Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Auto, kas paplašina redzamības robežu

Normunds Avotiņš

Ir tādas automašīnas, kuru parādīšanās rada neizskaidrojamu satraukumu. Jaunākā BMW 6. sērija ir viena no tādām. Tiklīdz bavāriešu «aparāts» ieslīd ikdienišķu automobiļu un lietu vidū, gaisā parādās netverama spriedze. Ar prātu saprotam, ka turīgi cilvēki var braukt, ar ko vien vēlas. Tomēr «haizivs» pie biroju ēkas durvīm nekavējoties uzvēda domu par maksātnespējas administratoriem vai vismaz īres maksas paaugstināšanu. Tas nozīmē, ka BMW Grand Coupe ierašanās varētu izraisīt paniku un izbiedētu darbinieku pulcēšanos vestibilā. Bet varbūt mūsu viegli šķībajos priekšstatos dārga četrdurvju auto īpašnieks ir godīgāks un tālredzīgāks nekā tas, kurš brauc ar sporta auto?

Katrā ziņā, būdams balts vai melns, Grand Coupe nav nekas pārlieku šokējošs. Melna krāsa vispār notušē spēkrata izcilās līnijas, tāpēc piedāvājam automašīnas attēlu īpašajā BMW Individual krāsā. Lai gan matēti brūnais auto attēlā izskatās fotošopēts un tikpat reālistisks kā dzīvība uz Marsa, tāds auto bija redzams kādā BMW salonā, - un ir jau pārdots.

Visdārgākais kokteilis

Automašīnas, kurām pat iesāņus nav vērts tuvoties bez brīvi pieejamiem 100 tūkstošiem eiro, grūti vērtēt ar parastu mērauklu. Grand Coupe koncepcija ir analoģiska Mercedes-Benz četrdurvju coupe CLS un visai veiksmīgajam Audi A7, taču ar papildu virsuzdevumu - atgūt prestižu un naudu, kas tika zaudēta luksusbegemota 5. sērijas Grand Turismo projektā.

Lai gan BMW pircēji ir progresīvi ļaudis, sporta auto, džipa un minivena krustojums pat viņiem izrādījās nesagremojama delikatese. Ar Grand Coupe viss ir vienkāršāk - 6. sērijas deguns un aste, kabīne ar pilnvērtīgiem aizmugurējiem sēdekļiem, jaudīgākie 5. sērijas dzinēji un cena kā 7. sērijai. Kas tur ko nesaprast? Tomēr viss nav tik vienkārši. Radot auto, kas stāv uz divu klašu sliekšņa, jāizšķiras, kam tajā dot priekšroku - sportiskumam vai komfortam. BMW izvēlējies pirmo, un tas novedis pie dažādiem kompromisiem. Pie tā, ka drošības josta piestiprināta sēdeklim, droši vien var ātri pierast. Taču, atverot aizmugurējās durvis, izrādās, ka BMW nav spējis izdomāt, ko iesākt ar «vēdlodziņu». Ja sānstikls ir pilnībā nolaists, atvērto durvju galā paliek smieklīga stikla bura.

Savu dīzeli nedzird

Sarežģītās perturbācijas BMW dzinēju pasaulē novedušas pie tā, ka neviens sevišķi necenšas piesaistīt modeļa nosaukumā redzamos ciparus motora tilpumam, jo 40i nebūt nenozīmē četru litru V8 dzinēju. Šajā ziņā dārgie BMW kļuvuši līdzīgi lielajiem mersedesiem, kur, ja vien runa nav par sešsimto vai AMG, arī nav pieņemts izcelt dzinēja darba apjomu.

Tāpat skaidrs, ka mašīna iet labi. Dzinēju būves rafinētība pat izdzēsusi atšķirības starp benzīna un dīzeļa dzinējiem. Grand Coupe 640i un 640d šķiet piesātināti un līdzīgi, jauda pārsniedz 300 ZS, bet atšķirības apgriezienu diapazonos prasmīgi nomaskē izdarīgas astoņātrumu pārnesumkārbas. Kad BMW pirms gadiem pieciem izlaida 630d, tā bija sensācija - kupeja ar dīzeli, kā tad tā?! Tagad tas vairs nav nekas ekstraordinārs, jo, kā izteicās kāds dārgu auto pircējs, «savu dīzeli nedzird», ar to domājot, ka skaņas izolācija un pārējie sasniegumi neļauj sasniegt pasažieru ausis, bet supersmalka degvielas sistēma un dažādizmēra turbīnas paveic pārējo.

Skaņa atsver visu

Tos, kam patīk, ka «bagātie arī raud», varu iepriecināt - Grand Coupe piekare un milzu rati nav sajūsmā par mūsu ceļiem. Ja mašīnai ir adaptīvie amortizatori, Comfort režīmā braukšana ir maigāka, taču triecienu no zemprofila riepas var dabūt jebkurā bedrē. Uz laba asfalta Grand Coupe turpretim šķiet pārlieku akadēmisks un īpašā statusa sasaistīts, lai gan precizitāte ir BMW līmenī. Tomēr īstais braukšanas azarts jāmeklē kaut kur citur, piemēram, BMW Z4. Retais viesis no rodsteru pasaules stājas mūsu priekšā vispārākajā izpildījumā Z4 sDrive 35is, turklāt vēl ar M pakotni. Tas nozīmē tik plānas riepas, ka tumsā tās pat lāgā nav saskatāmas.

Izvēlētais maršruts - Tērvete, izrādījās rupja kļūda, jo daļa tās puses ceļu atgādina sastingušu vulkāna lavu. Protams, BMW piekare ir izturīga un pietiekami energoietilpīga, lai «nesistu cauri» utt., tomēr braukšana tik jutīgā un caur sporta sēdekli organismam piesaistītā automobilī vairs nesagādā īstu prieku. BMW spējis saglabāt oriģinālā Z3 mazliet vējgrābslīgo bezrūpību, bez kuras totāli nepraktiskais divvietīgais rodsters zaudētu jēgu un saturu. Braukšana ar nolaistu jumtu ir drīzāk gaumes lieta un nebūt nav obligāts Z4 lietošanas noteikums, jo reibinošo izpūtēju skaņu var labi dzirdēt arī ar paceltu jumtu, kad kabīnē nekrīt lapas un čiekuri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cena, eiro

BMW 640i Grand Coupe
83 870

BMW Z4 sDrive 20i 38 320

BMW Z4 sDrive 35is 59 610

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?