Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Basketbols, deju svētki un Straumēni

Linda Liepiņa

Dokumentālā kino režisors Dzintars Dreibergs smejas, ka viņam patīk tā lēni un pamatīgi strādāt, bet nu sanācis, ka atšķirībā no citiem, kam «cāļus skaita rudenī», viņam vasaras sākumā ir veselu trīs filmu pirmizrādes.

Vakar kinoteātrī Forum Cinemas tika pieteikta filma VEF 54. sezona. Pagājusī sezona vefiņam bija ļoti veiksmīga, un, tā kā basketbols pašam Dzintaram ir tuva tēma, tad tika realizēta ideja parādīt sportu «no otras puses» - ne tikai tās, ko redz skatītāji. «Bijām treneriem un spēlētajiem blakus viņu ikdienā, pārdzīvojumos un parādījām, ka basketbols ir gan grūts darbs, gan sirdslieta. Esam apzinājuši arī visus pieejamos arhīvus un velkam paralēles ar dažādiem laikiem VEF komandā,» stāsta Dz. Dreibergs, kurš piedalījies arī mākslas filmas Sapņu komanda 1935 filmēšanā.

Pēc pāris nedēļām notiks arī viņa dokumentālās filmas Nāc ar mani padejot pirmizrāde. Filmas pirmsākums - vairāk nekā pirms trim gadiem, jauniešu dziesmu un deju svētku noskaņā. Siguldas deju kolektīvs Vizbulīte bija tik drosmīgs, ka atsaucās režisora priekšlikumam ļauties kameras klātbūtnei, un dejotāju prieki un bēdas, emocijas un pārdzīvojumi filmā nu tikuši vispārināti. «Viņiem jau ir 18, viņi tik tikko pabeiguši skolu, bet vēl nav pieņemti nākamajās. Tā viņiem likās kā pēdējā brīvā un skaistā dzīves vasara, gluži tāpat kā ļoti daudziem citiem, kas piedalījās šajos svētkos,» stāsta režisors. «No indivīda pārvērsties par masu - katra jaunieša unikālie un īpašie pārdzīvojumi pārvēršas par kopīgiem svētkiem, kopīgu pārdzīvojumu, kopīgām bailēm un apjukumu, kā izvēlēties pareizo nākotnes ceļu,» Dzintars teic. Viņš pats skolas laikā gan nav bijis dejotājs. «Filmas producente Inga Praņevska bija dejojusi. Man un operatoram tā bija jaunatklāsme, bija ļoti interesanti visu izzināt.» Filmas veidotāji dejotāju ikdienu rāda bez pompozitātes un piepušķošanas. «Esmu priecīgs, ka pēc filmas noskatīšanās daudzi uzreiz sagrib dejot. Kad man būs bērni, es noteikti gribēšu, ka viņi dejo,» piebilst Dzintars.

Jūnijs pirms Jāņiem būs īstais laiks, lai noskatītos arī trešo Dz. Dreiberga jauno filmu - izrādes Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās kinoversiju. Par šo izrādi Valmieras teātrī Viesturs Meikšāns saņēma balvu kā labākais režisors. «Man izrāde ļoti patika, un izdomājām, ka varētu to nofilmēt pavisam savādāk. Scenogrāfs Reinis Suhanovs uztaisīja ceturto sienu, un ar operatoru Valdi Celmiņu dzīvojām telpā, kamera staigāja brīvi līdzi notikumiem,» stāsta Dzintars. Viņš cer, ka pēc filmas pirmizrādes, kas notiks Valmierā, to pēcāk izrādīs arī brīvdabā.

Kamēr vienas filmas piedzīvo pirmizrādes, paralēli Dzintaram jau top citas. Lonē tiek filmēts Kapitālisms laukos. «Ciematā, kurā ir 200 iedzīvotāju, ir 40 uzņēmumu. Strādā un plaukst. Tad nu meklējam atbildi - kāpēc?» stāsta režisors un saka, ka par ideju trūkumu nevarot sūdzēties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?