Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Barjeras ceļā uz Sočiem

Augustā starta estakādē pirmo reizi objektīvi varēs salīdzināt, vai ir strādāts pareizajā virzienā, tomēr visas pazīmes norāda, ka vajadzētu būt progresam. Pasaules kausa izcīņas 2012./2013. gada sezonas kopvērtējuma pirmās un otrās vietas ieguvēji brāļi Martins un Tomass Dukuri pirms olimpiskās sezonas sviedrus lej Siguldas un Murjāņu sporta bāzē. Bijušais bobslejists Mihails Arhipovs otro gadu ir izstrādājis fiziskās sagatavotības programmu. Šīs vasaras jauninājums - treniņu grupā iesaistījies 2006. gada olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējs kamaniņu sportā Mārtiņš Rubenis.

Mājās tomēr ir vislabāk - ir pārliecināti Dukuri. Šovasar brāļiem izteikts piedāvājums sezonai gatavoties Vācijā, tiesa, ne no konkurentu, bet gan trases trenera vācieša Matiasa Bīdermaņa puses, lai palīdzētu sezonai labāk sagatavoties citiem SIKA komandas pārstāvjiem. Dukuri atteikušies, bet jūlija beigās Bīdermanis ar Grieķijas skeletonistu un austrālieti būšot Latvijā. Pirms pāris gadiem pavīdēja informācija, ka 2018. gada ziemas olimpisko spēļu rīkotāji korejieši vēlas sadarboties ar Dukuriem. Tomass skaidro, ka patlaban interese esot noplakusi. «Cik man zināms, ar tehniku korejiešus nodrošinās brits Kristians Bromlijs. Loģisks solis, jo Bromlijam jau ir 40 gadu un sportista karjera viņam pēc Sočiem, visticamāk, beigsies.»

Savulaik Latvijā sezonai gatavojušies arī Krievijas skeletonisti, kuri nekautrējušies vingrinājumus špikot tieši degungalā, stāsta Tomass. «Krasnojarskas komanda, kurā trenējas arī Aleksandrs Tretjakovs, strādā profesionāli. Vēl pagājušajā vasarā mēs trenējāmies vienā stadionā pusē, viņi - otrā. Viens otra treniņu darbā nejaucāmies. Interesanti bija ar maskaviešiem. Viņu treneris pienāk parunāties, bet tajā pašā laikā pamanās ar pēdām noskaitīt atstarpes starp barjerām. Nākamajā dienā atnākam uz stadionu un ieraugām, ka Maskavas treniņu grupa izpilda tos pašus vingrinājumus, kurus mēs iepriekšējā dienā.»

Dukuriem vides pamainīšana noderētu, lai psiholoģiski būtu vieglāk, taču tā vietā ir mainījušies treniņu partneri. «Ar mums trenējas snovbordists Artūrs Cukunde, kurš ir spēcīgs un ļoti daudzpusīgi attīstīts. Iepriekšējā sezona viņam bija jāizlaiž, jo plīsa krusteniskās ceļgala saites. Artūram problēmas nesagādā tepat stadiona smiltīs izpildīt salto lēcienu uz abām pusēm (treniņa beigās Cukunde to uzskatāmi arī nodemonstrē - M. Z.). Tāpat viens otrs hokejists, kalnu slēpotāji un vēl kāds iesaistās mūsu treniņos. Garlaicīgi nudien nav,» norāda Martins.

Gatavojoties olimpiskajai sezonai, jābūt piesardzīgiem, lai neiedzīvotos savainojumos. Maijā Martins un Tomass draugu kompānijā vēl uzspēlēja hokeju, tagad par ripas spēli jāaizmirst. «Visvairāk jāuzmanās, lai neiestieptu kājas augšstilba aizmugurējo muskuli. Mums jau no paša skrējiena sākuma šis muskulis ir vairāk noslogots,» skaidro Tomass. Būt piesardzīgam visu treniņu laiku piekodina Martins. «Tāpat jau ceļgalus var itin viegli savainot, principā jebko. Vaļības nedrīkst atļauties. Mihails treniņos ik pa laikam cenšas izdibināt, kā mēs jūtamies. Ja kāda muskuļu grupa ir pārlieku nodarbināta, vingrinājumi tiek pamainīti.»

Pēc Martina teiktā, treniņu programma būtiski neesot mainījusies. «Pāri barjerām kāpjam un lecam, kā esam to darījuši arī iepriekš, klāt nākuši tikai jauni vingrinājumi. Vispirms jau no psiholoģiskā viedokļa tas ir nepieciešams, lai būtu vieglāk izturēt slodzi. Muskuļi arī ar laiku pierod pie vienām un tām pašām slodzēm, tāpēc vajag ieviest kaut ko jaunu. Kādreiz stūmām arī bobsleja trenažieri, to gan vairs nedarām.»

Sarunas nobeigumā Martins atzina, ka šovasar jūtoties daudz labāk. Tas priecē, jo Soču olimpiskajā trasē starta ieskrējienam būs liela nozīme.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Skeletons

Brāļu Dukuru pirmssezonas plāns
Līdz 1.X treniņi Siguldā un Murjāņos
1.-15.X treniņi Siguldas trasē
16.-22.X treniņi Altenbergas trasē
23.X-6.XI treniņi Siguldas trasē
7.-14.XI oficiālie treniņi Soču trasē
28.XI Pasaules kausa 1. posms Kalgari

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?