Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Āzijas un Eiropas krustpunkts

Turcijas lielākā pilsēta un 2010. gada Eiropas Kultūras galvaspilsēta sagaida ar bagātīgu mantojumu, kas palicis no laika, kad Stambula atradās Romas un Osmaņu impērijas sastāvā. Tā arī ir vieta, kur Āzija satiekas ar Eiropu.

Piektdiena

18.00 Stambulas apciemojumu sāciet Galatā, Bosfora šauruma Eiropas pusē. Izmantojiet funikulieri, lai uzbrauktu stāvā kalnu nogāzē, bet pēc tam dodieties lejā pa Galipdedes ielu, lai sasniegtu Galatas torni. Ziņas par cilindrveidīgo celtni datējamas ar XIV gadsimtu, kad tornis pildīja aizsardzības funkcijas. No torņa virsotnes paveras plašs skats uz Zelta raga līci un Marmora jūru.

19.00 Lēnā pastaigā virzieties uz Istiklala avēniju - Stambulā lielāko iepirkšanās ielu, kas ved cauri Bejoglu rajonam.

XIX gadsimtā šajā vietā pārsvarā mitinājās iebraucēji no Eiropas, tādēļ centrālā iela ir apbūvēta ar Parīzes stila ēkām. Pasaulslavenu modes namu veikali atrodas līdzās turku saldumu tirgotavām un konditorejām, bet Denizler Kitabevi jūs varat iegādāties senas Stambulas kartes. Neaizmirstiet pavizināties ar retrotramvaju.

20.00 Joprojām atrodamies Istiklalā un ieturam maltīti jumta restorānā, no kura paveras skats uz kādreizējām vēstniecību ēkām. Ēdienkarte piedāvā nobaudīt turku tradicionālo virtuvi mūsdienu interpretācijā.

22.30 Ja pietiek spēka, varat doties uz klubu Babylon, kas pazīstams ar dzīvās mūzikas priekšnesumiem ziemā un izbraukumiem Egejas jūrā vasaras mēnešos. 1999. gadā dibinātajā mūzikas klubā uzstājusies Petija Smita un reperis Afrika Bambaata. Savukārt Jazz Stop un Nardis Jazz Club varat baudīt džezu.

Sestdiena

9.00 Dienu sāciet vēsturiskajā Konstantinopoles pussalā, robotajā trīsstūrī, kas atrodas starp Bosfora šaurumu un Zelta raga līci. Akmens sviediena attālumā no Sultanahmeta laukuma tramvaja pieturas atrodas Sultāna Ahmeda jeb Zilā mošeja. Sultāna Ahmeda I pasūtītā un ar sešiem minaretiem rotātā celtne savu otro nosaukumu ieguvusi tādēļ, ka tās apdare veidota no flīzēm, apgleznotām ar zilu ornamentu.

10.00 Ejiet cauri senajam Konstantinopoles hipodromam, lai sasniegtu varenāko no Stambulas Bizantijas laika monumentiem - Sofijas katedrāli. XI gadsimtā pēc imperatora Justiniāna pavēles tā tika būvēta kā austrumu pareizticīgo baznīca. 1453. gadā Osmaņu impērija to pārveidoja par mošeju, bet 1935. gadā te izveidoja muzeju.

11.30 Tālāk pa Almedara ielu virzieties uz Topkapi jeb Lielgabalu vārtu pili, kur no XV līdz XIX gadsimtam mitinājās Osmaņu impērijas sultāni. Starp daudzajiem paviljoniem un iekšpagalmiem atradās arī sultāna harēma kvartāls, kur svešinieku acīm nebija lemts ielūkoties.

13.00 Atgriezieties uz Konstantinopoles pussalas, lai tās piekrastē mielotos ar zvejnieku tikko noķertajām zivīm, kas turpat uz vietas ir ceptas un tiek pasniegtas ar maizi un salātiem. Saulainā laikā vērojiet, kā no Melnās jūras un uz to pa vienu no visvairāk noslogotajiem ūdens ceļiem - Bosforu - peld kuģi.

14.30 Netālu no Topkapi pils atrodas Bazilikas cisterna jeb Nogrimusī pils, kas atrodas Sultanahmeta laukuma sirdī. Cisterna tika uzbūvēta Justiniāna I valdīšanas laikā, lai nodrošinātu ūdens piegādi apkārtējām pilīm. 1963. gadā tur tika filmētas epizodes filmai par Džeimsa Bonda dēkām No Krievijas ar mīlestību.

16.00 Pēcāk dodieties uz Stambulas lielo tirgu, kas ir viens no lielākajiem apjumtajiem tirgiem pasaulē. Pie neskaitāmiem tirgotājiem jūs varēsiet iegādāties visu, sākot no juvelierizstrādājumiem un beidzot ar viltotiem slavenu zīmolu džinsiem. Ja šeit valdošā kņada jūs ir nogurdinājusi, piestājiet kādā no daudzajām kafejnīcām un nobaudiet krūzi saldas tējas.

20.00 Lai ieturētu vakariņas, ar kuģīti jādodas uz Jaunavu torni, kas uzbūvēts uz saliņas Bosfora šaurumā.

Svētdiena

9.00 Esam atpakaļ Eiropas daļā, lai iegrieztos Dolmabahčes pilī, kas XIX gadsimtā nomainīja Topkapi pili kā Otomaņu impērijas sultānu rezidenci. Pēc Osmaņu impērijas sabrukuma to kā savu rezidenci izmantoja arī Turcijas dibinātājs un pirmais prezidents Mustafa Kemals Ataturks.

11.00 Krastmalā, dienvidos no Dolmabahčes pils, atrodas Stambulas Modernās mākslas muzejs, kas atklāts 2004. gadā un mājvietu radis 8000 kvadrātmetru lielā atjaunotā noliktavas ēkā. Pašlaik šeit ir izstāde, kurā aplūkota Turcijas mūsdienu mākslas evolūcija.

14.00 Atgriežamies vecpilsētā, lai ielūkotos Sulejmana mošejā, kas atrodas tuvu Stambulas Universitātes studentu pilsētiņai. Mošeja ievērojama ar grandiozo kupolu, kas sniedzas 53 metru augstumā.

16.00 Relaksējieties tradicionālajā turku pirtī pazīstamajā pirts kompleksā Cagaloglu Hamami, kas atrodas Sultanahmetas laukumā. 1741. gadā pabeigtajā kompleksā veselību atjaunojis arī Vācijas ķeizars Vilhelms un slimnieku kopšanas zinātnes pamatlicēja angliete Florence Naitingeila.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?