Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Bērziņš tik viegli nepadosies

Vairāki simti sabiedrībā pazīstamu cilvēku, kas galvenokārt pārstāv radošo inteliģenci, parakstījuši vēstījumu, kurā aicina Saeimu un Valsts prezidentu Andri Bērziņu pašu izvērtēt viņa iespējas turpināt pildīt amata pienākumus. Vēstules autoriem nav pārliecības, ka A. Bērziņš pārstāv Latvijas tautas intereses. Dienas aptaujātie bijušie un tagadējie Saeimas deputāti, kuri 2011. gada vasarā ievēlēja A. Bērziņu par prezidentu, savu izvēli nenožēlo. Vienīgi varot prezidentam pārmest, ka viņš nespēja noformulēt līdz galam iesākto domu. A. Bērziņš atkāpties neplāno.

«Mums ir kauns, ka mūsu intereses pārstāv Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un ASV prezidents Baraks Obama, kamēr mūsu pašu prezidents publiski minstinās, neformulē savu pozīciju, neapliecina savu spēju un gribu vadīt Latvijas tautu izšķirošos pārbaudījumos,» teikts atklātajā vēstulē.

Putins ielūgts iepriekš

Vēstules autorus «dziļi aizvaino Valsts prezidenta Andra Bērziņa nespēja formulēt viedokli situācijā, kuras sekas vistiešākajā veidā skar arī mūsu valsti». Zem tā parakstījušies vairāki simti cilvēku, kuru vidū ir kinorežisore Laila Pakalniņa, rakstniece Andra Neiburga, komponists Pēteris Vasks, rakstniece Inga Ābele, vēsturnieks Gustavs Strenga, režisore Baņuta Rubess, aktrise Guna Zariņa, mākslinieks Māris Bišofs, teātra un kino kritiķis Normunds Naumanis, žurnālisti Egīls Zirnis, Baiba Strautmane, Kārlis Streips. Viņi uzsver, ka «Valsts prezidents ir gatavs pieņemt Rīgas pilī agresoru, cilvēktiesību pārkāpēju un pašpasludinātu Krievijas impērijas atjaunotāju Vladimiru Putinu».

Valsts prezidenta kanceleja otrdien izplatīja paziņojumu, kurā atbildēja vēstules autoriem, norādot, ka ielūgumu V. Putinam apmeklēt Latviju 2010. gadā izteicis toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers, bet A. Bērziņa prezidentūras laikā neesot notikušas būtiskas aktivitātes «šī ielūguma īstenošanā». Paziņojumā teikts, ka «situācija Ukrainā un ar to saistītais ES valstu, kā arī Latvijas valsts augstāko amatpersonu viedoklis šādas vizītes iespējamību izslēdz pēc būtības». Marta beigās LNT raidījumā 900 sekundes A. Bērziņš sacīja, ka 2010. gadā izteiktais ielūgums Krievijas prezidentam apmeklēt Latviju ir spēkā un nav atsaukts.

Amatā nonāca negaidīti

Valsts prezidenta vēlēšanas 2011. gadā bija neparastas un arī neskaidras. Bija iespaids, ka A. Bērziņu pašu pārsteigusi viņa ievēlēšana. Viņš nebija ne koalīcijas, kuru toreiz veidoja Vienotība un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), ne arī opozīcijas kandidāts. A. Bērziņu izvirzīja pieci ZZS deputāti, bet frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis apgalvoja, ka aizklātajā balsojumā ir atbalstījis V. Zatlera atkārtotu ievēlēšanu. Neviens neuzņēmās atbildību par vairākuma nodrošināšanu balsojumā, kas pirmajā kārtā arī nebija - par kandidātu nobalsoja 50 deputātu. Otrajā balsošanas reizē ar 53 balsīm A. Bērziņu ievēlēja.

Viens no deputātiem, kurš izšķīra vēlēšanu iznākumu, bija Māris Kučinskis (toreiz Tautas partija), kurš pirmajā balsojumā bija svītrojis abus kandidātus. «Tā bija izšķiršanās starp Andri Bērziņu un cilvēku [V. Zatleru], kurš savu ambīciju dēļ bija ierosinājis Saeimas atlaišanu,» atceras M. Kučinskis. Viņaprāt, parakstu vākšana pret Valsts prezidentu kaitēs ne tik daudz viņam, kā valsts reputācijai, «kārtīgi parādot kašķīgo latviešu dabu». M. Kučinskis uzskata, ka iekšpolitikā A. Bērziņš orientējoties ļoti labi un valdības krīzes laikā pat ir stabilizējis situāciju. «Man nav ko nožēlot. Visiem jau gribētos, lai spoži spīd zvaigznes uz visām pusēm. Taču tāda zvaigzne bija tikai Vaira Vīķe-Freiberga,» piebilst M. Kučinskis.

Vairs nejūtas atbildīgs

Bijušais LPP/LC līderis Ainārs Šlesers prezidentam varot pārmest tikai to, ka viņš nespēj precīzi pabeigt iesākto domu, bet «nevienam nav noslēpums, ka viņš nav vislielākais orators Latvijā». A. Šlesers iesaka A. Bērziņam par situāciju Ukrainā pievienoties ES un ANO kopīgajai pozīcijai. Viņš nejūtas atbildīgs par Valsts prezidenta vēlēšanu iznākumu 2011. gadā, jo Vienotības kā premjera partijas uzdevums bijis nodrošināt koalīcijas kopīga prezidenta ievēlēšanu. Salīdzinājums ar Lietuvu politiķim nešķiet īsti vietā, jo kaimiņvalstī prezidentu vēl tauta. Viens no Saskaņas centra līderiem Valērijs Agešins sabiedrības pārstāvju vēstuli uztvēris kā iespēju atjaunot diskusiju par tautas vēlētu prezidentu, ko SC jau vairākkārt rosinājis. V. Agešins skaidroja, ka A. Bērziņš toreiz bijusi labākā izvēle, jo par V. Zatleru SC neesot balsojis arī 2007. gadā, kad SC bija savs kandidāts Aivars Endziņš.

A. Bērziņa ievēlēšanā piedalījās arī ZZS, no kuras prezidents iekļuva Saeimā. «Daiļrunātājs un orators Andris Bērziņš nav, bet viņš pasaka to, ko domā, nevis mežģīnēs paslēpj savu īsto dabu,» uzskata ZZS deputāts Kārlis Seržants, piekrītot, ka prezidents varētu būt izlēmīgāks, bet varbūt viņa miers dažkārt ir labāks nekā steiga. Vairāki uzrunātie atcerējās, kā A. Bērziņš spējis nodemonstrēt stingru mugurkaulu pēc Zolitūdes traģēdijas. Viens no aptaujātajiem uz jautājumu, vai nenožēlo savu rīcību prezidenta vēlēšanās, sacīja: «Drīkst? Es nekomentēšu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?