Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Bandas izmanto čigānu bērnus zagšanai Eiropā

Vairākās Rietumeiropas valstīs policija paudusi satraukumu par aizvien pieaugošo noziegumu skaitu, ko veic nepilngadīgie čigāni, un atzīst, ka nespēj šo profesionāli organizēto procesu ierobežot. Televīzijas BBC 2 raidījums This World, atsaucoties uz Spānijas policiju, vēsta, ka valsts galvaspilsētā Madridē 95 procenti par ielās izdarītajām zādzībām aizturēto bērnu (jaunāki par 14 gadiem) ir čigāni no Rumānijas. Lai gan lielu daļu noziegumu čigāni veic, lai pabarotu sevi un ģimeni, tomēr bieži vien viņi to dara kriminālu grupējumu interesēs.

Nopelna tūkstošus

Pēdējā laikā Madridē palielinājies no bankomāta naudu izņēmušo cilvēku apzagšanu skaits. Parasti nolūkotā upura uzmanību novērš kāds pieaugušais, bet tajā brīdī pieskrien bērns, kurš izrauj naudu un aizbēg. 13 gadu vecā čigānu meitene Daniela stāsta, ka vienā veiksmīgā zādzībā varot iegūt aptuveni 300 eiro (210 latu) bez riska tikt sodītai. Notveršanas gadījumā vainīgos nevar bargi sodīt, jo Spānijā kriminālatbildība iestājas no 14 gadiem.

Eiropas modes metropolē Milānā 2007.gadā, neilgi pēc Rumānijas pievienošanās Eiropas Savienībai, strauji pieauga nepilngadīgo čigānu pastrādāto zādzību skaits. Policija atklāja, ka bērnus izmanto noziedznieki. «Mēnesī viens bērns ieguva aptuveni 12 tūkstošu eiro (8,4 tūkstoši latu). Ja mēs šo skaitli sareizinām ar 50 bērniem, iegūstam astronomisku summu,» stāsta komisārs Frančesko Mesina, kurš vadīja izmeklēšanu. Bieži vien bērniem liek ubagot, un viņi spiesti saņemt sāpīgus sitienus, ja mājās atgriezušies bez naudas.

BBC vēsta, ka Rumānijas čigānu kriminālie vadoņi sūta cilvēkus, arī bērnus, uz ārzemēm zagt, un no viņu laupījuma sev ceļ lepnas villas.

Negaida arī Rietumos

Uz jautājumu, kas liek čigāniem doties prom no mītnes zemēm un nodarboties ar nelikumībām ārzemēs, eksperti parasti atbild, uzsverot diskrimināciju, ko čigāni gadu desmitiem izjūt Rumānijā, Čehijā, Slovākijā un Ungārijā -valstīs, kurās dzīvo lielākās čigānu kopienas Eiropā. Pēdējos gados Čehijā un Ungārijā vairākkārt tikušas aizdedzinātas čigānu mītnes, bet pēdējā gada laikā visā Ungārijā notikuši vairāki bruņoti uzbrukumi šīs tautības cilvēkiem. Daļa uzbrukumu bijuši ar letālu iznākumu.

Pēdējā laikā lielu popularitāti Ungārijā iemantojusi galēji labējā partija Jobbik, kas atklāti izmanto pret čigāniem vērstu retoriku. Partija apgalvo, ka ir jāaptur «nekontrolējamie čigānu noziegumi» un jāsamazina sociālie izdevumi ilgstoši bez darba esošo čigānu nodrošināšanai.

Tomēr atplestām rokām čigānus negaida arī pārtikušās rietumvalstis. Piemēram, Itālijā pēdējos gados čigāni vainoti zvērīgu slepkavību izdarīšanā. Milānas un Romas apkārtnē ar buldozeriem nojauktas nelegālās čigānu apmetnes un varasiestādes draudējušas deportēt čigānu imigrantus. 2007.gadā Itālijas labējie politiķi vēlējās noņemt pirkstu nospiedumus visiem valstī mītošajiem čigāniem. Domstarpības ar varasiestādēm bijušas arī Īrijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?