Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Bariss: ja tarifus neceltu, lēmumu pārsūdzētu konkurenti

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes akceptētos uzņēmuma Latvenergo elektroenerģijas tarifus iespējams pārsūdzēt administratīvajā tiesā, norāda Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta tiesnese Jautrīte Briede, komentējot sabiedrībā uzplaiksnījušās šaubas par jauno tarifu pamatotību. Savukārt Latvenergo puse nepiekāpjoties norāda, ka tarifu pieaugums ir pamatots, un, ja SPRK padome nebūtu tos akceptējusi, lēmums tiktu pārsūdzēts.

Jau ziņots, ka jaunie tarifi stāsies spēkā no 1. aprīļa. Saskaņā ar tiem vairāk būs jāmaksā mājsaimniecībām, kas tērē vairāk. Par pirmajām 1200 kilovatstundām (kWh) būs jāmaksā pašreizējais tarifs - 8,25 santīmi par kWh. Kad šis patēriņa apjoms tiks pārsniegts, tarifs būs 10,74 santīmi par kWh.

J. Briede norāda, ka elektroenerģijas patērētājam, tātad jebkuram klientam, ir tiesības vērsties vispirms administratīvajā rajona tiesā ar prasību izvērtēt elektroenerģijas tarifu pamatotību. Ja tās spriedums neapmierina, lietu kasācijas kārtībā var pārskatīt administratīvajā apgabaltiesā. Savukārt galējā instance, kuras spriedums nav pārsūdzams, ir Augstākās tiesas Senāts. «Tarifus var apstrīdēt, nepieciešama vien elektroenerģijas patērētāja vēlēšanās,» norādījusi tiesnese.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), kas viskritiskāk izteikusies par tarifu paaugstinājumu, to gan negrasās darīt, jo tas neietilpst savienības uzdevumos. LPS pārstāvis Aino Salmiņš gan uzsver, ka savienība sniegs nepieciešamo atbalstu, ja kāda pašvaldība izdomās tiesāties par tarifu pamatotību, un pauž: «Mājsaimniecībām, kas iztērēs vairāk nekā 1200 kWh elektrības gadā, par pārtērēto elektrību būs jāmaksā 10,7 santīmi kilovatstundā. Pēc Eurostat datiem, Latvijā šī cena būs augstāka nekā 13 citās Eiropas valstīs, tai skaitā Lielbritānijā, Somijā un Francijā.»

Latvenergo skaidro, ka pašreizējais mājsaimniecību elektroenerģijas gala tarifs nesedzot visas ar to saistītās izmaksas, tāpēc elektrības gala cenu iedzīvotājiem nākas subsidēt no citiem koncerna ieņēmumiem. Zaudējumus jau vairākus gadus nesot elektroenerģijas sadale, auguši arī tēriņi par obligāti iepērkamo «zaļo» elektrību un par tirgū pirkto elektroenerģiju.

Jautāts, kas notiktu, ja tarifu projekts netiktu atbalstīts, Latvenergo valdes loceklis Uldis Bariss Dienai pauda pārliecību, ka jau nākamajā dienā būtu «vismaz desmit sūdzību Konkurences padomē». Pirmais ar pretenzijām vērstos Latvijā strādājošais Igaunijas elektrības tirgotājs Enefit, kas ir ieinteresēts, lai elektroenerģijas tarifs mazajiem lietotājiem, tostarp mājsaimniecībām, būtu atbilstošs reālajai cenai. «Vēl ir cits risks. Jau pagājušajā gadā šeit strādājošie un konkurējošie lielie klienti [juridiskās personas ar 50 un vairāk nodarbinātajiem] prasīja, kad šī nejēdzība beigsies. Viņi pašlaik pērk elektroenerģiju tirgū, [bet mazie juridiskie lietotāji maksā subsidēto cenu].»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?