Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Bēgļu uzņemšanas aprises

Līdz ar lēmumu piekrist 531 patvēruma meklētāja uzņemšanai divu gadu laikā Latvijai būs būtiski jāmaina esošā sistēma, kuras kapacitāte bija piemērota daudz mazākam patvēruma meklētāju skaitam. Tas prasīs arī finansiālos ieguldījumus, par ko detalizētāku informāciju ministri izvērtēs valdības sēdē oktobra otrajā pusē.

Aprēķinātā summa - 16 miljoni eiro - daļēji tiks segta no Eiropas Savienības (ES) Patvēruma meklētāju un integrācijas fonda līdzekļiem un tiks izmantota ne tikai konkrēto personu uzņemšanai, bet arī sistēmas pielāgošanai jaunajiem apstākļiem, ieskaitot patvēruma meklētāju izmitināšanas centra Mucenieki ēku renovēšanu. Vairākās valsts iestādēs būs jāpalielina arī darbinieku skaits.

Valdība otrdien iepazinās ar Iekšlietu ministrijas valsts sekretāres Ilzes Pētersones-Godmanes vadītās starpministriju darba grupas sagatavoto patvēruma meklētāju pārvietošanas un uzņemšanas plānu. Šā procesa organizēšanā piedalīsies Iekšlietu ministrija, Kultūras ministrija un Labklājības ministrija, kurai būs galvenā loma bēgļu integrācijā. Plāna īstenošanā paredzēts iesaistīt arī Sabiedrības integrācijas fondu (SIF) - tā lomas palielināšanu ierosināja premjere Laimdota Straujuma (Vienotība), kuras pārraudzībā SIF atrodas. Valsts kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš jau izvērtējot SIF pašreizējo darbību. Vairāki valdības pārstāvji piedāvājumam piekrita, jo fonda padomē ir ministri, kuru kompetencē būs ar bēgļu uzņemšanu saistīti jautājumi, un «tā ir augsta līmeņa uzraudzības padome», kā norādīja kultūras ministre Dace Melbārde (NA). Galīgo rīcības plānu paredzēts apstiprināt 30. novembrī.

Izteiks savas vēlmes

Latvijas amatpersonas jau ir sākušas sarunas ar Grieķiju un Itāliju, kā arī sagatavojušas abām valstīm informāciju, kādus patvēruma meklētājus Latvija vēlētos uzņemt. «Mums ir svarīgi, lai šie cilvēki varētu integrēties mūsu valstī, būtu lojāli un noderīgi Latvijai,» preses konferencē sacīja I. Pētersone-Godmane. Viņa informēja, ka Latvijai ir interese uzņemt ģimenes ar bērniem, cilvēkus ar vismaz vienas ES valodas prasmi un izglītību, kā arī ar personas dokumentiem, lai vieglāk varētu pārliecināties, ka viņi neradīs draudus valsts drošībai un kārtībai.

Pēc tam Latvijas amatpersonas dosies uz abām valstīm un patvēruma meklētāju uzturēšanās vietās intervēs atlasītās personas, sniedzot arī informāciju par Latvijas tradīcijām, kultūru, likumiem, dabas un klimatiskajiem apstākļiem, sociālajiem un citiem jautājumiem. Vienlaikus eksperti centīsies novērtēt, cik patiesa ir šo cilvēku vēlme doties uz Latviju. Tiesa, pašlaik vēl nav zināmas vietas, kurās varētu notikt tikšanās ar patvēruma meklētājiem, no kuriem pirmie Latvijā varētu ierasties ziemā.

Pirmos trīs mēnešus viņi uzturēsies patvēruma meklētāju centrā Mucenieki, un jau no pirmajām dienām paredzēts uzsākt arī latviešu valodas apmācības kursus. Šiem cilvēkiem būs pieejama arī konsultantu palīdzība, lai sagatavotos dzīvei ārpus centra pēc tā atstāšanas. I. Pētersone-Godmane informēja, ka jau tagad tiek apkopota informācija par sabiedrības piedāvājumu - piemēram, par vakantajām darba vietām un dzīvesvietas īrēšanas iespējām. Patstāvīgu dzīvi bēgļi var uzsākt līdz ar šī statusa saņemšanu. Personas, kas saņems atteikumu, tiks nosūtītas atpakaļ uz viņu izcelsmes valstīm, un šo procesu plānots koordinēt ar Lietuvu un Igauniju, lai tas nebūtu tik dārgs. Tiesa, atpakaļ pārvietošanu finansēs par ES līdzekļiem. Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre paredz, ka šādu cilvēku skaits varētu būt niecīgs. Pēc bēgļa statusa saņemšanas šīs personas varētu arī doties projām no Latvijas. «Taču, ja cilvēks bēg no kara, viņam ir jābūt priecīgam, ka kāda valsts viņu uzņem,» sacīja I. Pētersone-Godmane.

Tiksies ar pašvaldībām

Mēnesī plānots pārvietot uz Latviju 30 patvēruma meklētāju, ar kuriem paredzēts slēgt arī integrācijas līgumu pēc bēgļa statusa piešķiršanas. Tas nozīmē, ka ne tikai tiesības gadu saņemt 256 eiro lielu pabalstu un arī veselības apdrošināšanas polisi, kuras izmaksas varētu būt ap 360 eiro. «Bēgļiem būs arī pienākumi pret Latviju, lai šis process būtu abpusējs,» teica I. Pētersone-Godmane. Veselības ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa informēja, ka veselības apdrošināšanas polisi piešķirs, jo šie cilvēki ieradīsies valstī, kurā ir pilnīgi citi klimatiskie apstākļi un arī cita pārtika. Patvēruma meklētāju veselības pārbaude tiks organizēta uzreiz pēc viņu atbraukšanas.

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), kura vadītajai ministrijai būs jāuzņemas liela daļa pienākumu, valdības sēdē ierosināja premjerei tikties ar pašvaldībām, bez kuru atbalsta bēgļu integrācija nebūs iespējama. L. Straujuma apsolīja šādu tikšanos organizēt kopā ar vairākiem ministriem, bet I. Pētersone-Godmane informēja, ka pašvaldību pārstāvji piedalījušies arī darba grupā un jau tagad izteikuši vairākus ierosinājumus. Piemēram, Ropažu novads, kura teritorijā atrodas Mucenieki, ir saskāries ar šo cilvēku bezdarbību, tāpēc nolēmis veidot kultūras un sporta centru, kurā bēgļi varētu pavadīt laiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?