Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Bažas par Eiropas sabiedrības noskaņojumu

Pjū pētījumu centra aptaujā secināts, ka Rietumeiropas valstīs sabiedrība neatbalsta militāras palīdzības sniegšanu agresijas upuriem, tas savukārt nozīmē, ka Baltijas valstīm ir pamats bažām, vai tās var paļauties uz NATO Krievijas agresijas gadījumā, ziņo Bloomberg. Šāds sabiedrības viedoklis ļauj šaubīties par Ziemeļatlantijas līguma 5. pantu, kas paredz, ka agresija pret vienu no alianses dalībvalstīm tiek uzskatīta par agresiju pret visām, uzsvēruši komentētāji. Latvijas politiķi un eksperti gan arī norāda, ka sabiedrības noskaņojums tiešā veidā neietekmē 5. panta izpildi.

Bažas par iespējamiem apdraudējumiem paustas arī vakar publiskotajā Drošības policijas (DP) publiskajā pārskatā par darbību 2014. gadā. «Krievijas nepieņemamā rīcība Ukrainā ir likusi pārvērtēt attieksmi pret nacionālās drošības jautājumiem ne tikai Latvijā, bet arī citās Eiropas Savienības un NATO dalībvalstīs. Ja pirms Ukrainas konflikta Eiropā valdīja uzskats, ka militāri konflikti mūsu kontinentā nav iespējami, tad šobrīd šī pārliecība ir ievērojami mazinājusies,» pārskata ievadā norāda DP priekšnieks Normunds Mežviets, kurš arī atzinis, ka Krievijas neprognozējamā rīcība pašlaik ir galvenais mūsu valsts drošību ietekmējošais faktors.

Vācijā tikai 38% respondentu izteikušies, ka uz Krievijas uzbrukumu kādai no NATO dalībvalstīm tās kaimiņos jāatbild ar militāru spēku, savukārt 58% vāciešu minējuši, ka tas nav jādara. Lai gan citās Rietumeiropas valstīs - Lielbritānijā, Francijā, Spānijā un Itālijā - atbalsts militārajai reakcijai ir augstāks, tas tik un tā nesasniedz 50% atzīmi, konstatēts Pjū centra pētījumā. Kaut arī rietumeiropieši paši ir atturīgi pret palīdzības sniegšanu agresijas upuriem, tie vienlaikus ar cerībām raugās pāri Atlantijas okeānam, paļaujoties, ka krīzes gadījumā viņi palīdzību saņems.

Ziemeļatlantijas līguma 5. pants ir pietiekami konkrēts un skaidrs, un tiešas sabiedrības ietekmes tā izpildē var arī nebūt, jo par šī panta piemērošanu lemj valdības un parlamenti, uzsver Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds. No otras puses, šādi aptaujas dati parāda, ka situācija ir pretrunīga, un nav izslēgts, ka dažas valstis savu rīcību varētu pamatot ar sabiedrības noskaņojumu: «Piemēram, Grieķija, kurai svarīgāks jautājums par NATO izdzīvošanu ir savas valsts izdzīvošana. Tā var pateikt, ka sabiedrība šādus lēmumus neatbalsta.» Komentējot samērā zemo Vācijas iedzīvotāju atbalstu militāra spēka lietošanai, A. Sprūds norādīja, ka šī valsts šogad uzņēmusies līdera lomu reģionā un tā piedalās arī militārajās mācībās. Savukārt vācu sabiedrībā ir dziļi iesakņojies pacifisms un uzskats, ka par katru cenu jāizvairās no militāriem konfliktiem.

Eksperts arī atgādina, ka maija sākumā ASV vēstnieks NATO Duglass Luts paziņoja, ka ASV bruņotie spēki, kas ir izvietoti Austrumeiropas sabiedroto valstu teritorijās, ir gatavi dot prettriecienu Krievijas agresijai, negaidot NATO kolektīvās drošības procedūras iedarbināšanu, kas ir noteikta Ziemeļatlantijas līguma 5. pantā. «Labā ziņa ir tā, ka varam ticēt, ka mūs aizstāvēs, jo, sakot NATO, domājam ASV. Sliktā ziņa - ja kaut kas tāds tiek izteikts, NATO var arī nerīkoties,» izteicās A. Sprūds. Vakar, ierodoties vizītē Latvijā, D. Luts gan uzsvēra NATO 5. panta nozīmību un sniegtās drošības garantijas visām NATO dalībvalstīm, arī ASV prezidenta pērn Tallinā pausto nostāju, ka Baltijas valstu galvaspilsētas tiks aizsargātas tāpat kā Rietumeiropas valstu galvaspilsētas. NATO spēki mūsu reģionā - gaisā, jūrā un uz zemes - paliks tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, teikts Ārlietu ministrijas informācijā par D. Luta vizīti.

Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis (ZZS), kurš minēts kā reālākais aizsardzības ministra kandidāts, Dienai norādīja, ka mums pašiem jāpilda saistības, ko esam uzņēmušies sabiedroto priekšā, un paveiktie darbi varētu arī mainīt citu valstu sabiedrības viedokli. Viņš par Latvijas drošību guvis pārliecību, pirms mēneša viesojoties NATO Apvienoto spēku pavēlniecības štābā Brunsumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?