Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Bērziņš nesola vieglu vasaru

Valsts prezidents Andris Bērziņš ceturtdien tradicionālajā uzrunā Saeimas pavasara sesijas pēdējā sēdē, vērtējot sadarbību ar 11. Saeimu tās pilnvaru laikā, kā būtisku uzsvēra parlamenta pieņemto Fiskālās disciplīnas likumu, Eiro ieviešanas likumu, kā arī pievēršanos valsts aizsardzībai. Taču Valsts prezidenta nosaukto nozīmīgāko darbu vidū nebija ceturtdien pieņemtās Satversmes preambulas jeb ievada, kas nostiprina valsts pamatus.

«Šī nebūs viegla vasara, jo pilnā sparā ritēs vēlēšanu kampaņa, bet jums jāgatavojas pēdējai 11. Saeimas rudens sesijai,» runas beigās sacīja Valsts prezidents, pateicoties deputātiem par sadarbību.

Sakārtot partiju sistēmu

Runā A. Bērziņš izteica nožēlu, ka Saeimā jau deviņus mēnešus iestrēgusi viņa iniciatīva par grozījumiem Satversmē un vēl vairākos likumos, lai palielinātu Ministru prezidenta lomu. «Ja tiktu pieņemta iesniegtā iniciatīva izpildvaras stiprināšanai, tas padarītu politiku valstī racionālāku,» sacīja Valsts prezidents A. Bērziņš, kurš uzsvēra arī nepieciešamību pilnveidot partiju darbības un vēlēšanu sistēmu. «Vairums partiju ir mazas un ar īsu mūžu. Turklāt partijas parasti izveidojas tieši uz vēlēšanu laiku,» sacīja A. Bērziņš, kurš izveidojis arī ekspertu grupu, kas gatavo priekšlikumus šā jautājuma sakārtošanā. Valsts prezidents, piemēram, uzskata, ka ir jāpalielina minimālais biedru skaits partijām, kuras piedalās Saeimas vēlēšanās, kā arī jānosaka, ka tajās var startēt tikai politiskie spēki, kas dibināti noteiktu laiku pirms vēlēšanām.

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība) Dienai paskaidroja, ka Valsts prezidenta rosinātajiem grozījumiem Satversmē, kas paredz izpildvaras ietekmes palielināšanu, nav frakciju atbalsta un tos nebūtu iespējams pieņemt. Tajā pašā laikā atsaucīgi politiķi uzņēma ierosinājumu pilnveidot partiju sistēmu. Tam piekrita gan Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība), gan Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, kurš atgādināja, ka apvienība jau pati savulaik rosinājusi palielināt minimālo partijas dibinātāju skaitu, kas tagad ir divsimt. Jāatgādina, ka jaunos politiskos spēkus, kurus izveidoja Einars Repše, Inguna Sudraba un Jānis Bordāns, nodibināja tikai nedaudz vairāk nekā 200 biedru.

Valsts prezidents A. Bērziņš Saeimas sēdē kā svarīgas prioritātes uzsvēra arī izglītību un veselību. Viņš pieminēja arī Būvniecības likumu, kura spēkā stāšanās ir atlikta, kā arī norādīja, cik nozīmīgi ir grozījumi likumā par zemes privatizāciju lauku apvidos. Tie paredz sakārtot zemes tirgu, lai lauksaimniecībā izmantojamā zeme paliktu Latvijas ražotāju rokās. «Tiekoties ar lauksaimniekiem, esmu guvis pārliecību, ka viņiem šis ir jautājums numur viens,» teica Valsts prezidents. Viņš aicināja Saeimu visus būtiskos projektus pieņemt vismaz 1. lasījumā, lai to izskatīšanu var turpināt 12. Saeima.

Dāvana Latvijai

To, ka Valsts prezidents uzrunā nepieminēja Satversmes preambulu, viņam tuvu stāvoši cilvēki saista tikai ar A. Bērziņa pievēršanos praktiskiem jautājumiem, kam A. Bērziņš velta lielāku uzmanību. Taču Valsts prezidents izsludinās ceturtdien pieņemtos Satversmes grozījumus pretēji politiķu aizdomām, ka tas varētu arī nenotikt. Šo pieļāvumu pastiprināja Saskaņas centra iebildes pret izmaiņām pamatlikumā.

Viens no Saskaņas centra līderiem Valērijs Agešins žurnālistiem sacīja, ka tuvākajā laikā frakcija izlems, ko darīt, jo iespējas ir vairākas. Tā var vērsties ne tikai pie Valsts prezidenta, bet arī Satversmes tiesā vai vākt parakstus referenduma ierosināšanai. Taču ir vēl ceturtā iespēja - nedarīt neko, lai nedotu iespēju priekšvēlēšanu laikā labējo partiju politiķiem izmantot šo jautājumu kampaņā. V. Agešins bija gandarīts, ka prezidenta runā preambula nebija minēta nozīmīgāko darbu skaitā, tas liecinot, ka «arī Valsts prezidents uz to skatās skeptiski, jo, iespējams, saprot, ka, vecai Satversmei pievienojot jaunu ievadu, rodas pretrunas».

Kad Saeimā pērn sākās diskusijas par Satversmes preambulu, Visu Latvijai!-TB/LNNK politiķi toreiz sacīja - ja Saeimai izdosies preambulu pieņemt, tas būs viens no nozīmīgākajiem šīs Saeimas lēmumiem un dāvana Latvijai simtgadē. «Pieņemot preambulu, Satversme iegūs modernu, daudzām mūsdienu konstitūcijām raksturīgu apveidu, kurā būs arī norādes uz valsts politiskajiem, tiesiskajiem un morālajiem pamatiem,» ceturtdien sēdē teica Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība). «1918. gada 18. novembrī proklamētā Latvijas valsts ir izveidota, apvienojot latviešu vēsturiskās zemes un balstoties uz latviešu nācijas negrozāmo valstsgribu un tai neatņemamām pašnoteikšanās tiesībām, lai garantētu latviešu nācijas, tās valodas un kultūras pastāvēšanu un attīstību cauri gadsimtiem, nodrošinātu Latvijas tautas un ikviena brīvību un sekmētu labklājību,» ir sacīts Satversmes jaunajā ievadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?