Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Bada drāma Āfrikas ragā

Pēdējos 60 gados lielākais sausums ir izraisījis dramatisku pārtikas trūkumu vairākās Āfrikas raga valstīs, bet vissliktākā situācija ir pilsoņu kara pārņemtajā Somālijā, kur divos reģionos ANO pat ir izsludinājusi badu, tomēr starptautiskās organizācijas nespēj sniegt palīdzību, jo tur valdošie islāmistu grupējumi neļauj ievest humāno palīdzību, pakļaujot bada nāvei vairākus miljonus cilvēku.

Kaut gan ANO paspārnē esošā Pasaules pārtikas programma (WFP) no Pasaules Bankas šonedēļ saņēma 500 miljonu dolāru (240 miljonu latu), bet vēl 250 miljonu dolāru (120 miljonu latu) ir apsolījušas vairākas lielākās donorvalstis, palīdzības organizācija apgalvo, ka tai trūkst vēl aptuveni 250 miljonu, lai pienācīgi spētu risināt pārtikas trūkumu nabadzīgajā reģionā.

Al Shabah diktāts

Jau vairākus mēnešus lielā teritorijā, kas iekļauj daļu no Somālijas, Kenijas un Etiopijas, valda ārkārtējs sausums, kura dēļ faktiski nav pieejams ūdens, ko varētu izmantot lauksaimniecībā, tādēļ ir nopostīti jau tā niecīgie labības sējumi un nomiruši lopi, kas deva gaļu un pienu. Līdz ar to bez pietiekama uztura un dzeramā ūdens ir palikuši gandrīz 11 miljonu cilvēku. No tiem 3,7 miljoni atrodas Somālijā, 2,4 miljoni Kenijā un 4,5 mi ljoni Etiopijā, liecina ANO dati. Āfrikas ragā no nepietiekama uzturu cieš vairāk nekā divi miljoni bērnu, un viņiem nepieciešama steidzama palīdzība.

Visdraudīgākā situācija ir Somālijā, kas kopš 1991. gada ir ierauta dažādos militāros konfliktos starp vājo centrālo valdību un islāma ekstrēmistiem un kur faktiski valda anarhija. ANO pagājušajā nedēļā paziņoja, ka divos Somālijas dienvidu reģionos situācija ar pārtikas pieejamību ir tik slikta, ka tur iestājies bads. ANO un citu palīdzības organizāciju izmantotā novērtējumu skala kā badu klasificē situāciju, kad cilvēki uzņem krietni mazāk par 2100 kilokalorijām dienā, vairāk nekā 30% bērnu cieš no nepietiekama uztura un ik dienu tiek konstatēti divi nāves gadījumi uz 10 000 cilvēku, raksta AFP.

Tomēr situāciju pasliktina tas, ka abi visvairāk skartie reģioni atrodas ar starptautisko teroristisko organizāciju Al Qaeda saistītā islāmistu grupējuma Al Shabah kontrolētajā Somālijas daļā. Jau pirms diviem gadiem Al Shabah padzina palīdzības organizācijas no savā pārziņā esošajām teritorijām, paziņojot, ka tās ir «Rietumu spiegi un kristiešu krustneši». Sākoties pašreizējai pārtikas krīzei, islāmisti aizliegumu atcēla, bet šonedēļ viņi paziņoja, ka tomēr nevēlas redzēt humānās palīdzības sniedzējus.

Līdz ar Al Shabah lēmumu WFP nevar palīdzēt aptuveni 2,2 miljoniem cilvēku, kas dzīvo bada visvairāk cietušajos Somālijas reģionos.

Bēg uz Mogadīšo

Lai izbēgtu no bada nāves, tūkstošiem cilvēku no Al Shabah pārraudzītajām teritorijām devušies uz valsts galvaspilsētu Mogadīšo, kas daļēji atrodas centrālās valdības kontrolē.

ANO Bēgļu lietu aģentūra šonedēļ informēja, ka pēdējā mēneša laikā pārtikas un dzeramā ūdens meklējumos Mogadīšo ieradušies 40 tūkstošu cilvēku, bet pēdējos divos mēnešos iekšzemes bēgļu, kas noenkurojušies galvaspilsētā, skaits esot sasniedzis aptuveni 100 tūkstošu. Daudzas ģimenes, kas devās uz Mogadīšo, nogalināja Al Shabah kaujinieki, kuri uzskata, ka šiem cilvēkiem labāk ir ciest badu nekā saņemt palīdzību no Rietumiem, vēsta AP.

Pēdējās dienās Mogadīšo notikušas smagas apšaudes starp islāmistiem un Āfrikas Savienības (ĀS) miera uzturētājiem, kuriem ceturtdien izdevās pārņemt kontroli vairākos līdz tam Al Shabah kontrolē esošos rajonos. ĀS miera uzturētāju vadība uzskata, ka izvērsuši militāras operācijas pret islāmistiem, jo esot aizdomas, ka viņi plānojuši uzbrukumus ANO bēgļu nometnēm, kurās atrodas vairums pārtikas meklētāju.

Šonedēļ Mogadīšo nogādāts pirmais ANO organizētais pārtikas sūtījums, ar ko vairākas nedēļas varēs paēdināt vairākus desmitus tūkstošu cilvēku. Diemžēl šī palīdzība ir tikai kā mazs piliens milzīgā okeānā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?