Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Austrumukrainā pastiprinās cīņas

Par spīti diplomātiskiem centieniem noturēt pirms diviem mēnešiem Minskā noslēgto pamieru Austrumukrainā pēdējās dienās pastiprinājušās apšaudes starp Ukrainas valdības spēkiem un Krievijas atbalstītajiem dumpiniekiem. Tā dēvētā Normandijas četrinieka valstis - Ukraina, Krievija, Vācija un Francija - pirmdien vēlu vakarā Berlīnē pauda «nopietnas bažas» par situācijas saasināšanos Austrumukrainā un vienojās, ka konfliktā iesaistītajām pusēm jāturpina smago ieroču atvilkšana no frontes līnijas.

Lielākie zaudējumi

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes pārstāvis Andrijs Lisenko otrdien informēja, ka 24 stundās nogalināti vismaz seši, bet ievainoti 12 ukraiņu karavīri. Tie ir lielākie dzīvā spēka zaudējumi, kādus pēdējā vairāk nekā mēneša laikā piedzīvojuši Ukrainas valdības spēki. «Situācija konflikta zonā saglabājas nestabila. Ienaidnieku bruņoti uzbrukumi notiek gandrīz visā frontes līnijas garumā,» A. Lisenko citē Reuters.

Viņš pastāstīja, ka intensīvākās apšaudes notikušas Doņeckas pilnībā sagrautās lidostas apkaimē un vairākos ciematos ap Doņecku. Divi pusaudži esot guvuši ievainojumus apšaudēs Horļivkas pilsētā, kas atrodas 40 kilometru uz ziemeļiem no Doņeckas.

Otrdienas rītā Krievijas militārās televīzijas Zvezda videooperators guvis nopietnus ievainojumus, uzkāpjot maskētai mīnai Širokines ciematā, kas ir viens no pēdējo dienu sadursmju epicentriem. Azovas jūras piekrastes ciemats atrodas tikai 20 kilometru no Ukrainas valdības kontrolētās Mariupoles.

Vaino viens otru

Minskā 12. februārī panāktā pamiera galvenais nosacījums paredzēja uguns pārtraukšanu, tomēr jau kopš pirmās dienas regulāri pienākusi informācija, ka abas karojošās puses pārkāpj šo vienošanās punktu. Minskas vienošanās arī paredzēja, ka līdz marta sākumam no frontes līnijas jāatvelk bruņojums, kura kalibrs pārsniedz 100 milimetru.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), kas Austrumukrainā novēro pamiera nosacījumu ievērošanu, apgalvo, ka tikai svētdien konflikta zonā fiksēti vairāk nekā tūkstotis artilērijas un mīnmetēju šāviņu sprādzienu. EDSO uzsver, ka ukraiņu karaspēks un separātistu kaujinieki apšaudēs izmantojuši ieročus, kuru kalibrs pārsniedz 100 milimetru, vēsta Radio Svoboda.

Doņeckas apgabala administrācija, ko kontrolē Kijeva, ziņo par 30 līdz 40 kravas automašīnu kolonnu, kas ar «Krievijas militāro bruņojumu» devusies uz Popasnas pilsētu separātistu kontrolētajā Luhanskas apgabalā. 20 bruņutransportieru un 10 tanku esot ieradušies Debaļcevas pilsētā, ko separātisti sagrāba februārī.

Pašpasludinātās «Doņeckas tautas republikas» vadītājs Aleksandrs Zaharčenko paziņojis, ka Ukrainas armija Doņeckas tuvumā sakoncentrējusi smagos ieročus. «Pēdējās divās nedēļās vairāk nekā 100 vienības militārā bruņojuma ir izvietotas pie Doņeckas. Tas apliecina gatavošanos ofensīvai,» A. Zaharčenko sacīja separātistu «ziņu aģentūrai» DAN.

Nenolaidīs no sliedēm

Ukrainas, Krievijas, Vācijas un Francijas ārlietu ministri pirmdien pēc aptuveni piecas stundas ilgām sarunām paziņoja, ka Minskā noslēgtajam pamieram nav alternatīvas, tāpēc esot jādara viss, lai neļautu tam «nomirt».

Sarunu namatēvs - Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers - sacīja, ka sarunas ievilkušās, jo kārtējo reizi nopietnas viedokļu sadursmes bijušas Ukrainas un Krievijas pusēm, tomēr beigās sarunu dalībnieki apliecinājuši, ka nevēlas pieļaut Minskas vienošanās «iespējamo nobraukšanu no sliedēm».

Četrotne bija vienisprātis, ka Austrumukrainas karā iesaistītajām pusēm no frontes līnijas jāatvelk ne tikai smagie ieroči, kuru kalibrs pārsniedz 100 milimetru, bet arī bruņojums, kura kalibrs ir mazāks par 100 milimetriem, tostarp tanki un bruņutransportieri.

Tāpat panākta vienošanās, ka tiks palielināts atbalsts EDSO novērotāju misijai Austrumukrainā un izveidotas četras darba grupas, kas nodarbosies ar humāno, ekonomisko, drošības un politisko problēmu risināšanu Austrumukrainā.

Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins apgalvoja, ka sarunās nav panākta vienošanās par miera uzturētāju izvietošanu Austrumukrainā, bet esot nolemts par šo jautājumu diskutēt. Viņa Krievijas kolēģis Sergejs Lavrovs sacīja, ka P. Kļimkins šo jautājumu esot aizskāris, bet tas neesot iztirzāts dziļāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?