Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Austrumu slimnīca grib būvēt

Ieguldot 100 miljonus eiro jaunas ēkas būvniecībā un stacionāra Gaiļezers renovācijā, nākotnē Hipokrāta ielā varētu slieties iespaidīgs Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas komplekss, vienuviet koncentrējot visus Austrumu slimnīcas pakalpojumus. Patlaban tie sniegti tiek sešos stacionāros, kuri atrodas katrs savā adresē.

Tā ir attīstības vīzija, kam saņemts pagaidām nav arī atbalsts no Veselības ministrijas (VM), taču slimnīcas attīstības direktors Igors Trofimovs cer, ka atbalstīts tiktu tieši šāds ilgtermiņa attīstības scenārijs. Tas ļautu gadā ietaupīt aptuveni trīs miljonus eiro.

Jādomā ilgtermiņā

Līdz šim Austrumu slimnīcas attīstība diemžēl nav notikusi plānveidīgi, Dienai norāda I. Trofimovs. Ja tas būtu darīts, valsts būtu padomājusi, kā visus pakalpojumus koncentrēt vienā teritorijā. Tā vietā pašlaik Austrumu slimnīca pakalpojumus sniedz sešos stacionāros. Taču strādāt varētu daudz efektīvāk, uzskata slimnīcas attīstības direktors. Tieši tāpēc patlaban tiek apsvērti dažādi attīstības scenāriji, kas vērsti uz struktūrvienību centralizāciju.

Patlaban kā galvenais attīstības virziens tiek minēts visaptverošs Austrumu slimnīcas komplekss. Taču tas prasītu jaunas ēkas būvniecību Hipokrāta ielā, tādējādi savienojot stacionāru Gaiļezers ar Latvijas Onkoloģijas centru. Līdz ar to varētu atbrīvot Linezera, Latvijas Infektoloģijas centra un Tuberkulozes un plaušu slimību centra telpas. Pirmkārt, tas ietaupītu būtiskus uzturēšanas līdzekļus - gadā pat trīs miljonus eiro. Otrkārt, tas atrisinātu loģistikas problēmas un novērstu pakalpojumu dublēšanos. Respektīvi, diagnostika, reanimācija un citas nodaļas atrastos vienuviet. Pēc I. Trofimova domām, uzbūvējot šo ēku, ieguldījumi atmaksātos 15 līdz 20 gados.

Arī paši ieguldījumi, pēc slimnīcas attīstības direktora domām, neesot lieli - pēc ļoti aptuveniem aprēķiniem, būtu nepieciešami 70 miljoni eiro ēkas būvniecībai un 30 miljoni eiro stacionāra Gaiļezers renovācijai. «Tas ir reāli. Jautājums tik, kā to nomenedžēt?» atzīmē I. Trofimovs.

Linezeru atbrīvos

Kamēr kalti tiek lielie plāni, jau šī gada beigās vai nākamā gada sākumā Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnika no Stacionāra Linezers tiks pārvietota uz Latvijas Onkoloģijas centru Hipokrāta ielā. Tas nozīmē, ka faktiski Linezera telpās Austrumu slimnīcas sniegtie pakalpojumi vairs netiks nodrošināti. Tāpēc līdz gada beigām jāsaprot ir tālākais attīstības scenārijs, Dienai uzsver I. Trofimovs. Tas slimnīcas valdei tiks sagatavots līdz jūlija beigām, lai tā pēc tam priekšlikumus varētu iesniegt ministrijā.

Šobrīd apsvērtas tiek vairākas iespējas. Pirmkārt, ja neizdodas īstenot ideju par vienota kompleksa izveidi, viens no variantiem ir pārcelt Tuberkulozes un plaušu slimību centru uz Linezera telpām. Tomēr I. Trofimovs nav pārliecināts, ka tas ir labākais variants. Lieli līdzekļi būtu jāiegulda gan telpu pielāgošanai tuberkulozes pacientu vajadzībām, gan pašiem pārcelšanās izdevumiem. Arī auditorfirmas iepriekš ir norādījušas, ka jāsamazina ir dārgo struktūrvienību skaits. «Mums ir jāklapē ciet reanimācijas un operācijas zāles citos stacionāros,» saka slimnīcas attīstības direktors un uzsver, ka šīm nodaļām būtu jābūt vienā vietā. Tas ļautu efektīvāk izmantot resursus, tai skaitā slimnīcas personālu.

Otrs variants ir Stacionāru Linezers pārveidot par aprūpes rehabilitācijas centru. Taču par šādu pakalpojumu valsts maksā tā, ka slimnīcai tas nebūtu izdevīgi, norāda I. Trofimovs. Tādējādi sadarbība būtu jāveido, iesaistoties pašvaldībai un Labklājības ministrijai ar savu finansējumu. Arī šis tiks piedāvāts VM kā iespējamais variants.

Vien teorētiski

Lai gan domāti tiek dažādi scenāriji, slimnīcas attīstības direktors uzstāj uz to, ka nepieciešams ir ilgtermiņa risinājums. Slimnīca cer, ka tiks pieņemts valstiski vispareizākais lēmums, kas esot kompleksa būvniecība. Taču par to, vai patlaban šādai idejai ir atbalsts arī ministrijā, zināms nav. I. Trofimovs pieļauj, ka teorētiski ideja varētu tikt atbalstīta.

«Mēs apzināmies, ka ministrijai nav iespēju krasi palielināt budžetu un iedot mums naudu, bet idejiski grūti šo ideju neatbalstīt,» atzīmē attīstības direktors. Pašlaik strādāts tiek pie tā, lai precīzāk saprastu, kas ir nepieciešams, lai varētu pilnībā pildīt universitātes slimnīcas funkcijas.

Pats veselības ministrs Guntis Belēvičs gan atteicās Dienai komentēt Austrumu slimnīcas attīstības plānus un piebilda vien to, ka vispirms jāsagaida Pasaules Bankas ziņojums. Kā Dienai paskaidroja VM pārstāvis Oskars Šneiders, patlaban tiek gaidīts Pasaules Bankas redzējums par to, kādā veidā tiks sadalīti Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļi, no kuriem liela daļa būs domāta tieši infrastruktūrai, kas pieejami būs līdz 2020. gadam. Taču jau tagad ir skaidrs, ka no valsts budžeta līdzekļiem šāda veida investīcijas pavisam noteikti Austrumu slimnīcai pieejamas nebūs. Lielāka skaidrība varētu būt rudenī vai gada beigās, savukārt struktūrfondu līdzekļi varētu būt pieejami no 2016. gada. Par to izlietojumu lems vēlāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?