Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Auto nozare un valsts iestādes

Valsts iestāde Konkurences padome (KP) izdevusi lēmumu, kurā konstatējusi, ka Auto asociācija (AA), apspriežot un/vai vienojoties ar Latvijas Līzinga devēju asociāciju (LLDA) par līzinga darījumu noteikumiem - operatīvā līzinga gadījumā tehniskās apkopes un remonti jāveic attiecīgo auto marku pilnvaroto pārstāvju servisos -, ir pārkāpusi Konkurences likumā noteikto vienošanās aizliegumu.

Jāuzsver, ka auto operatīvā nomas līguma darbības laikā visus riskus, kas saistīti ar nomāto auto, uzņēmies tā pārdevējs - atpirkuma cenas risku, kā arī to, ka auto operatīvās nomas līguma termiņa beigās joprojām būs atbilstošs ražotāja konstruktīvajām prasībām, dabiskajam nolietojumam un ekspluatācijā drošs. Ja līguma termiņa beigās pārdevējs konstatē, ka auto vairs neatbilst ražotāja noteiktajiem standartiem, nav drošs ekspluatācijā un ar saglabātu preces vērtību, pārdevējs vērš šo izdevumu piedziņu pret nomnieku, kas bieži vien ir fiziska persona. Šādi izdevumi var sasniegt vairākus tūkstošus eiro, un tos vairs neapmaksās apdrošināšana. Tādējādi auto nomnieks jeb patērētājs nonāk neapskaužamā situācijā.

AA vairākkārt centusies vērst KP uzmanību, ka Latvijas neatkarīgie auto remontētāji negodīgas konkurences ceļā, izmantojot normatīvā regulējuma un uzraudzības mehānisma trūkumus nozarē, sniedz nekvalitatīvus un nedrošus pakalpojumus, tā maldinot patērētājus, ka tiek sniegts «līdzvērtīgas» kvalitātes pakalpojums pilnvarotā remontētāja sniegtajam pakalpojumam. Atbilstoši ES regulai Latvijas neatkarīgajiem remontētājiem jābūt «atbilstošas kvalitātes», lai klientam nebūtu nesamērīgs risks zaudēt auto garantiju, t. i., ir jābūt legāli iegūtiem un regulāri atjauninātiem remonta katalogiem, diagnostikai, programmatūrai, atbilstošiem remonta instrumentiem un inventāram, regulārām servisa darbinieku apmācībām u. tml.

AA par vienu no savas darbības svarīgākajiem mērķiem jau vairākus gadus izvirzījusi auto pārdošanas un auto remonta nozares valstiska regulējuma jeb licencēšanas ieviešanu, kas paredz normatīvā līmenī noteikt auto tirdzniecības un remonta uzņēmējdarbības un piedāvāto preču un pakalpojumu kvalitātes standartus, tā samazinot arī nozarē plašo ēnu ekonomikas tīklu. Esam norādījuši uz Igaunijas piemēru, kur auto tirdzniecības un servisu nozare ieguvusi regulējumu un kontroles mehānismu, kas ir pārskatāms un šobrīd jau līdzinās attīstītajām Ziemeļvalstīm. Lielākie ieguvēji no nozares regulējuma būtu tieši klienti - ikviens autobraucējs, kas gūtu pilnīgu pārliecību par iegādātās preces (auto, kas, starp citu, ir paaugstinātas bīstamības avots) un/vai pakalpojuma kvalitāti.

AA vēlas skaidri uzsvērt, ka tā nekad nav iestājusies par konkurences mazināšanu vai atsevišķu tirgus dalībnieku interesēm. Vienmēr esam runājuši un darbojušies to tirgus dalībnieku vārdā, kuri attīsta atbildīgu un godīgu uzņēmējdarbību, veicina Latvijas tautsaimniecības izaugsmi, ievēro nozares profesionālos un ētiskos standartus, sniedz kvalitatīvu un drošu pakalpojumu. Ir tikai uzslavējama VID pievēršanās pelēkās ekonomikas un nelegālās nodarbinātības mazināšanai mūsu nozarē. Tomēr pārsteidzoša ir atsevišķu valsts iestāžu norobežošanās no kopējā nozares sociāli ekonomiskā un arī tiesiskā konteksta. Tas liek secināt, ka mūsu valstī labā roka joprojām nezina, ko dara kreisā.

*Auto asociācijas viceprezidents

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?