Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Auto, kas izraisa neviltotu smaidu

Juris Mendziņš

Reinis Zitmanis ir tehnoloģiju cilvēks un arī automašīnu meklēja atbilstoši savām interesēm un sajūtām - tehnoloģiski inovatīvu un ekonomisku transportlīdzekli -, un izvēle bija Toyota iQ mazauto.

IQ ražošana sākta 2009. gadā, un Reinis šo auto iegādājās 2011. gada rudenī, atzīstot, ka nevarēja atļauties Toyota vai Lexus hibrīdauto, tādēļ skatījās uz kaut ko, kas patērē tikpat maz degvielas kā hibrīdi. Reinis atzīst, ka viņam nekad nav patikušas vienkārši mazas mašīnas, kuras ir nepraktiskas un pie noteiktas slodzes tāpat patērē 6-7 litrus uz 100 kilometriem, kaut vai tāpēc, ka paātrinājums pieprasa lielākus apgriezienus, protams, attiecīgi tērējot degvielu. Reinis kā iespēju neizskatīja arī Smart, jo tas patiešām esot divvietīgs. Savukārt iQ salonā varot iesēdināt trīs pieaugušos vai divus pieaugušos un divus mazus bērnus.

Ar mazo Toyota var aizbraukt līdz Ventspilij un atpakaļ, patērējot 3,9 litrus degvielas uz 100 kilometriem, stāsta Reinis un piebilst: «Ja kādu mēnesi patēriņš ir lielāks par 4,5 litriem, esmu ļoti neapmierināts, jo tas nozīmē, ka esmu braucis kā idiots.»

Reinis ilgstoši braucis ar Saab markas automašīnām, tādēļ pieradis pie dinamikas un komforta un nebija gatavs atteikties no virknes ekstru, arī izvēloties savu jauno mazauto. Un iQ ir gan automātiskā kārba, gan klimatkontrole un lietus sensori. Turklāt mazulis aprīkots ar tādām patīkamām ekstrām kā īpašnieka pirkstu nospiedumu atpazīšana, kas ļauj iekāpt mašīnā bez atslēgas, kas īpaši ērti esot ziemā. «Sīkums, bet patīkami,» piebilst Reinis, «turklāt visas šīs ekstras joprojām ļauj iekļauties 4 patēriņa litros.» Viņu kā tehnoloģiju cilvēku neinteresēja maziņi traktoriņi jeb transportlīdzekļi vispār bez ekstrām. Tāpat par patīkamu ekstru autoīpašnieks novērtējis savietojamību ar mobilo tālruni, kas ļauj brauciena laikā klausīties, piemēram, audiogrāmatas. Leģendāri ērto Saab krēslu gan viņam pietrūkstot. Svarīgi, ka mazauto aprīkots ar deviņiem drošības spilveniem: «Drošība ir svarīga; pat ja pats nesavārīsi ziepes, kāds cits to izdarīs tavā vietā,» prāto Reinis un piebilst, ka auto izpelnījies augstāko Euro NCAP vērtējumu - 5 zvaigznes.

IQ esot perfekts pilsētas auto, apgriešanās rādiuss esot zem 7 metriem, un tas nozīmē, ka praktiski jebkurā pilsētas ielā varot apgriezties braukšanai pretējā virzienā. Var brīvi noparkoties jebkurā vietā, kur normālam ikdienas auto būtu par maz vietas, un tas ir svarīgi cilvēkam, kam ir daudz darba ar klientiem un daudzas tikšanās pilsētas centrā.

Autoīpašnieks nenoliedz, ka mašīnai ir savi trūkumi. IQ nepatīk bruģis, lielākā ātrumā uz šosejas stipri jūt sānvēju, jāizvēlas, ko vest - cilvēkus vai bagāžu, abus nevar. Vācijā pie ātruma 130 km/h palicis žēl mazā motoriņa ar viena litra darba tilpumu. Protams, apdzīšanas manevri jāplānojot laikus. «Ja kāds šādu auto izvēlas, tas, visticamāk, nav vienīgais auto ģimenē,» piebilst Reinis.

Mazais auto radot daudz patīkamu emociju. IQ tiekot brīvāk palaists tur, kur citus auto varbūt arī nelaistu, bieži vien citos autobraucējos auto izraisa smaidu, tiesa, pie luksoforiem visi jūtas kā dragreisā un cenšas ierādīt mazajai mašīnītei tās «īsto vietu».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?