Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Bērnus izmanto «svētajā karā»

Kosovas iedzīvotājai Pranverai Zenai 16. oktobris kļuva par, iespējams, laimīgāko dienu mūžā, jo jaunā sieviete pēc triju mēnešu šķirtības atkal satika savu deviņus gadus veco dēlēnu Erionu - viņu tēvs jūlijā aizveda uz Sīriju, kur vīrietis pievienojās džihādistu grupējumam Islāma valsts (IS).

Sīrijā un Irākā, kur IS ir izpletis savus taustekļus, līdzīgā veidā kā Erions nokļuvuši tūkstošiem bērnu un pusaudžu no visas pasaules. Citi, savervēti ar interneta starpniecību, saviem spēkiem iekļuvuši IS kontrolētajās teritorijās. Daudzi no viņiem kļuvuši par islāma kaujiniekiem, lai dotos karot pret «neticīgajiem».

Atgriežas pie mammas

P. Zena Erionu pēdējo reizi redzēja 7. jūlijā, kad viņas vīrs Arbens paņēma dēlu, lai it kā dotos ekskursijā uz kalniem. Patiesībā vīrietis, kurš, sievai neko nenojaušot, bija pievērsies radikālajam islāmam, kopā ar Erionu devās uz Albāniju, lai no turienes lidotu uz Turciju un pēc tam ceļotu uz Sīriju.

10. jūlijā sieviete no vīra saņēma īsziņu, kurā viņš paskaidroja, ka abi ar dēlu atrodas Sīrijā, un solīja drīzumā piezvanīt. Pēc piecām dienām Pranverai no nezināma sūtītāja pienākusi īsziņa, ka ar puisēnu viss esot kārtībā. Pēc tam viņai dažas reizes izdevies sazināties ar atvasi, vienā no tām Erions sacījis, ka viņa tēvs atrodoties džihādistu mācību nometnē.

Eriona prombūtnes laikā sociālajos tīklos parādījās vairākas fotogrāfijas, kurās viņš redzams kopā ar kādu IS kaujinieku un rotaļājamies ar citiem bērniem blakus islāmistu organizācijas melnajam karogam. Arī P. Zena aktīvi izmantoja sociālos tīklus, lai meklētu aizvesto dēlu.

Pagājušajā trešdienā Kosovas premjerministrs Hašims Tači ar īso vēstījumu vietnes starpniecību Twitter paziņoja, ka Erions «atgriežas pie mātes». Viņš rakstīja, ka Kosovas izlūkdienesti kopā ar turku kolēģiem, veicot «sarežģītu un bīstamu» operāciju, «atrada un izglāba» zēnu.

Desmitgadīgs džihādists

Erions ir tikai viens no neskaitāmiem zēniem, kuri nokļuvuši Sīrijā un Irākā, jo viņu tēvi pievienojušies IS. Oktobra sākumā džihādistu kustības atbalstītāji sociālos tīklus pārplūdināja ar vēstījumiem, ka septembra beigās ASV iznīcinātāju uzlidojumos IS pozīcijām Irākas ziemeļos nogalināts kāds Saūda Arābijas arābs, ar kuru kopā bijis viņa desmit gadu vecais dēls.

Atsevišķos ziņojumos apgalvots, ka puika bijis jaunākais IS kaujinieks, kurš kritis cīņās un kļuvis par «mocekli», raksta The Daily Mirror. To pierādīja vairāki fotoattēli, kuros redzams militārā formā ģērbies smaidošs bērns, kuram rokās ir automāts, kas ir teju paša augumā.

Londonā bāzētās «pretdarbības ekstrēmismam» domnīcas Quilliam pētnieks Čārlzs Kūpers, kurš uzrauga IS aktivitātes sociālajos tīklos, novērojis, ka daudziem ziņojumiem par zēnu pievienots tēmturis (hashtag) «Bagdadi mazulis». Viņaprāt, ar to domāti bērni kareivji, kurus IS atbalstītāji uzskata par radikālā grupējuma līdera Abū Bakrama el Bagdadi «bērniem», raksta izdevums The National Post.

Pirms dažiem mēnešiem miljoniem interneta lietotāju šokēja kāda austrāliešu džihādista, kas pievienojies IS, tviterī publicētais attēls, kurā viņa septiņus gadus vecais dēls tur rokās kāda nogalināta Sīrijas armijas karavīra galvu.

Dodas precēt islāmistus

Ir gūti pierādījumi, ka IS vervē pusaudžus, kuri tiek apmācīti, lai dotos karot. Šomēnes ANO publicēja ziņojumu, tajā teikts, ka džihādisti aktīvi uzrunājot pat 12 un 13 gadu vecus bērnus, kuriem tiek izsniegti ieroči. Aculiecinieki Sīrijā un Irākā apgalvo, ka nepilngadīgi IS kaujinieki patrulējot, apsargājot gūstekņus, viņiem arī nākas nodot asinis, lai palīdzētu ievainotiem džihādistiem.

Zināms, ka IS kontrolētajās Sīrijas pilsētās Alepo un Rakā ir izveidotas nometnes, kurās notiekot bērnu kareivju mācības. Tur viņi apgūst, kā rīkoties ar ieroci, un saņem reliģisko izglītību.

Kāds 13 gadu vecs sīriešu zēns, kuru džihādisti piespieduši piedalīties šādā nometnē, televīzijai CNN stāstīja, ka «skolniekiem» bijis jānoskatās, kā vīrieti, kurš neesot gavējis, piesit pie krusta un liek viņam mocīties trīs dienas. Citā reizē bērnu acu priekšā sieviete nomētāta ar akmeņiem, jo viņa esot pārkāpusi laulību.

Ir gadījumi, kad nepilngadīgie no ārzemēm paši pievienojas IS. Vācijas drošības dienesti nesen ziņoja, ka šogad vismaz 24 bērni, no kuriem jaunākais bijis 13 gadu vecs, devušies uz Sīriju. Dažas no tām bijušas meitenes, kuras internetā uzrunājuši jauni džihādisti, solot viņas precēt. Aptuveni simt nepilngadīgu meiteņu no Francijas un Lielbritānijas arī devušās uz Sīriju, lai kļūtu par IS kaujinieku sievām un dzemdētu viņiem bērnus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?