Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Bez nosaukuma

Uldis Ciekurs

VL-TB/LNNK

Mobilās brigādes

Ņemot vērā augsto bezdarba līmeni un zemās algas, uzskatu, ka obligātā veselības apdrošināšana patlaban nebūtu efektīva. Pareizāk būtu ar nodokļu atlaidēm veicināt brīvprātīgo veselības apdrošināšanu. Veselības aprūpes budžeta un ģimenes ārstu atslogošanai ir izmantojami ES fondi, kas dod iespēju attīstīt mobilās brigādes (psihologs, ergotrapeits, fizioterapeits, sociālais darbinieks, medicīnas darbinieks un jurists) un paplašināt t. s. drošības pogas izmantošanu. Brigādes būtu jāizvieto pēc iespējas tuvāk pakalpojumu saņēmējiem visos Latvijas novados.

Baiba Rozentāle

Par labu Latviju!

Palielināt finansējumu

Politiskā apvienība Par labu Latviju! uzskata, ka šābrīža ekonomiskajos apstākļos, kad strauji samazinās iedzīvotāju ienākumi, obligātā veselības apdrošināšana nav pieļaujama. Mēs esam pret papildu nodokli. Tā vietā rosināsim nodrošināt pensionāriem un bērniem veselības aprūpi bez maksas, domājot par sociāli neaizsargātākajām iedzīvotāju grupām. Esam apņēmušies 10. Saeimas darbības laikā veselības nozarei palielināt valsts finansējumu no 3,4 līdz 5% no IKP, lai nodrošinātu maksimāli pieejamu veselības aprūpi.

Vitālijs Orlovs

SC

Jāvienojas

Ja obligātās veselības apdrošināšanas sistēmas ieviešana automātiski nozīmē arī jauna valsts iedzīvotājam maksājama veselības nodokļa ieviešanu, nav īstais laiks šādai reformai. Tai jābūt plaši apspriestai sabiedrībā, arī valdības, darba devēju un arodbiedrību trīspusējās sarunās. Jāmeklē citi ceļi. Augstākajā politiskajā līmenī jāvienojas, cik daudz valsts tērēs veselības aprūpei, summa jāpiesaista iekšzemes kopproduktam. Eiropas valstīs tam atvēl vidēji 7% no IKP. Mēs izvirzām reālu mērķi: četros gados veselības aprūpes finansējumu palielināt līdz 5% no IKP.

Gundars Daudze

ZZS

Tikai brīvprātīgi

Obligātā veselības apdrošināšana būtu papildu nodokļu slogs iedzīvotājiem, tagad to ieviest nedrīkst. Jāattīsta brīvprātīgā veselības apdrošināšana. No valsts budžeta jāfinansē neatliekamā palīdzība, dzemdību palīdzība, palīdzība bērniem, onkoloģijas, infekciju, cukura diabēta slimnieku ārstēšana, kā arī plānveida palīdzība sociāli neaizsargātajiem iedzīvotājiem. Pārējo plānveida palīdzību apmaksātu apdrošinātājs. Veselības aprūpes iestādēm apdrošināto pacientu ārstēšana dotu papildu ienākumus, tos novirzot attīstībai, infrastruktūrai un mediķu algām.

Aigars Štokenbergs

Vienotība

Pusprocents gadā

Obligātā apdrošināšana šābrīža apstākļos nav iespējama: tā palielinātu maksājumus iedzīvotājiem un darbaspēka papildu izmaksu dēļ mazinātu uzņēmēju konkurētspēju. Veselības aprūpes finansējums ik gadu jāpalielina vismaz par pusi procenta punkta, 2014. gadā sasniedzot 5% no IKP; jānodrošina kompensējamo zāļu cenu caurspīdīgums. Jāmeklē rezerves sistēmas iekšienē. Slimnīcu valdēs jāizskauž politisko partiju ielikteņi, atjaunojot uzticību veselības sistēmai. Skolās jāatjauno veselības mācība kā atsevišķs priekšmets; jāpopularizē veselīgs dzīvesveids.

Margarita Krauča

Atbildība

Vajag gan!

Obligātā veselības apdrošināšana (OVA) jāievieš, līdzīgi kā tas ir Igaunijā. EK ziņojumā Latvijas veselības aprūpe novērtēta kā pati sliktākā ES, un OVA ir vienīgā cerība arī mediķiem, kas šādi kļūtu neatkarīgi no politiķu kaprīzēm. OVA aptvertu visus darba ņēmējus, kuru ienākumi gadā ir mazāki  par 3600 latiem, nestrādājošus ģimenes locekļus, studentus, pensionārus un cilvēkus, kas saņem sociālo palīdzību. OVA izmaksas līdzīgi jāuzņemas valstij, darba devējiem un darba ņēmējiem. Iemaksām jāsaplūst neatkarīgā fondā, jānosaka minimālo pakalpojumu grozs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?