Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Bātā mērķē uz startu Rio

Labākā, bet ne pēdējā iespēja kvalificēties 2016. gada olimpiskajām spēlēm Latvijas modernās pieccīņas pārstāvjiem būs šonedēļ Lielbritānijas pilsētā Bātā notiekošajā Eiropas čempionātā. Astoņi labākie iegūs ceļazīmes uz Riodežaneiro, bet labas izredzes kvalificēties olimpiskajām spēlēm būs arī desmitnieka tuvumā finišējušajiem sportistiem, tāpēc Latvijas komanda uz britu salām devusies maksimāli kuplā sastāvā un cer labot kļūdas, kuru dēļ šovasar piedzīvota neveiksme pasaules čempionātā.

Olimpiskā kvalifikācija modernajā pieccīņā ir pietiekami piņķerīga, taču paver itin labas izredzes tikt uz spēlēm arī tiem, kuriem kāds no svarīgākajiem startiem nav izdevies. Priekšroka ir šī gada Pasaules kausa finālsacensību uzvarētājam, 2015. un 2016. gada pasaules čempionāta medaļniekiem, kā arī labākajiem kontinentālo sacensību sportistiem (astoņiem no Eiropas), turklāt 1. jūlijā vēl seši no iepriekš nekvalificējušamies sportistiem uz Riodežaneiro tiks pēc olimpiskā ranga. Tā visa starpā jāpatur prātā, ka no katras valsts var būt pa diviem atlētiem vīriešu un sieviešu konkurencē. «Pirms iepriekšējām olimpiskajām spēlēm Deniss Čerkovskis Eiropas čempionātā bija četrpadsmitais, taču beigu beigās kvalificējās, jo citi augstāk finišējušie bija jau kvalificējušies olimpiādei. Jāņem vērā, ka Eiropas sportisti tomēr dominē arī pasaulē, tāpēc iegūst vairumu ceļazīmju arī pasaules līmenī. Tas nozīmē, ka jābūt maksimālai koncentrācijai arī tad, ja ir iespēja gūt vietu labāko desmitnieka tuvumā,» Eiropas meistarsacīkšu nozīmi izceļ Latvijas Modernās pieccīņas federācijas valdes loceklis Andris Feldmanis.

Latvijas modernās pieccīņas sportisti bijuši pārstāvēti visās olimpiskajās spēlēs kopš neatkarības atjaunošanas, turklāt 2004. gadā Atēnās šī sportaveida pārstāve Jeļena Rubļevska izcīnīja olimpisko sudraba godalgu, bet Deniss Čerkovskis tikai neveiksmīgas izlozes jāšanas sacensībās dēļ palika soli aiz goda pjedestāla. Tiesa, kopš 2004. gada viņiem nav atradušies sekotāji, un attiecīgi 39 un 36 gadus vecie sportisti ir mūsu galvenās cerības startam arī Rio. Šosezon Latvijas komandā sevi pieteica arī ukrainis Ruslans Nakoņečnijs, taču pēc uzvaras šīs sezonas Pasaules kausa izcīņas pirmajā posmā viņam šādam rezultātam nav izdevies pietuvoties, turklāt vēl jānokārto visi dokumenti, lai viņš Latviju varētu pārstāvēt olimpiskajās spēlēs. «Tas sākotnējais entuziasms sezonas garumā, saprotams, ir nedaudz mazinājies. Precīzāk - atgriezies normas robežās. Taču tas ir labi, jo ļauj uz lietām skatīties skaidrāku galvu, izvirzīt reālākus mērķus un redzēt, kas tiešām ir jādara, lai to vēlamo rezultātu sasniegtu. Labi, ka rezultāts šobrīd kļūst stabilāks un uzlabojas meistarība paukošanā. Fiziskajās peldēšanas un skriešanas disciplīnās par viņa augsto klasi šaubu joprojām nav,» vērtē Feldmanis. «Jāņem vērā, ka pēc uzvaras Pasaules kausa izcīņas posmā pret viņu jau sāk izturēties kā pret nopietnu konkurentu. Īpaši tas izpaužas paukošanā, kas joprojām nav Ruslana spēcīgākā puse.»

Čerkovskis un Nakoņečnijs nepatīkami pārsteidza jūnija beigās notikušajā pasaules čempionātā, kur bija gana labas iespējas pietuvoties Rio, taču viņi nekvalificējās pat sacensību finālam. «Tas nav viņu līmenis, tāpēc ir veiktas korekcijas gatavošanās plānā. Cerams, sportisti sapratīs nopietnību, kas viņiem ir priekšā, un rezultātu uzlabos,» Feldmanis norādīja, ka pēc snieguma izanalizēšanas konstatētas neveiksmīgas izmaiņas, gatavojoties paukošanas disciplīnai. «Šķita, ka būs labi, taču izrādījās tieši pretēji. Tas pat nebija eksperimentēšanas dēļ, taču jāņem vērā, ka paukošanā ir milzumdaudz nianšu un sajūtu, bez kurām ir ļoti maz izredžu uz labu rezultātu.»

Bez pieminētā trio, kas ir arī galvenie pretendenti uz olimpiskajām ceļazīmēm, Bātā startēs arī trīs juniori. «Pāvels Švecovs varētu reāli pretendēt uz vietu finālā. Lai gan viņš vēl ir junioru vecumā, jau nākamgad viņš skaitīsies pie «lielajiem», tāpēc jāaprod ar šo atbildību un rezultātu līmeni. Ņikitam Bistrovam gan šis starts ir vairāk tīri pieredzes krāšanai. Olgai Šišlovai visu sezonu raizes sagādā kājas savainojums, tāpēc uz augstu rezultātu cerēt būs grūti,» stāsta Feldmanis. Sacensības otrdien un trešdien sākās ar stafetes sacensībām, taču Latvija tajās nepiedalījās, lai taupītu spēkus cīņai par olimpiskajām ceļazīmēm, kas tomēr ir prioritāte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Modernā pieccīņa

Eiropas čempionāts Lielbritānijā
19.VIII Stafete kungiem, dāmām
20.VIII Kvalifikācija kungiem
21.VIII Kvalifikācija dāmām
22.VIII Fināls kungiem
23.VIII Fināls dāmām
Latvijas komandas sastāvs
Deniss Čerkovskis, Ruslans Nakoņečnijs, Pāvels Švecovs, Ņikita Bistrovs, Jeļena Rubļevska, Olga Šišlova

Pievērs uzmanību

Dalību olimpiskajās spēlēs nodrošina 2015. gada PK fināla uzvarētājs, astoņi labākie 2015. gada Eiropas čempionātā, trīs labākie 2015. un 2016. gada pasaules čempionātā un seši sportisti pēc ranga 2016. gada 1. jūlijā (norādītas tikai Latvijas sportistiem pieejamās iespējas)
Jeļena Rubļevska un Deniss Čerkovskis pārstāvēja Latviju iepriekšējās četrās olimpiskajās spēlēs
Veiksmīgākās bija 2004. gada olimpiskās spēles Atēnās, kur Rubļevska izcīnīja sudrabu, bet Čerkovskis finišēja 4. vietā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?