Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Bažas par «skrūvju pievilkšanu» Turcijā

Turcijas valdība izvērsusi plašu «tīrīšanu» valsts bruņotajos spēkos un tieslietu sistēmā pēc aizvadītajā piektdienā notikušā neveiksmīgā valsts apvērsuma mēģinājuma, kad lielāko pilsētu - Stambulas un Ankaras - ielās izgāja vairāki simti bruņotu karavīru ar mērķi gāzt prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, kuru oponenti vaino autoritārismā un centienos mainīt Turcijas sekulāro valsts iekārtu.

R. T. Erdogans, kurš apvērsuma mēģinājuma apspiešanu izmanto, lai nostiprinātu savas varas pozīcijas, apgalvo, ka aiz centieniem viņu gāzt stāv Turcijā populārais islāma garīdznieks Fetulla Gilens, kurš dzīvo Savienotajās Valstīs. ASV un citu rietumvalstu vadītāji aicinājuši Turciju veikt objektīvu izmeklēšanu un nodrošināt taisnīgu tiesas procesu pret cilvēkiem, kas mēģināja pārņemt varu nedemokrātiskā ceļā.

Samaksās augstu cenu

Turcijas tieslietu ministrs Bekirs Bozdags svētdien informēja, ka aizturēts jau aptuveni 6000 personu, kuras esot saistītas ar neveiksmīgo valsts apvērsuma mēģinājumu. Arestēto vidū esot virkne augsta ranga militārpersonu, arī par apvērsuma mēģinājuma galveno plānotāju uzskatītais bijušais Turcijas gaisa spēku komandieris ģenerālis Akins Eztirks un viens no pazīstamākajiem konstitucionālās tiesas tiesnešiem Alparslans Altans. Pēdējo dienu laikā no darba atlaisti vairāk nekā 2700 tiesnešu, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Turcijas prezidents R. T. Erdogans paziņojis, ka tie, kas stāvēja aiz sazvērestības, «samaksās ļoti augstu cenu». Viņš jau ir aicinājis parlamentu apsvērt iespēju atjaunot Turcijā nāvessodu.

Turcija pieprasījusi Grieķijai izdot astoņus turku karavīrus, kuri naktī uz sestdienu ar militāro helikopteru aizlidoja uz kaimiņvalsti un lūdza tur politisko patvērumu. Karavīri vakar stājās Grieķijas tiesas priekšā, jo viņiem uzrādītas apsūdzības par nelikumīgu robežas šķērsošanu. Viņus pārstāvošais advokāts Grieķijas medijiem stāstījis, ka karavīri neesot piedalījušies apvērsuma mēģinājumā, bet pametuši Turciju pēc tam, kad turku policija apšaudījusi viņu lidaparātu.

Apvērsuma mēģinājuma laikā Stambulā un Ankarā notika smagas bruņotas sadursmes, kurās dzīvību zaudējuši vismaz 265 cilvēki, arī 104 apvērsuma mēģinājuma dalībnieki. Asiņainajā naktī ievainojumus guva vairāk nekā 1400 cilvēku.

Garīdznieks noliedz vainu

R. T. Erdogans un Turcijas valdības pārstāvji pieprasījuši Savienotajām Valstīm izdot F. Gilenu. Savulaik ietekmīgais garīdznieks un pašreizējais Turcijas prezidents bija sabiedrotie, bet vēlāk abu ceļu šķīrās, un R. T. Erdogans regulāri apsūdz F. Gilenu centienos radīt Turcijā «paralēlo valsti», kurai esot pieslējušies daudzi militāristi, tiesneši un valsts pārvaldē strādājošie.

Turcijas tieslietu ministrs B. Bozdags ir pārliecināts, ka ASV izdos Ankarai F. Gilenu. «Savienotās Valstis vājinās sevi, aizsargājot viņu, tās kaitēs savai reputācijai. Nedomāju, ka Savienotās Valstis aizsargās kādu, kas šādi rīkojās pret Turciju,» ministru citē portāls France24.com.

Brīvprātīgā trimdā ASV Pensilvānijas štatā jau 15 gadus dzīvojošais F. Gilens kategoriski noraidījis savu saistību ar Turcijā notikušo valsts apvērsuma mēģinājumu, nosaucot pret viņu vērstās apsūdzības par «aizvainojošām». «Es pat nezinu, kas ir mani atbalstītāji Turcijā,» 75 gadus vecais garīdznieks sacīja raidsabiedrībai BBC.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs par «pilnīgi aplamiem» un «abu valstu divpusējām attiecībām kaitīgiem» nodēvējis atsevišķu Turcijā valdošās Taisnīguma un attīstības partijas augsta ranga politiķu izteikumus, ka neveiksmīgo valsts apvērsuma mēģinājumu slepeni atbalstījušas arī Savienotās Valstis. Viņš arī aicinājis Turciju sniegt pamatotus pierādījumus par F. Gilena saistību ar apvērsuma mēģinājumu.

Bažījoties par Turcijas valdības iespējamo vēlmi izmantot apvērsuma mēģinājumu, lai piegrieztu skrūves saviem kritiķiem, rietumvalstu līderi mudinājuši Ankaru nodrošināt caurskatāmu un demokrātiskiem standartiem atbilstošu lietas izmeklēšanu. Vācijas kanclere Angela Merkele paziņojusi, ka pret tiem, kas ir atbildīgi par 15. jūlija traģiskajiem notikumiem Turcijā, jāvēršas «likumā paredzētajā kārtībā».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?