Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Bērna asaras pieauguša onkuļa priekšā

Kārtējais šausminošais pedofilijas gadījums, kas pāršalcis Latvijas sabiedrību, ar jaunu sparu atdzīvinājis ierosinājumu par pedofilu ķīmisko kastrāciju. Pēc tam kad medijos parādījās ziņa par to, ka Kokneses novadā aizturēts kāds 1961. gadā dzimis vīrietis par, iespējams, netiklu darbību veikšanu ar desmit mēnešu vecu meitenīti, portālā manabalss.lv ievietotais rosinājums par šāda veida iniciatīvu strauji pārsniedza 2000 parakstu.

Dienas aptaujātie eksperti gan joprojām skeptiski attiecas pret ideju šādu sodu ietvert likumā. Nosaukums ķīmiskā kastrācija izklausās krietni bargāk, nekā tas ir patiesībā. Realitātē ķīmiskā kastrācija nozīmē to, ka pedofilam, lai mazinātu seksuālo tieksmi, ir jālieto konkrētas zāles, kas samazina testosterona daudzumu. To iedarbība ilgst apmēram mēnesi. Turklāt ir iespējams iegādāties medikamentus, kas neitralizē šo zāļu iedarbību. Zāļu lietošanas laikā ārsti novērojuši arī dažādas blakusparādības, piemēram, vīrietim sāk augt krūtis un parādīties osteoporoze. Pamatā šādas zāles ginekoloģijas praksēs visbiežāk izraksta sievietēm, tāpat medikamentu injicē vīriešiem, kuriem konstatēts prostatas vēzis.

Ja ir motivācija

Saeimas deputāts, Juridiskās komisijas pārstāvis Andrejs Judins (Vienotība) to neuzskata par efektīvu līdzekli pedofilijas mazināšanā. Šāda ārstēšana ir ļoti dārga un iedarbojas tikai tad, ja pats pedofils ir motivēts atbrīvoties no problēmas. «Ir valstis, kas to jau ieviesušas, ir arī valstis, kas to dara pilotprojektu veidā. Arī mēs, protams, to varam izmantot papildu citiem instrumentiem vai vismaz pamēģināt,» prāto A. Judins. Pedofilija no tiesībsargājošo institūciju puses ir ļoti sarežģīti atklājams noziegums. Bieži ziņas par seksuālu vardarbību pret bērniem pat tad, ja tā tiek veikta ilgstoši, tālāk par mājas slieksni netiek. Kā norāda A. Judins, potenciālie sodi šādiem noziedzniekiem rūp maz: «Tas nav noziegums, kurā persona apsver, vai to vispār izdarīt. Šeit ir tieksme. Kad ir tieksme, persona tajā brīdī nedomā par to, kādas tiesiskas sekas var iestāties. Patiesībā viņš tajā brīdī pat nedomā, ka dara ko sliktu.»

Bērnu ārsts Pēteris Kļava intervijā LNT minēja, ka tikai bailes no bargāka soda spēs apturēt varmākas. Viņš vērsās pie valsts amatpersonām, aicinot katru cietušo bērnu uztvert kā savu bērnu un tad attiecīgi rīkoties. Tomēr pants par pedofiliju jau tagad paredz mūža ieslodzījumu. «Manuprāt, nepastāv bargāks sods par šo,» saka A. Judins un vienlaikus atzīst, ka notikusī vardarbība pret bērnu arī viņam bijusi šokējoša ziņa. «Tas jau ir jautājums psihiatriem,» viņš piebilst.

Izskaidrot nav iespējams

Psihiatrs Artūrs Utināns Probācijas dienesta darbiniekiem vairākus gadus ir vadījis apmācības darbā ar dzimumnoziedzniekiem. Uz jautājumu, kas notiek pedofila galvā, pastrādājot dzimumnoziegumu pret zīdaini, viņš atbild, ka atsevišķas tieksmes izskaidrot nav iespējams. Psihiatrs teic, ka labākais iespējamais veids, kā mazināt pedofilijas draudus sabiedrībā, ir darbs ar šiem noziedzniekiem tad, kad viņi ir iznākuši no cietuma. «Tiek runāts par kognitīvi biheiviorālo psihoterapiju gan individuāli, gan grupā. Tad ir tāds apļa princips par integrāciju sabiedrībā pēc iznākšanas no ieslodzījuma. Patlaban risinās arī jautājums par elektroniskajām aprocēm. Visus šos trīs virzienus risina Probācijas dienests. Pastāv arī farmakoloģiskā ārstēšana,» skaidro A. Utināns.

Ķīmiskā kastrācija Latvijā tiek praktizēta jau divus gadus, bet tai ir brīvprātības princips. Tad, kad noziedznieks konstatē blakusefektus, viņš no metodes atsakās. «Cilvēktiesības aizliedz ar cilvēka ķermeni izdarīt jebko bez paša cilvēka piekrišanas. Līdzīgi kā ar abortiem. Par spīti sabiedrības nosodījumam, sieviete var veikt abortu, jo tas ir viņas ķermenis. Tās ir cilvēktiesības,» skaidro psihiatrs. Uz piebildi, ka pašiem pedofiliem ir vienalga par bērnu tiesībām, viņš saka, ka tam nav nozīmes. «Vairs nav viduslaiki, un tāda likumdošana vairs nepastāv. Viduslaikos, ja cilvēks zaga, viņam nocirta roku, tagad tāda likuma vairs nav. Vienīgais sods, ko pieļauj cilvēktiesības, ir brīvības atņemšana,» uzsver A. Utināns un norāda, ka daudzos gadījumos pedofilija ir saistīta ar agresiju. Ja dzimumnoziedzniekam liekas, ka sods ir netaisnīgs, viņš kļūst nikns pret sabiedrību: «Šādā cilvēkā ir milzīga vēlme atriebties. Iznākot no cietuma, viņš pats var izkastrēt dažu labu kastrācijas ieviešanas pieprasītāju.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?