Ceļošana ir labs veids, kā lauzt stereotipus. Kā atzina amata brāļi, kas šovasar apceļoja Luāras ieleju, viens no šādiem stereotipiem ir, ka Muscadet ir baudāms tikai gadu, pusotru pēc ražas novākšanas. Ar lielu daļu šo vīnu patiešām tā arī jādara, bet ir arī cita daļa, kura ir pielīdzināma laba līmeņa baltvīniem no Burgundijas.
Šoreiz virzīsimies no Muscadet uz augšu pa Luāras upi un mēģināsim ja ne lauzt kādu šablonu, tad vismaz paplašināt redzesloku gan.
2007 Domaine des Aubuisieres, Cuvee de Silex Vouvray. Nobaudīsim Vouvray, kurus gatavo tikai no Chenin blanc vīnogām. Šai vīnogai ir nepieciešama ilga nogatavošanās sezona. Ja to neievēro un vīnogas nelabvēlīgu laika apstākļu vai kāda cita iemesla dēļ nākas novākt agrāk, vīnos jūtams izteikts, pat ass skābums. Skābumu dažreiz cenšas kompensēt, veidojot vīnus pussausus vai pussaldus, bet rezultāts ne vienmēr sanāk augstvērtīgs. Tas savukārt ir radījis stereotipu (vismaz Latvijā) par Vouvray vīniem kā par ikdienišķiem un pieticīgiem. Patiesībā Vouvray gatavo plašu vīnu klāstu no sausiem līdz dzirkstošiem un izciliem desertvīniem. Šīsdienas paraugs nācis no vīndarītavas, kuru droši var ierindot starp Top 5 Vouvray. Cuvee des Silex nācis no smilšainas augsnes vīna dārza, vīnā jūtams vieglums un elegance, tas ir sauss.
2008 Casa Lapastolle Sauvignon blanc, Rapel Valley. Pagājušā gadsimta 90.gadu Jaunās pasaules baltvīnus bieži raksturoja kā smagnējus nepietiekamā skābuma dēļ, taču progress šajā jomā noteikti ir noticis, un Casa Lapastolle Sauvignon blanc ir labs šo pārmaiņu paraugs. Baltvīnam īpaši ir svarīgs skābums, kuru oga gūst vēsākā klimatā. Vīnogulājus stāda augstāk kalnos, kur dienas ir siltas un vīnogā veidojas cukurs, bet naktis ir vēsas un cukura veidošanās tiek bremzēta. Rapel Valley ir ieleja kalnos, kur ir nepieciešamais silto dienu un vēso nakšu līdzsvars.
Lai arī uz etiķetes norādīts Sauvignon blanc, vīns tapis no Sauvignon blanc 85%, Semillon 15%. Tāda nu ir Jaunās pasaules vīndaru privilēģija - daudz liberālākas vīna darīšanu regulējošas normas un daudz lielākas manevru iespējas vīndariem. Viņus neiegrožo gadsimtu tradīcijas, ir daudz vieglāk pielāgoties tirgus izmaiņām un pieprasījumam. Semillon 15% sniedz vīnam bieži tik nepieciešamo pilnību un noapaļotību, papildinot Sauvignon blanc spriganumu.