Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Bailes par pārstāvniecības trūkumu nepiepildās

«Vismaz vienam mūsējam jaunajā domē vajadzētu būt, citādi tajā novadā par mums vispār aizmirsīs,» saka Rita no Ķeipenes, vēlot jauno Ogres novada domi. Ar līdzīgu pārliecību vēlēšanu dienā uz iecirkņiem devās daudzi laucinieki, kuri rūpēs, lai jaunajā novada domē būtu pārstāvētas viņu pagasta intereses, sarakstos meklēja pazīstamus un uzticamus cilvēkus. Šī balsotāju izvēle atspoguļojas arī vēlēšanu iznākumā lielākajā daļā Latvijas novadu, kur pārsvaru guvušas partijas, kas savos sarakstos bija apvienojušas vietējo pašvaldību līderus.

«Izvērtējot vēlēšanu iznākumu, domāju, ka bailes par pārstāvniecības trūkumu nav attaisnojušās, taču jauno deputātu uzdevums nav lobēt sava pagasta intereses novada domē, bet gan gādāt par visa novada kopēju pārraudzīšanu un attīstību. Pareizi būtu, ja lielāka uzmanība tiktu pievērsta tiem pagastiem, kuri šobrīd ir mazāk attīstīti, taču jaunās novada domes deputātiem jāiemācās pārredzēt visu plašo spēles laukumu,» saka Tukuma mērs Juris Šulcs, kurš ir reālākais Tukuma novada vadītāja amata pretendents. Viņš norāda - ja pagastu pārstāvji novadu domēs kļūs par savu apdzīvoto vietu lokālpatriotiem un lobēs tikai savas intereses, tas var sagraut visu novada pašvaldību pārvaldes sistēmu. Tukuma novadā no 17 deputātu vietām septiņas ieņem novada pagastu un pilsētu vadītāji, kas pārstāv vēlēšanās uzvarējušo partiju Tukuma pilsētai un novadam un ZZS un TB/LNNK apvienoto sarakstu.

Arī Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis, kurš no vēlēšanās uzvarējušās ZZS saraksta ievēlēts Ventspils novada domē, uzskata, ka pagastu pārstāvniecība lielajos novados ir pietiekami plaša. Un, ja kāds pagasts domē nav pārstāvēts, tad saikni ar tā iedzīvotājiem nodrošinās pārvaldes vadītājs, kas strādās katrā novada pagastā. Ventspils novada, kurā apvienojušies 11 pagasti un Piltenes pilsēta, domē lielāko balsu skaitu ieguvis ZZS, JL un Pilsoniskās savienības (PS) apvienotais saraksts, kur dominēja topošā novada pašvaldību vadītāji un darbinieki. 15 deputātu vietas ieņēmuši astoņi pagastu vadītāji. Tāpat Bauskas novada izveide, pilsētai pievienojot astoņus pagastus, krietni mainījusi spēku samērus pašvaldībā. Pilsētā līdz šim dominējošā TB/LNNK jaunajā domē ieguvusi tikai divas vietas, līderpozīcijas atdodot JL, PS un LZS. Bauskas novada domē pārstāvēti gandrīz visi tajā esošie pagasti, deputātu vidū ir seši tagadējie pašvaldību vadītāji. Arī Gulbenes novadā, kas veidots līdzšinējā rajona robežās, jaunajā pašvaldībā darbu turpinās septiņi pagastu vadītāji un Gulbenes mērs Nikolajs Stepanovs (TP). Daukstu pagasta padomes priekšsēdētāja Sandra Duļbinska, kura ir Gulbenes novada domes vadītājas amata kandidāte no vēlēšanās uzvarējušā ZZS, piebilst, ka pagastu pārstāvniecība novados ir ļoti plaša un to nevar vērtēt tikai pēc ievēlēto pagastu vadītāju skaita, jo domēs iekļuvuši arī dažādu iestāžu vadītāji un uzņēmēji no pagastiem. Piemēram, Gulbenes novada domē ir tikai viens gulbenietis, visi pārējie deputāti dzīvo vai strādā laukos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?