Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Bankas izķers aizdomīgus darījumus

Politiski nozīmīgu personu tuvākajiem radiniekiem, ieskaitot mazbērnus un vecvecākus, ir jāgatavojas, ka viņu finanšu darījumiem tiks pievērsta pastiprināta uzmanība. To paredz ceturtdien Saeimā pieņemtie grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā. Valstī varētu būt ap 11 500 politiski nozīmīgu personu, Dienai pieļāva Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība).

Lai noskaidrotu šīs personas un viņu tuvākos radiniekus, kuru kopskaits varētu būt vairāk nekā 100 000, bankas līdz decembrim veiks savu klientu anketēšanu.

Eiropas Savienības direktīva nosaka, ka šāda kārtība no 2017. gada vidus būs jānosaka visā Eiropā, bet Latvija to plāno ieviest jau agrāk, lai pabeigtu sarunas par iestāšanos attīstīto valstu organizācijā OECD. Tās viens no būtiskiem iebildumiem ir saistīts ar komercbanku uzraudzību, Dienai skaidroja Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (Vienotība). Pieņemtie grozījumi likumā ir tikai daļa no pasākumu kopuma cīņā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Par gribu nodrošināt labu finanšu sektora pārvaldību liecinot arī vadības maiņa Finanšu un kapitāla tirgus komisijā, ārvalstu ekspertu pieaicināšana nerezidentu biznesa uzraudzīšanā. Latvija ir kļuvusi par starptautisko finanšu centru, kurā apgrozās vairāk nekā 300 miljardi eiro, bet tikai viena trešā daļa no šīs summas ir Latvijas nauda, sacīja Finanšu ministrijas pārstāvis. «Ja Latvija ir finanšu centrs, tad tai arī ir jāuzvedas kā finanšu centram un jāizveido efektīva noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas sistēma,» sacīja A. Ašeradens

Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdis A. Latkovskis, ilustrējot pieņemto likumu, sacīja: «Naudai ir jēga tikai tad, ja tu vari to izmantot. Cilvēki grib baudīt dzīvi, bet, lai baudītu dzīvi, viņi naudu cenšas atmazgāt un to dara caur banku, izmantojot tuvākos radiniekus.» Politiski nozīmīgo personu lokā, kas tiks pastiprināti uzraudzītas, ir, piemēram, Saeimas deputāti, ministri, pašvaldību deputāti, partiju lēmējinstitūciju locekļi, valsts sekretāri, tiesneši, valsts kapitālsabiedrību atbildīgās personas. Kontrolei būs pakļauti arī šo cilvēku laulātie, brāļi, māsas, bērni, mazbērni, vecāki un vecvecāki, kā arī biznesa partneri. «Nelegālas naudas legalizācija notiek caur tuviem radiniekiem, kuriem var uzticēties,» sacīja A. Latkovskis, atbildot uz vaicāto, vai plānots sekot līdzi arī Saeimas deputātu kaimiņu un klases biedru finanšu darījumiem. Viņi nav šā likuma subjekti.

Lūgts atainot, kā praktiski varētu notikt banku klientu uzmanīšana, A. Latkovskis sacīja: «Piemēram, pašvaldības vadītājam ir meita, kura studē Rīgā. Viņai tēvs katru mēnesi pārskaita kaut kādus līdzekļus, lai meita var īrēt dzīvokli. Te pēkšņi parādās pārskaitījums par kāda meža pārdošanu Pierīgā,» stāstīja A. Latkovskis un norādīja, ka šādā situācijā bankai ir jāreaģē un jāaicina kontroles dienesti veikt padziļinātu pārbaudi. Tas būs papildu darbs gan bankām, gan Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam, kas saņems informāciju par konstatētiem aizdomīgajiem darījumiem. Skandināvu banku filiāles jau tagad izsniedzot anketas saviem klientiem, kuri atverot kontus.

Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma apstiprināja, ka bankas gatavojas klientu anektēšanai, lai apzinātu kontrolei pakļauto personu loku. «Pēc tam bankas var šīm personām vaicāt par viņu bagātības izcelsmi vai veiktajiem darījumiem, kas nav raksturīgi viņu ikdienas dzīvei,» sacīja M. Bičevskis un piekrita, ka Latvijai ir nepieciešams apliecināt savu spēju cīnīties ar korupcijas riskiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?