Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Austrumāfrika islāma teroristu spīlēs

Ķīlnieku krīze Kenijas galvaspilsētā Nairobi akcentējusi Āfrikas valstu grūtības cīņā pret augošo teroristu spēku, brīdinot, ka Somālijas islāmistu grupējuma Al Shabab uzbrukums var iezīmēt jaunu vardarbības un nestabilitātes vilni visā reģionā. Uzbrukums rietumnieku un turīgāko kenijiešu iecienītajam tirdzniecības centram Westgate norādījis, ka terorisms Āfrikā pieņem arvien starptautiskāku raksturu un apdraud arī pārējās pasaules daļas.

Vervē rietumvalstīs

Otrdien jau ceturto dienu turpinājās Nairobi ķīlnieku krīze, kurā nogalināti vairāk nekā 60 cilvēku, bet ievainoti ap 200. Eksperti pārliecināti, ka par uzbrukuma mērķi izvēlēts Westgate centrs, lai satricinātu vienu no ievērojamākajiem Kenijas augošās ekonomikas simboliem un kaitētu arī rietumvalstīm.

«Ja tu nogalini rietumvalstu pilsoņus [..], tu iegūsti daudz vairāk uzmanības. Tā ir islāmistu terorisma daba,» Deutsche Welle uzsvēra Vācu Starptautisko attiecību un drošības jautājumu institūta pētnieks Gvido Šteinbergs.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmies Somālijas islāmistu grupējums Al Shabab, kas saistīts ar teroristu tīklu Al Qaeda. Al Shabab kontrolē daļu konfliktu pārņemtās Somālijas un iestājas par stingra islāma valsts izveidi. Al Shabab uzbrukuši tirdzniecības centram, lai atriebtos par Kenijas karaspēka nosūtīšanu uz Somāliju, bet analītiķi norādījuši, ka grupējums grib piesaistīt sev pasaules uzmanību un sēt bailes starptautiskajā sabiedrībā.

Al Shabab jau agrāk saistīti ar uzbrukumiem ārpus Somālijas robežām, piemēram, Kenijā un Ugandā, un grupējuma rindās ir ap 7000-9000 kaujinieku, to vidū ārzemnieki. Ahmeda Abdi Godana vadītais Al Shabab savās rindās vervē arī rietumvalstīs dzīvojošos islāmticīgos, kurus musina uz džihādu jeb musulmaņu svēto karu pret neticīgajiem.

Arī Nairobi traģēdijā aizdomu ēna krīt pār rietumvalstīs savervētiem kaujiniekiem. Kenijas valdība ziņoja, ka uzbrukumā iesaistīti divi vai trīs amerikāņi un viena britu sieviete, lai gan Al Shabab to otrdien noliedza.

Nestabilitātes arka Āfrikā

Virknē Āfrikas valstu, sākot no Mali, Alžīrijas un Nigērijas līdz Kenijai, islāmistu grupējumu spēkam par labvēlīgu augsni kalpojusi valstīs valdošā nabadzība un nestabilitāte, kas ekonomiskajās un politiskajās nedienās likusi vainot valsts varu un vairojusi dusmas pret rietumvalstīm un kristiešiem.

«Pasaulē šobrīd kaut kas briest,» Reuters sacīja Nairobi bāzētā Āfrikas Miera foruma līdzdibinātājs Betuels Kiplagats, norādot uz islāma kaujinieku aktivitātēm un reliģisku motīvu vadītiem uzbrukumiem. «Notiek cīņa par to, kādām būtu jābūt valstīm - reliģiskām vai sekulārām. Viņi vēlas mūs atgriezt XX vai XXI gadsimtā.»

Pasaules prese uzsvērusi, ka Nairobi traģēdija brīdina par augošiem draudiem. «Āfrikas ziemeļaustrumi tiks zaudēti nebeidzamos karos, ko pavadīs asiņaini slaktiņi,» par gaidāmo nākotni, ja Al Shabab gūs pārsvaru Somālijā, brīdināja Krievijas laikraksts Izvestija.

Francijas Le Monde, pieminot arī franču operāciju cīņā pret islāmistiem Mali, uzsvēra, ka terora akts Nairobi akcentē Āfriku kā «nestabilitātes arku», kas apdraud pārējo pasauli. Lai gan islāmistu kaujinieki Āfrikā ir šķelti un tiem trūkst centralizētas vadības, Al Shabab uzbrukums var iedvesmot citus teroristu grupējumus gūt starptautisku atpazīstamību ar asiņaina terora palīdzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?