Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Austrieši var pārrakstīt pēckara vēsturi

Austrija var kļūt par pirmo pēckara Rietumeiropas valsti, kurā prezidenta amatu ieņem galēji labējs politiķis. Svētdien paredzētajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā favorīts ir Norberts Hofers no populistiskās Austrijas Brīvības partijas (FPO), kas izmantojusi austriešu neapmierinātību ar milzīgo migrantu un patvēruma meklētāju pieplūdumu. Viņa panākums var būt nopietns signāls visai Eiropai, kur aizvien vairāk vēlētāju novēršas no tradicionālajām partijām un ir gatavi atdot balsi par labēji radikāliem politiskajiem spēkiem.

Nēsā ieroci pret bēgļiem

N. Hofera pārsteidzošo uzvaru pirms mēneša notikušajā prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā Austrijas mediji nodēvēja par «politisko cunami». Par 45 gadus veco politiķi savu balsi atdeva trešdaļa nobalsojušo vēlētāju, kas bija vairāk nekā par Austrijā pēc Otrā pasaules kara tradicionāli valdījušo politisko spēku - Sociāldemokrātu partijas (SPO) un konservatīvās Tautas partijas (OVP) - izvirzītajiem kandidātiem kopā.

Ne mazāks pārsteigums bija formāli neatkarīgā, bet centriski kreisās Zaļās partijas finansiāli un organizatoriski atbalstītā Aleksandra van der Belena otrā vieta. Līdz ar to abi nominālie autsaideri nopelnīja iespēju startēt vēlēšanu otrajā - izšķirošajā - kārtā. Tas nozīmē, ka pirmo reizi kopš 1945. gada Austrijā prezidenta amatu neieņems ar SPO vai OVP saistīts politiķis.

Pirms svētdien paredzētā balsojuma netiek veiktas vēlētāju aptaujas, tomēr politikas analītiķi uzskata, ka vēlēšanu otrajā kārtā uzvarēs N. Hofers, kurš pārstāv bijušo nacistu piecdesmitajos gados dibināto FPO.

Savā priekšvēlēšanu kampaņā viņš ir aicinājis pastiprināt robežkontroli un ierobežot imigrāciju. N. Hofers ir publiski izteicies, ka vēlas, lai Austrijā notiktu referendums par izstāšanos no Eiropas Savienības (šonedēļ gan viņš precizēja, ka referendums būtu «pēdējais glābiņš», ja ES virzīsies federalizācijas virzienā), aicinājis aizliegt musulmaņu sieviešu tradicionālās galvassegas un atzinies, ka nēsā ieroci, jo baidās no bēgļiem.

FPO popularitāte ir strauji pieaugusi pēdējā gada laikā, kad valstī ieradušies vairāk nekā 90 tūkstošu migrantu un patvēruma meklētāju. Daudzi austrieši bija neapmierināti ar sociāldemokrātu un konservatīvo veidotās koalīcijas valdības lēmumu atbalstīt kaimiņvalsts Vācijas kancleres Angelas Merkeles «atvērto durvju» politiku laikā, kad Austrijas ekonomika buksē un pieaug bezdarbs.

Galēji labējās partijas popularitātes pieaugums turpinājās arī pēc tam, kad Austrijas valdība ar vairākām reģiona valstīm vienojās par robežkontroles atjaunošanu, lai slēgtu tā dēvēto Balkānu migrācijas ceļu, pa kuru pērn Rietumeiropā ieradās lielākā daļa no vairāk nekā miljona patvēruma meklētāju.

Austrijā prezidentam ir galvenokārt ceremoniālas pilnvaras, tomēr saskaņā ar konstitūciju viņš var atlaist parlamentu, apstiprināt valdības ministrus, Augstākās tiesas tiesnešus un iecelt augstākās militārpersonas. Aptaujas liecina, ka FPO uzvarēs arī parlamenta vēlēšanās 2018. gadā, tāpēc daudzi bažījas, ka Austrija iegūs neliberālu valdību, kas līdzināsies tām, kuras jau ir pie varas Polijā un Ungārijā.

Brīdinājums Rietumiem

Eiropas Universitātes institūta politikas eksperte Hetere Grabe uzskata, ka «populistu partijas ar ksenofobiskām saknēm un retoriku» uzvara Austrijas prezidenta vēlēšanās radītu satraucošu precedentu. «Tā veicinātu ksenofobisku populistu naratīvu izplatīšanos. Tā padarītu [galēji labējos] par daudz normālāku parādību Eiropas politikā,» H. Grabe sacīja izdevumam The Financial Times.

Laikraksta The New York Times viedokļu sleju autore Silvija Kaufmane domā, ka N. Hofera iespējamā uzvara Austrijas prezidenta vēlēšanās būs skaļš brīdinājums Rietumiem, kur kopš Otrā pasaules kara beigām valdījuši centriskie spēki, bet nu aizvien uzstājīgāk pie varas raujas labējie radikāļi, piemēram, Marina Lepena, kurai prognozē pārliecinošu iekļūšanu 2017. gada Francijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, un miljardieris Donalds Tramps, kurš tēmē uz ASV prezidenta krēslu. «Tie nav Orvela sarakstīti scenāriji. Pazīmes par pretošanos vecajai demokrātiskajai kārtībai ir tik ievērojamas, ka ziņas par Norberta Hofera uzvaru Austrijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā reti sasniedza Eiropas laikrakstu pirmās lapas,» raksta S. Kaufmane.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kandidāti

Norberts Hofers (Austrijas Brīvības partija) - 45 gadus vecs aviācijas inženieris ar 20 gadu pieredzi politikā, kopš 2006. gada Austrijas parlamenta loceklis. Tiek dēvēts par Brīvības partijas «draudzīgo seju», jo atšķirībā no partijas vadības izsakās mērenāk par tādām tēmām kā migrācija un dalība Eiropas Savienībā.

Aleksandrs van der Belens (Zaļā partija) - 72 gadus vecs ekonomists, kurš savulaik 11 gadu bijis Zaļās partijas vadītājs. Savas nosvērtības un pragmatisma dēļ izpelnījies autoritāti arī politisko konkurentu vidū.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?