Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Aukstā kara veco suņu jaunie triki

Atbildot uz Krievijas agresīvo uzvedību «brāļu zemē» Ukrainā, Savienotās Valstis jūtami palielinājušas militāro klātbūtni Eiropā, un īpaši kontinenta austrumos, kur amerikāņu sabiedrotie nopietni satraucas par savu drošību.

Amerikāņu rūpes simboliski pat bija plānots apliecināt ar stratēģiskā bumbvedēja B-52, ko jau kopš aukstā kara gadiem uzskata par vienu no ASV militārās varenības simboliem, pārlaišanos pār Ādažu militāro bāzi pagājušajā pirmdienā, kad atklāja Baltijas valstīs notiekošās starptautiskās militārās mācības Sabre Strike 2014.

Līdz mēneša beigām Eiropā uzturēsies trīs B-52, kuri, neraugoties uz ievērojamo vecumu, joprojām spēj būt noderīgi pasaulē spēcīgākajiem gaisa spēkiem un, kā salīdzina kāds no ekspertiem, apliecina, ka «veciem suņiem var iemācīt jaunus trikus».

Vēstījums Krievijai

Bumbvedēju trijotne jūnija sākumā nosēdās Lielbritānijā, kas būs to bāzes vieta laikā, kad lidmašīnas visā Eiropā piedalīsies mācību operācijās, arī Baltijas valstīs notiekošajos jūras spēku manevros BALTOPS 2014. B-52 ir atgriezušies Eiropā pirmo reizi kopš 2003. gada, kad sākās ASV iebrukums Irākā. «Mēs regulāri piedalāmies mācību misijās, lai nodrošinātu, ka ASV spētu atbilstoši reaģēt uz visdažādākajiem potenciālajiem draudiem,» teikts ASV Aizsardzības departamenta paziņojumā. «Bumbvedēju operācijas uzlabo spējas, kas var būt nepieciešamas, lai aizsargātu mūsu nāciju vai tās sabiedrotos un partnerus.»

Var nojaust, ka B-52 atgriešanās Vecajā pasaulē ir saistīta ar Krievijas nesen īstenoto Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju un situācijas destabilizāciju Ukrainas dienvidaustrumos. Krievija būtībā rupji pārkāpa starptautiskās drošības kārtību, kas bija spēkā kopš aukstā kara beigām. «Ja kaut kur lido bumbvedējs, ko var aprīkot ar atomieročiem, tad tas ir vēstījums,» ASV Gaisa spēku pulkvedis Leilends Bohanons sacīja BBC.

Lidaparātiem, kurus ražoja no 1952. līdz 1962. gadam, ir nozīmīga loma ASV mūsdienu militārajā vēsturē. Tie ir piedalījušies uzlidojumos Vjetnamā, Dienvidslāvijā, Irākā un Afganistānā un izmantoti kā «stabilizācijas instruments» aukstā kara laikā, kad ASV pretī stājās cita kodollielvalsts - Padomju Savienība.

Savulaik B-52 veica tā saukto laukveida bombardēšanu, kad simtiem bumbu tiek nomests blīvā apvidū, radot milzīgus postījumus; mūsdienās šie militārās aviācijas «vecie suņi» spēj izpildīt daudz sarežģītākus «trikus».

Kapitāli uzlabojumi

Pateicoties gadu gaitā veiktajiem uzlabojumiem, bumbvedējus, kas bez degvielas uzpildes spēj nolidot vairāk nekā 12 tūkstošus kilometru, var iesaistīt tādās tradicionālās misijās kā meklēšanas un glābšanas operācijas, bet var izmantot arī uzbrukumos specifiskiem mērķiem, jo B-52 ir aprīkojami ar augstas precizitātes lāzerbumbām un spārnotajām raķetēm.

Pašlaik ASV Gaisa spēku flotes sastāvā ir 76 bumbvedēji B-52, kurus neviens vēl negrasās norakstīt. Gluži pretēji - amerikāņi turpinās lidaparātu modernizāciju. Pirmo reizi kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem lidmašīnām veiks kapitālus komunikāciju sistēmas uzlabojumus.

Telekanāls NBC News vēsta, ka līdz 2019. gadam visus B-52 aprīkos ar jaunākās paaudzes komunikācijas tehnoloģijām, piemēram, augstas izšķirtspējas LED ekrāniem, kuros būs redzamas kartes un izlūkošanas informācija.

Pirmo ar jaunajām tehnoloģijām aprīkoto bumbvedēju ASV Gaisa spēki saņēma aprīlī, pārējiem septiņdesmit pieciem tās uzstādīs līdz 2019. gadam. Šogad šim mērķim ir atvēlēti 14 miljoni dolāru (10,3 miljoni eiro), četros gados kopumā tiks iztērēti 40,6 miljoni dolāru (30 miljonu eiro). Arī Krievija joprojām izmanto savus aukstā kara laikā ražotos tālās darbības stratēģiskos bumbvedējus Tu-95, kuri regulāri nolido tuvu NATO dalībvalstu gaisa telpai.

Pagājušajā nedēļā divi ASV iznīcinātāji F-15 pacēlās gaisā, lai novērotu divus Tu-95, kas bija ielidojuši tā sauktajā pretgaisa aizsardzības zonā aptuveni 80 kilometru no Kalifornijas ziemeļu piekrastes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bumbvedējs B-52

ASV aviācijas gigants Boeing stratēģiskos bumbvedējus B-52 Stratofortress ražoja no 1952. līdz 1962. gadam. Šajā laikā izgatavoti 742 lidaparāti.

Gandrīz 48 metrus garā un 22 tonnas smagā bumbvedēja maksimālais lidojuma augstums ir 15 tūkstoši metru. Tas bez nosēšanās spēj nolidot vairāk nekā 12 tūkstošus kilometru.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?