mobilitātes pabalsta saņemšanai iesniegts aģentūras Rēzeknes, Ludzas, Aizkraukles un Cēsu filiālēs, savukārt pabalsta saņēmēju profesiju loks bijis ļoti daudzveidīgs - sākot no tehniskā direktora un direktora palīga līdz mežstrādniekam, traktora vadītājam un miesniekam.

Kopumā šī gada maijā reģistrēto bezdarbnieku skaits valstī pirmo reizi kopš krīzes sākuma ir nokrities zem 100 000 un sasniedzis 97,7 tūkstošus jeb 9,9% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita. NVA direktore Inese Kalvāne skaidro, ka bezdarba situācijas uzlabošanos ir veicinājuši sezonas darbi tirdzniecības, sabiedriskās ēdināšanas, būvniecības un transporta nozarē, kā arī mērens vispārējs darbaspēka pieprasījuma kāpums darba tirgū - šobrīd NVA reģistrēto vakanču skaits ir par 35% lielāks nekā pirms gada un sasniedz 6130 vakanču.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?