Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Bērziņš paver iespējas politiskajam tirgum

Arī Valsts prezidents Andris Bērziņš ieies vēsturē ar kaut ko tādu, ko nav izdarījis neviens no viņa priekšgājējiem. Tuvojoties pirmā pilnvaru termiņa beigām, A. Bērziņš piektdien paziņoja, ka atkārtoti prezidenta vēlēšanās vairs nekandidēs. Taču paziņojumā nav pateikts, kāpēc pieņemts šāds lēmums, no tā var secināt, ka uz viņu ir izdarīts spiediens, nesolot vajadzīgo atbalstu. A. Bērziņš uzsvēris, ka savus pienākumus «pildījis pēc labākās sirdsapziņas un vislabākās izpratnes, cieši sadarbojoties ar parlamentu, valdību, pašvaldībām, uzņēmējiem un mūsu valsts iedzīvotājiem».

Guntis Ulmanis un Vaira Vīķe-Freiberga Valsts prezidenta amatā nostrādāja abus pilnvaru termiņus. Arī Valdis Zatlers kandidēja atkārtoti, taču Saeima viņu otrreiz vairs neievēlēja. Nākamo Valsts prezidentu deputāti vēlēs maija beigās vai jūnija sākumā, amatā viņš stāsies 8. jūlijā, kad beigsies A. Bērziņa pilnvaras. Pagājušajā nedēļā Valsts prezidents bija pēdējā oficiālajā vizītē Austrijā. Ar to arī var skaidrot, kāpēc par savu lēmumu A. Bērziņš paziņoja tikai pagājušās nedēļas nogalē, jo aizejošā prezidenta vizītei varētu arī nebūt vairs tāda svara. Līdz jūlijam Latvija ir prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē. Valsts prezidenta vēlēšanas vēl notiks prezidentūras laikā.

Bijušais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs, Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze (ZZS) Dienai sacīja: «Manuprāt, Andris Bērziņš ir labi veicis savus pienākumus un neapšaubāmi bija neatkarīgs prezidents, kurš neiespaidojās arī no reitingiem.» No laika, kad abi vēl strādāja vienā komandā, G. Daudze atceras, ka A. Bērziņam bijušas labas attiecības arī ar rietumvalstu līderiem - pretēji tiem stereotipiem, kas par viņu bija radīti.

Vēl pirms prezidenta paziņojuma kāds Vienotības deputāts Dienai atzina, ka A. Bērziņš neesot bijis orators un reizēm viņa publiskās uzstāšanās sanākušas neveiklas, taču tagad bažas radot jautājums - «ko mēs dabūsim vietā». Jau rakstīts, ka partijas rīko diskusijas ar sabiedrības grupām un tajās izskan vēlamo kandidātu vārdi, piemēram, Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, konstitucionālo tiesību jurists Egils Levits un arī Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (Vienotība). Sabiedrība atbalsta arī V. Vīķi-Freibergu, kura iepriekš teica, ka šis amats viņai ir noiets etaps. Taču nesen intervijā žurnālā Ir uz jautājumu, vai viņa pateikusi kategorisku «nē», V. Vīķe-Freiberga atbildēja: «Tas nav amats, kas man būtu pie sirds. Bet man rūp Latvijas liktenis. Ja es redzētu, ka profilējas kāds cilvēks, kas apdraudētu Latvijas intereses un savos izteikumos stūrētu grāvī, tad es kaut vai ar galvu padusē ietu kaut ko darīt.»

Savukārt kuluāros ir minēta Latvijas vēstnieka NATO Māra Riekstiņa kandidatūra, bet nav skaidrs, kas viņu varētu izvirzīt. Vienotības līdere Solvita Āboltiņa Dienai atzina, ka ir par šo kandidātu dzirdējusi, bet ne Vienotībā, ne koalīcijas partiju sarunās M. Riekstiņš neesot apspriests. S. Āboltiņa arī teica: «Maz ticams, ka Vienotība varētu izvirzīt arī kādu no sava vidus... vismaz uz pirmo kārtu ne.» Tagad esot svarīgi, lai par nākamo Valsts prezidentu vienotos visas koalīcijas partijas. Ja nākamo prezidentu ievēl Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), Saskaņa un No sirds Latvijai, kurām kopā ir vairākums, «ir jautājums, kas notiek ar šo koalīciju», piebilda S. Āboltiņa. G. Daudze sacīja, ka par kandidātiem spriedīs visās ZZS dalīborganizācijās. ZZS un Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) solījušas meklēt koalīcijā kopīgu kandidātu. S. Āboltiņa uzskata, ka A. Bērziņš četrus gadus ir godprātīgi strādājis, viņa lēmumu nekandidēt saistot ar sabiedrības attieksmi - tā ne tik daudz vērtējusi viņa darbus, cik publiskās uzstāšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Paziņojums

Lai mūsu valsts simtgadē - 2018. gadā - ikviens Latvijas iedzīvotājs varētu ar pārliecību teikt: «Es ticu savai valstij un savai nākotnei šai zemē!» Lai mēs visi patiesi lepotos ar to, ka dzīvojam Latvijā! Ar šādu novēlējumu es daru zināmu, ka nebūšu viens no kandidātiem nākamajam Valsts prezidenta termiņam. Pateicos visiem par sadarbību, atbalstu, konstruktīvu kritiku un godprātību it visā, ko esam četros gados kopīgi paveikuši Latvijas labā!
(No Valsts prezidenta Andra Bērziņa paziņojuma)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?