No savas sārtvīnu fobijas izārstējos Provansā Francijā, kur rozā vīni ir tikpat neatņemama ainavas sastāvdaļa kā Gordes pilsētele, Les Baux de Provence pauguri, izslavētā Cote d'Azur piekraste un kūrorti, Michelin restorāni, aioli ķiploku majonēze, smaržas un nenormālais karstums. Sārtvīnu Provansā patērē visur un vienmēr. No rīta, pusdienlaikā, pēcpusdienā un vakarā. Dārzā, pie jūras, ēnā, saulē, pie baseina, pirms un pēc rīta skrējiena. Vienu vārdu sakot - daudz, ļoti daudz. Provansā pirmoreiz sapratu, ka noteiktos apstākļos nav un nevar būt nekā labāka par aukstu rosᅢᄅ.
Mums liela daļa pasaulē tapušo sārtvīnu gan var likties samērā neizteiksmīgi. Nav tiem īpašu smalkumu, pēcgaršas vai uzglabāšanas potenciāla. Tikai augļainums, krāsa, kas svārstās no vara pelēkās līdz laša sarkanajai, ļoti sulīgs skābums un tas neatkārtojamais vasaras svaigums. Tāpēc neatkarīgi no tā, vai rosᅢᄅ sev atklāsiet Provansā vai Rīgā, nemēģiniet par to pārāk diskutēt, analizēt, gudri bāzt degunu glāzē, smaržot un skalināt glāzi. Šos izgājienus varat droši atstāt citiem vīniem. Rosᅢᄅ ir jādzer auksts un daudz. Tie ir divi galvenie principi, kas jums jāzina un pēc kuriem jāvadās, kad baudīsiet rosᅢᄅ.
Ogier Tavel Etamines, Francija.
Tavel ir, iespējams, viens no tiem retajiem sārtvīniem, pie kura vērts pakavēties sīkāk. Tā nosaukumu iegaumēt vajadzētu visiem snobiem vai tiem, kas par tādiem vēl tikai taisās kļūt - šī apgabala rose ir pazīstamākie, slavenākie, izsmalcinātākie, dārgākie un arī sarkanākie visā Francijā. Pirmoreiz ar šī vīna hedonisko dabu sastopos slavenā J. L. Līblinga jaunības memuāros. Publicists gardi apraksta savus studiju gadus Parīzē pagājušā gadsimta 20. gados, kad tēva gādāto ikmēneša stipendiju viņš notriec, patērējot neiedomājamu apjomu austeru, sarkano burgundiju un, protams, Tavel, kuru viņš vērtē visaugstāk. Kopš tā laika Tavel kļuvis dārgs un bieži vien pārcenots, tomēr konkrētais Ogier ražojums ir lielisks pirkums.
Miguel Torres Santa Digna Sparkling Rose 2011
Pievērsiet uzmanību vīnogai - šis dzirkstošais sārtvīns tapis no Pais, ļoti populāras Čīles vīnogas, par kuru, iespējams, neko neesat dzirdējuši un arī nedzirdēsiet, ja vien nedzīvojat Čīlē. Torres vadībā no Pais tapis absolūti uzteicams tradicionālās metodes dzirkstošais sārtvīns, kas jau izpelnījies starptautisku atzinību un kura labākā īpašība ir spēja pielāgoties vasarai. Pat ja neesat gatavi noņemties ar zivju zupas gatavošanu, šis Santa Digna dzirkstošais atdzesēts būs pašpietiekams uz terases vai pludmalē, kā arī lielisks tandēmā ar salātiem, uz grila ceptām reņģēm un citiem Latvijas vasaras smalkumiem.