Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Austrumukrainā līst asinis

Ukrainas austrumu pilsētā Doņeckā otrdien turpinājās asiņainas sadursmes starp valsts bruņotajiem spēkiem un pašpasludinātās Doņeckas Tautas republikas bruņotajām «pašaizsardzības vienībām», kas cietušas milzu zaudējumus. Pēc dažādām aplēsēm nogalināto separātistu skaits ir ap 50. Neskatoties uz Krievijas mudinājumiem, Ukrainas pagaidu valdība paziņojusi, ka turpinās militāro ofensīvu līdz brīdim, kad būs iznīcināti visi «teroristi».

Somālijas pirātu banda

Ukrainas Iekšlietu ministrija, kas vada tā dēvēto pretterorisma operāciju Austrumukrainas pilsētās, kur administratīvās ēkas un stratēģiskos objektus ir ieņēmuši promaskaviskos separātistus atbalstošie kaujinieki, otrdien paziņoja, ka pilnībā ir atgūta kontrole pār Doņeckas lidostu, kuras apkaimē pirmdien notika intensīvas apšaudes starp ukraiņu karavīriem un dumpiniekiem.

Iekšlietu ministrs Arsens Avakovs žurnālistiem sacīja, ka separātisti ir cietuši pamatīgus dzīvā spēka zaudējumus, kamēr Ukrainas bruņotie spēki tikuši cauri bez upuriem. Separātistu vadītāji paziņojuši, ka gandrīz 24 stundas ilgās apšaudes laikā ir nogalināti vairāk nekā 50 kaujinieku. Sociālajos tīklos vakar publicēti neskaitāmi attēli, kuros redzami desmitiem cits uz cita sakrautu separātistu kaujinieku līķu.

Doņeckas mērs Oleksandrs Lukjančenko apgalvo, ka apšaudē lidostā un tās apkaimē nogalināti vismaz 43 cilvēki, kuru vidū bijuši astoņi Krievijas pilsoņi, tajā skaitā no Čečenijas. Miruši arī divi civiliedzīvotāji, vēsta Radio Brīvā Eiropa. O. Lukjančenko aicināja Doņeckas iedzīvotājus neiet uz balkoniem un pie logiem.

Ukrainas pirmais vicepremjers Vitālijs Jarema paziņoja, ka pretterorisma operācijas turpināsies, «kamēr nebūs nogalināts pēdējais terorists, kas atradīsies uz Ukrainas zemes».

Separātistu pašpasludinātās Doņeckas Tautas republikas atbalstītāji vakar iebruka un aizdedzināja Doņeckas sporta halli Družba, kur savas mājas spēles aizvada Kontinentālās hokeja līgas klubs Donbas. Liesmas drīz vien lokalizēja, bet halles fasāde ir pamatīgi cietusi.

Donbas vadība Doņeckas Tautas republikas vadību salīdzināja ar «Somālijas pirātu bandu». «Mēs nešaubāmies, ka šai noziedzīgajai struktūrai drīz pienāks beigas un Donbasa iedzīvotājiem kļūs skaidrs, kas aiz tās stāv,» teikts kluba paziņojumā.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) otrdien pavēstīja, ka ir zaudējusi kontaktus ar vienu no savām novērotāju komandām, kas strādāja Doņeckas apkaimē. EDSO uzskata, ka ar četru cilvēku komandu, kuras sastāvā bija pa vienam Igaunijas, Dānijas, Turcijas un Šveices pilsonim, saziņa pārtrūkusi pirmdienas pēcpusdienā. Organizācija pieļauj, ka viņi ir nolaupīti.

Lavrovs izsmej Rietumus

Ukrainas valdība apsūdzējusi Krieviju «terorisma eksportēšanā». Ukrainas Ārlietu ministrija otrdien paziņoja, ka iepriekšējā naktī no Krievijas puses robežu centušās šķērsot vairākas smagās automašīnas, kurās atradušies bruņoti kaujinieki. Dažām automašīnām esot izdevies iekļūt Ukrainā. «Ir pamats uzskatīt, ka Ukrainas teritorijā ir iesūtīti teroristi, kurus organizē un finansē Kremlis un Krievijas specdienesti,» apgalvo ministrija.

Robežsargiem esot izdevies aizturēt mikroautobusu, kurā atradušies divi krieviski runājoši cilvēki un liels daudzums ieroču, tajā skaitā Kalašņikova automāti, granātmetēji un sprāgstvielas, ziņo Kyiv Post.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien aicināja Ukrainu nekavējoties pārtraukt militāro operāciju pret promaskaviskajiem nemierniekiem valsts austrumdaļā. Telefonsarunā ar Itālijas premjerministru Mateo Renci Kremļa saimnieks uzsvēris nepieciešamību sākt miera sarunas starp Kijevu un «reģionu pārstāvjiem», kā viņš dēvē separātistus.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka asinsizliešanas pārtraukšana Austrumukrainā ir «Kijevas uzdevums numur viens un pārbaudījums Ukrainas valdības ilgtspējībai» pēc miljardiera Petro Porošenko ievēlēšanas par valsts prezidentu. «Vēlēšanas ir notikušas un mēs cienām tautas gribu, bet uzskatām, ka ir obligāti jāpārtrauc jebkāda vardarbība,» S. Lavrovu citē RIA Novosti.

Krievijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka Maskava ir gatava dialogam ar P. Porošenko, bet bez rietumvalstu starpniecības, uz ko uzstāj jaunievēlētais Ukrainas prezidents. Arī Ukrainas pagaidu valdības vadītājs Arsēnijs Jaceņuks otrdien uzsvēra, ka Kijeva runās ar Maskavu tikai tādā gadījumā, ja pie sarunu galda atradīsies arī Eiropas Savienības un ASV pārstāvji.

S. Lavrovs arī ironizēja par Rietumu draudiem ieviest jaunas sankcijas pret Krieviju, ja tā turpinās eskalēt situāciju Ukrainā. «Rietumnieki pilnīgi noteikti ir ļoti aizņemti, meklējot jebkādus iemeslus, lai turpinātu izdarīt spiedienu uz mums,» sacīja politiķis. «Bet, pirmkārt, visas viņu atrunas izklausās smieklīgas un izdomātas. Otrkārt, mēģinājumi izdarīt spiedienu uz Krieviju nekad nav devuši rezultātus.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?