Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Atzinību izsaka ar titulu

Gada nogalē saņēmis Kunces balvu kā Latvijas balzama (LB) radošākais darbinieks, Liķieru ceha vadītājs Jānis Mažis mulst, sajūtu sauc par dīvainu un uzsver: «Tas neesmu es, tie esam mēs. Man Dieviņš devis gan labus priekšniekus, gan labus kolēģus. Nemaz nevaru visus nosaukt, kam šī balva būtu jāsadala.

» Jānis uzņēmumā strādā jau 38 gadus un, lai gan teic, ka viņu vienu nevajag izcelt, tomēr priecājas par novērtējumu. Līdz ar balvu komplektā nākusī balzama pudele ar Rīgas aptiekāra Ābrama Kunces (viņu dēvē par Rīgas Melnā balzama tēvu) portretu gan Jānim mājās stāvot goda vietā un tukšota netikšot.

Svētki ir jāsvin

Kunces balvu LB pasniedza pirmo reizi, un paši darbinieki ir gan šīs idejas autori, gan kandidātu izvirzītāji un uzvarētāja noteicēji. Vēl pirms gada Kunces dzimšanas diena tika atzīmēta ar zibakciju, kurā LB darbinieki ģērbās violetu toņu drēbēs, bet šajā gadu mijā jau tika godināts darbinieks, kas var līdzināties Kunces garam. «Jānis Mažis uzņēmumā asociējas ar alķīmiķi - viņš eksperimentē ar garšām, rada jaunus produktus,» stāsta LB Personāla un administratīvā departamenta direktore Signe Bīdermane. «Ir fascinējoši redzēt, kā jauna tradīcija rodas acu priekšā. Svētki ir jāsvin! Tas saliedē kolēģus.» S. Bīdermane piekrīt, ka šāda sumināšana atstāj iespaidu arī uz darbinieku motivāciju un piederības sajūtu uzņēmumam. Labākais darbinieks LB gan sveikts netiek, jo cilvēku darba uzdevumi uzņēmumā ir pārāk dažādi, toties nu ir Kunces balva un pērn Tīrības mēneša ietvaros izmēģinātas arī neformālākas nominācijas - Zaļākais darbinieks, Atsaucīgākais kolēģis, Aktīvākais dzīvesveids, Tīrākais kabinets.

Savukārt apsardzes uzņēmums Grifs AG Labākos darbiniekus izceļ divreiz gadā īpašā pasākumā. Nominantus izvirza tiešais vadītājs un apstiprina vēl divi vadītāji, un ir darbinieki, kas šo titulu iegūst atkārtoti, stāsta Grifs AG Personāla un kvalitātes dienesta vadītāja Aina Dambe. Darbinieki tiek sumināti arī par Gada ieguldījumu, kolēģa ierosinātā ārmresliga turnīrā tiek noteikta Grifs AG Stirpā roka, bet, vadoties pēc kampaņas Uzslavē labu servisu! rezultātiem, atzinības raksti tiek Uzslavētākajiem darbiniekiem. Ar īpašu nozīmīti un iemaksām krājkontā tiek sumināti arī ilggadējie darbinieki. «Uzņēmumā ar teju 600 darbiniekiem ne vienmēr ir iespēja katram pateikties par labu darbu, tāpēc dažādas nominācijas ir lielisks veids, kā vadībai personīgi klātienē pateikt paldies labākajiem. Un darbinieki lepojas ar iegūtajām nominācijām,» saka A. Dambe.

Stila ikona, Kliku magnēts

Arī SEB banka sumina labākos darbiniekus, taču, laikam ritot, šī nominācija transformējusies un papildināta ar citām, atklāj SEB bankas Personāla pārvaldes vadītāja Gunita Meiere. Pērn pirmo reizi tika sveikti SEB talanti -labākie, aktīvākie un uz attīstību vērsti darbinieki, kuriem tika organizēta īpaša Prāta kutināšanas sesija un pusdienas. Ik gadu kolēģi izvirza un žūrija nosaka desmit SEB vārdnešus - darbiniekus, kuri nes SEB vārdu pasaulē, iesaistoties dažādās ārpusdarba sociālajās, kultūras, sporta, publiskajās aktivitātēs. Savukārt kādreizējā nominācija Labākais kolēģis pārtapusi par Kvalitātes cilvēku, kurš balvā saņem ceļojošo kausu. Tajā darbinieki paši izvirza pretendentus un tiešsaistē par viņiem balso, balsojumu arī komentējot. «Te tiek pieteikti cilvēki, kuru darbā atspoguļojas SEB pamatvērtības - atbildība, savstarpēja cieņa, profesionalitāte un pastāvīgums. Mēneša garumā, kamēr turpinās balsojums, darbā jūtama pozitīva atmosfēra,» stāsta G. Meiere. Savus kolēģus apbalvo arī atsevišķas struktūrvienības, un te fantāzija nominācijās lido augstu: Gada stila ikona, Gada rekordists, Baltijas tīģeris, Gada debija, Gada valodnieks, Gada spridzeklis u.c., atzinība tiek arī tiem, kas izceļas ar «zaļām» aktivitātēm. Savukārt SEB bankas valde apbalvota par blogošanas sākšanu bankas intranetā - prezidents Ainārs Ozols saņēmis diplomu kā Gada kliku magnēts, bet valdes locekle Ieva Tetere ieguvusi titulu Gada šarmantākie pirkstiņi.

Ticamības moments

Sumināt labākos darbiniekus, lai izrādītu viņiem atzinību un pateiktu paldies, Latvijas uzņēmumos ir izplatīta prakse, tomēr tā mainās: ir tendence to darīt nevis reizi gadā, bet biežāk - ar domu, ka labākie jāpamana ikdienā, komentē organizāciju psiholoģe, SIA O.D.A. vadītāja Gitāna Dāvidsone. «Gada balvām ir lielāks svarīgums, pomps, svētku moments, bet tās vērtē neviennozīmīgi - kāpēc tieši tam darbiniekam? Vienus kritērijus dažādu darbu darītājiem noteikt nevar. Tāpēc sumināšana par īsāku periodu ir dzīvāka, pozitīvāk iespaido kolektīva atmosfēru, ļauj arī operatīvāk pamainīt nominācijas.» Eksperte ieteic nomināciju ieguvējus izraudzīties maksimāli skaidrā veidā, jo, ja darbiniekiem rodas šaubas par izvēles pamatotību un to, cik balva pelnīta, pazūd arī prieks. To var aizēnot tas, ja sumināts tiek viens darbinieks, kaut nopelni pierakstāmi komandai, vai arī, piemēram, nominācijā Labākā komanda tiek apbalvotas visas piecas «labākās» komandas. «Ja tas ir formāli, zūd ticamības moments,» saka G. Dāvidsone un norāda - atkarībā no tā, kādu jēgu ieliek labākā darbinieka titulā, var atklāt iepriekš nepamanītas «pērles» kolektīvā - sevišķi, ja savus kolēģus nominē paši darbinieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?