Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Bez 250 ziloņiem uz pleciem

Ja visas Latvijas monētas saliktu vienā rindā, kopā tās veidotu 27,5 Vanšu tiltus. Visas viena santīma monētas pēc svara atbilst sešiem vilciena vagoniem. Savukārt visas Latvijā esošās monētas sver 1173 tonnas jeb 250 ziloņu.

Šie un vēl citi aprēķinu piemēri rāda, cik liels skaidras naudas apjoms apgrozās Latvijā, un šis faktors ir viens no kritiskākajiem eiro ieviešanas kontekstā. Spēja laikus mazināt skaidras naudas apjomus un pāriet uz elektroniskajiem naudas lietošanas veidiem noteiks, cik ērta būs pāreja uz jauno valūtu ikvienam cilvēkam vai uzņēmumam.

Ļoti skaidri kopsakarību starp eiro ieviešanu un sabiedrības finanšu paradumiem rāda Igaunijas piemērs. Kaut arī eiro ieviešanas projekts izrādījies komplicētāks, nekā šķita sākumā, tas noslēdzies ar labumu visai sabiedrībai. Papildus investoru noskaņojuma uzlabošanai un citiem makroekonomiska līmeņa faktoriem viens no būtiskākajiem stimuliem ekonomiskās attīstības veicināšanai bija krasais lēciens bezskaidras naudas norēķinu izmantošanā. Tas ir pamats cerībai, ka līdz ar eiro ieviešanu eiropeiskāki paradumi finanšu jomā veidosies arī Latvijā.

Mūsu valūta gan ir 20 reižu vērtīgāka nekā savulaik Igaunijas krona, tāpēc apgrozībā ir ļoti daudz monētu - ap 1600 tonnām. Latvijas Banka prognozē, ka nomainītas tiks apmēram 1200 tonnu. Tāpēc visiem, kas priekšroku dod skaidrai naudai, pāreja uz eiro vārda tiešā nozīmē būs ļoti smags laiks. Lai mazinātu «250 ziloņu» sloga ietekmi uz eiro ieviešanas procesa ērtumu, svarīgi šo apgrozībā esošo monētu īpatsvaru pēc iespējas mazināt, pārliecinot sabiedrību par bezskaidras naudas norēķinu priekšrocībām un neaizstājot latu monētas ar vēl smagākām eiro monētām.

Jo mazāk cilvēks ikdienā darbojas ar skaidru naudu, jo ērtāka būs pāreja uz jauno valūtu - bankas kontā naktī uz 1. janvāri lati automātiski konvertēsies uz eiro pēc oficiālā fiksētā kursa un bez maksas. Tas nozīmē arī mazāk bažu, plānojot skaidras naudas nomaiņu, kas «sastrēgumu laikā» ap gadu miju un nākamā gada pirmajās nedēļās būs saistīta ar lielām rindām. Tāpēc cilvēkiem, kas dos priekšroku karšu norēķiniem, pāreja uz eiro nozīmēs šampanieša glāzes pacelšanu Jaungada naktī un dažu suvenīru monētu noglabāšanu, savukārt skaidras naudas īpašniekiem būs jādodas stāties rindā banku filiālēs vai veikalos. Tāpēc ieteicams aktīvāk pāriet uz elektroniskajiem norēķiniem, bet skaidras naudas ietaupījumus laikus iemaksāt kontā, ko ērti un bez maksas var izdarīt naudas iemaksas bankomātos.

Pašlaik nevienam pakalpojumu sniedzējam nav nopietnu šķēršļu, lai nodrošinātu klientiem bezskaidras naudas norēķinus. Izmaksas karšu norēķiniem banku konkurences un tehnoloģiju attīstības dēļ ir ļoti nelielas un visdrīzāk zemākas nekā skaidrās naudas inkasācija un ar to saistītie drošības riski.

Priecē, ka Swedbank un TNS veidotais Latvijas eiro gatavības indekss liecina - pāreja uz bezskaidras naudas norēķiniem ir aktivitāte, kas uzņēmēju vidū aug visstraujāk, gatavojoties pārejai uz jauno valūtu. Tomēr jāņem vērā - iedzīvotāji pauduši, ka gada nogalē un nākamā gada sākumā plāno tērēt skaidrās naudas uzkrājumus, kas monētu un banknošu smagumu pārnesīs uz uzņēmēju pleciem.

*Swedbank valdes loceklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?