Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Austrumeiropā pārtika nekvalitatīvāka?

Slovākijas Patērētāju aizsardzības asociācijas (PAA) pētījumā atklāts, ka ir būtiskas atšķirības starp Austrumeiropas un Rietumeiropas lielveikalos nopērkamajiem pārtikas produktiem un dzērieniem, vēsta Eiropas Savienības (ES) informatīvais portāls euractiv.com. Pētījumā tika iekļautas astoņas ES valstis (Vācija, Austrija, Čehija, Polija, Slovākija, Ungārija, Rumānija un Bulgārija), kurās eksperti salīdzināja Coca-Cola dzērienus, Milka šokolādi, Nescafe Gold, Jacobs Kronung un Tchibo Espresso kafijas markas, kā arī Kotanyi melnos un sarkanos piparus.

Secināts, ka, piemēram, kolai, kuru pārdod Austrumeiropā, tiekot pievienota no kukurūzas iegūta izoglikoze, kas ir daudz lētāka par parasto saharozi, kuru _Coca-Cola_ pievienojot produkcijai, ko pārdod Vācijā un Austrijā.

Dienai norādīja Slovākijas PAA izpilddirektors Miro Tulaks, pētījumu ir finansējusi ES Parlamenta pārstāvniecība Slovākijā. Ar tā rezultātiem iepazīstināts arī EK Veselības un patērētāju aizsardzības komisārs Džons Dalli. Uz jautājumu, vai slovāki plāno turpināt veikt līdzīgus pētījumus, M. Tulaks atbildēja, ka tas atkarīgs no finansējuma.

Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) sūdzības par atšķirīgas kvalitātes precēm nav saņemtas, norādīja PTAC pārstāve Ilze Žunde. «Mēs pārbaudām, vai preces ir atbilstošas normatīvajiem aktiem. Izejot no tiem, tādas prasības [preces kvalitāte atkarībā no ražotājvalsts] nav. Ierobežojumi, ka nedrīkstētu tirgot dažādas kvalitātes preces, uz to norādot marķējumā, nepastāv.»

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavadskis uzskata: ja produktos būtu atklāta kāda bīstama viela, par to noteikti būtu ziņots. «Pārkāpums ir noticis, ja ražotājs maldina, manipulējot ar sastāvdaļām, un nenorāda to uz marķējuma. Līdzīgi kā pētījumā par piena produktiem, kad bija aizdomas, ka ražotāji sieros dzīvnieku izcelsmes taukus aizstāj ar augu taukiem. Veicot analīzi, tas arī apstiprinājās.» Lai veiktu šādu pētījumu Latvijā, pirmkārt, būtu vajadzīgs finansējums, uzsver PVD. Otrkārt, būtu nepieciešams definēt parametrus, pēc kuriem šādu analīzi veikt.

Visiem Latvijas pārtikas ražotāja Spilva produktiem ir viena receptūra neatkarīgi no tā, kuram tirgum šis produkts ir paredzēts, norāda Spilvas tirdzniecības un mārketinga direktore Dana Erciņa. Atbildot uz jautājumu, vai tā ir izplatīta un pieņemama prakse, ka dažādos tirgos atšķiras tā paša nosaukuma produkta sastāvs, D. Erciņa uzsver, ka «dažādās valstīs uzskati par garšīgu un kvalitatīvu produktu atšķiras. Piemēram, sinepes Latvijā ir iecienītas stipras, bet Skandināvijas valstīs - maigas un saldas».

Latvijas amatpersonas iniciēt līdzīgus pētījumus Latvijā pagaidām negrasās. Ekonomikas ministrs Artis Kampars saka - būtiski ir nodrošināt saprotamu, patiesu un viegli uztveramu pārtikas produktu marķējumu. Viņaprāt, ja kāds ir norūpējies par pārtikas produktu kvalitāti, pareizākā rīcība būtu iegādāties Latvijā ražotas preces.

Zemkopības ministrija norāda, ka tās pārraudzībā esošais PVD veic uzraudzību un kontroli visos pārtikas aprites posmos, tostarp pārbauda pārtikas produktu atbilstību obligātajām kvalitātes un nekaitīguma prasībām, kā arī kontrolē un uzrauga tirdzniecības standartus atsevišķām pārtikas produktu grupām.

Bulgārijas lauksaimniecības ministrs Miroslavs Naidenovs ir apņēmies lūgt oficiālu Eiropas Komisijas skaidrojumu, vai multinacionālās kompānijas jaunajās ES valstīs pārdod zemākas kvalitātes produktus, vēsta euractiv.com.

Pētījums jau izraisījis plašas debates vairākās ES valstīs. Starp kompānijām, kas izpelnījušās apsūdzības, ir Coca-Cola, Nestle, Tchibo un Kraft Foods. Tās kategoriski noliegušas dubultu kvalitātes standartu piemērošanu savai produkcijai un nodēvējušas pētījuma rezultātus par spekulatīviem, vēsta BNS, atsaucoties uz Bulgārijas ziņu portālu novinite.com. Pārtikas ražotāji uzsver, ka produktu iespējamās atšķirības skaidrojamas ar to, ka dažādās valstīs patērētāju gaume un garšas īpatnības atšķiras.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?