Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Baltais nams nikns uz Pekinu

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija pirms nākammēnes gaidāmās Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina vizītes Pekinai izteikusi neapmierinātību ar Ķīnas valdības slepeno aģentu darbību Savienotajās Valstīs, lai piespiestu tur dzīvojošus prominentus ķīniešu imigrantus, dažiem no kuriem Ķīnā izvirzītas apsūdzības korupcijā, atgriezties dzimtenē.

Operācija Lapsu medības

Laikraksts The New York Times, atsaucoties uz vārdā neminētām augsta ranga Baltā nama amatpersonām, vēsta, ka slepenie aģenti darbojas Ķīnas Sabiedriskās drošības ministrijas uzdevumā, piedaloties operācijā Fox Hunt (Lapsu medības).

Operācijas mērķis ir atrast uz ārvalstīm aizbēgušus ķīniešus, kurus dzimtenē apsūdz korupcijā, naudas atmazgāšanā, kukuļošanā un varas ļaunprātīgā izmantošanā, un nogādāt viņus Ķīnā. «Ekonomiskie noziedznieki ir kā viltīgas lapsas, kas ir aizbēgušas uz ārzemēm, lai izvairītos no soda, bet mēs, gudrie mednieki, sadzīsim viņiem pēdas,» sacījis operācijas vadītājs Liu Duns. «Vienalga, kur viņi atrodas vai kas viņi ir, mēs viņus noķersim.»

The New York Times raksta, ka kopš 2014. gada no vairāk nekā 50 pasaules valstīm uz Ķīnu nogādāti vismaz 930 aizdomās turamie; daļa no viņiem esot atzinušies sev inkriminētajos noziegumos.

Fox Hunt ir daļa no Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina cīņas pret plašo korupciju visos komunistiskās valsts varas līmeņos. No 2002. līdz 2011. gadam korumpētas amatpersonas no Ķīnas izvedušas nelikumīgi iegūtus līdzekļus 1,08 triljonu dolāru (97,44 miljardi eiro) apmērā, apgalvo Vašingtonas domnīca Global Financial Integrity.

Aprīlī Ķīna publicēja sarakstu ar simts visvairāk meklētajiem ekonomiskajiem noziedzniekiem, kas ir aizbēguši no dzimtenes. Sarakstā minētas iespējamās valstis, uz kurām viņi ir devušies. Ķīnas varasiestādes uzskata, ka vairāk nekā puse - 66 - devušies uz ASV (40) un Kanādu (26). Daudzu no soda bēgošo ķīniešu došanās uz Ziemeļamerikas valstīm saistīta ar to, ka tām nav noslēgts izdošanas līgums ar Ķīnu.

Iebiedēšanas taktika

Amerikāņu amatpersonas apgalvo, ka ķīniešu aģenti, kuri Savienotajās Valstīs, visticamāk, iekļuvuši, izmantojot tūrisma un biznesa vīzas, lietojot iebiedēšanas taktiku, lai piespiestu bēgļus atgriezties Ķīnā. Visbiežāk tiekot piedraudēts izrēķināties ar dzimtenē palikušajiem ģimenes locekļiem.

Operācijas vadītājs Liu Duns Ķīnas medijiem sacījis, ka aģentiem ārvalstīs ir jādarbojas vietējās likumdošanas ietvaros un jāsadarbojas ar attiecīgās valsts tiesībsargājošajām iestādēm. Tomēr ir pieļaujami arī izņēmumi. «Ir vai nav vienošanās [ar attiecīgo valsti], mēs tur vajāsim aizdomās turamos, kamēr mūsu rīcībā būs informācija par viņu atrašanos tur,» sacījis Liu Duns.

Pērn Austrālijā tika notverti divi ķīniešu policisti, kuri bez vietējo tiesībsargājošo iestāžu atļaujas Melburnā dzina pēdas kādam Ķīnas pilsonim, kuru dzimtenē apsūdzēja kukuļošanā.

ASV Valsts departaments nekomentē informāciju par amerikāņu diplomātisko brīdinājumu Ķīnai, bet norāda, ka «ārvalstu likumsargi nedrīkst darboties Savienotajās Valstīs, iepriekš nebrīdinot ģenerālprokuroru». ASV Tieslietu departaments paziņojis, ka «Savienotās Valstis nav drošs patvērums no soda bēgošiem ārvalstniekiem». Lai ASV varētu palīdzēt Ķīnai notvert iespējamos noziedzniekus, Pekinai ir jāiesniedz pierādījumi par attiecīgo personu pārkāpumiem. «Pārāk bieži Ķīna nav iesniegusi mūsu pieprasītos pierādījumus,» apgalvo ASV Tieslietu departaments.

Ziņas par ķīniešu slepeno aģentu darbošanos ASV nerada pozitīvu fonu pirms septembrī paredzētās Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina valsts vizītes Savienotajās Valstīs. Abu valstu attiecības pašlaik nevar nosaukt par draudzīgām. Amerikāņi nav mierā ar cilvēktiesību stāvokli Ķīnā un apsūdzējuši ķīniešu hakerus ASV valdības darbinieku datu zādzībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?