Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Bažas par caurumu F ukušimas AES reaktorā

Iespējams, vienā no Fukušimas atomelektrostacijas (AES) reaktoriem izveidojies pamatīgs caurums, tas varētu nozīmēt vēl lielāku un bīstamāku radiācijas daudzuma nonākšanu apkārtējā vidē un var vēl vairāk apgrūtināt jau divas nedēļas ilgušos izmisīgos centienus risināt kodolkrīzi, kas tiek uzskatīta par lielāko kopš 1986. gada traģiskās avārijas Černobiļas AES Ukrainā. Neskaidrās situācijas dēļ piektdien uz nenoteiktu laiku tika pārtraukta sakarsušo reaktoru laistīšana un dzesēšanas sistēmas darbības atjaunošana.

Situācijas nopietnību neslēpa arī Japānas premjerministrs Naoto Kans. «Situācija Fukušimas AES joprojām ir ļoti draudīga,» sacīja valdības vadītājs. «Mēs neatrodamies pozīcijā, kad varam būt noskaņoti optimistiski.»

Strādnieki apdedzinās

Aizdomas par iepriekš nenojaustiem bojājumu apmēriem radās pēc tam, kad ceturtdien trīs strādnieki, kas mēģināja ievilkt elektrības kabeli pirms divām nedēļām spēcīgajā zemestrīcē un cunami visvairāk cietušajā trešajā atomreaktorā, iebrida ūdenī, kurā radiācijas līmenis bija 10 tūkstošus reižu lielāks nekā normālos apstākļos. Divi strādnieki guva nopietnus pēdu apdegumus, jo toksiskais ūdens iekļuva aizsargtērpa zābakos, vēsta AP.

Fukušimā strādājošie kodoleksperti domā, ka varētu būt bojāts kodoldegvielu ieskaujošais reaktora kodola apvalks. Viņi arī uzsver, ka trešajā atomreaktorā vienīgajā no visiem sešiem Fukušimas AES reaktoriem kodoldegvielas maisījumā ir izmantots plutonijs, kas ir daudz toksiskāks par urānu, kas atrodas pārējos reaktoros, raksta Reuters.

Savukārt kodoleksperti Eiropā šaubās, ka paaugstinātais radiācijas līmenis ir saistīts ar bojājumiem reaktora kodola apvalkā. Viņuprāt, tas ir saistīts ar toksisko tvaiku izlaišanu no reaktora tvertnes, kurā atrodas izlietotā kodoldegviela. Tvaika nolaišana tika sākta, lai mazinātu spiedienu un karstumu, kas draudēja izraisīt jaunu sprādzienu.

Īstenie samuraji

Milzu cieņu Japānā izpelnījušies tie 700 cilvēki, kas, riskējot ar savu veselību, vairākās maiņās 24 stundas diennaktī dara visu iespējamo, lai Fukušima nekļūtu par otru Černobiļu.

«Viņi ir īstenie samuraji,» raksta kāds šo cilvēku pielūdzējs sociālās komunikācijas tīklā Facebook izveidotajā lapā, kas veltīta Fukušimas AES strādājošajiem. «Ļaujiet mums aizlūgt par jūsu veselību un drošu atgriešanos mājās! Lai Dievs palīdz jums visiem ik minūti, kad jūs turpināt izmisīgi cīnīties par savu valsti un tautu! Paldies jums!» vēsta kāds cits ieraksts.

Diemžēl ar viņu pūlēm pagaidām bijis par maz, lai apvaldītu radiācijas nokļūšanu atmosfērā. 30 kilometru plašā zonā ap Fukušimas AES reģistrētais radiācijas līmenis pārsniedz pieļaujamo.

Japānas galvaspilsētā Tokijā, kas atrodas 220 kilometru no Fukušimas, zīdaiņiem nedrīkst dot dzeramo ūdeni, jo tajā konstatēts paaugstināts radioaktīvā joda līmenis. Vairākos dārzeņos radioaktīvā cēzija līmenis 1,8 reizes pārsniedz pieļaujamo normu. Tomēr eksperti aicina iedzīvotājus necelt paniku, jo no bojātās AES izstarotās radiācijas līmenis joprojām esot zemāks nekā starojums, kas tiek saņemts lidojot vai rentgena izmeklējumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?