Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Bez veseliem darbiniekiem neiztikt

Par to, ka problēmas veselības aprūpē ir samilzušas, šķiet, nešaubās vairs neviens. Ja ierasti par to runā medicīnas darbinieki un politiķi, tad tagad iespējamos risinājumus jau piedāvā arī darba devēji un uzņēmēji. Tā, piemēram, ar reformu plānu veselības aprūpes sektoram nākusi klajā Ārvalstu investoru padome Latvijā (ĀIPL), jo tieši nesakārtotā veselības aprūpes sistēma ir viens no iemesliem, kāpēc ārvalstu investori strauji neienāk Latvijā.

Rada zaudējumus

Darbaspēka kvalitāte ir viens no nozīmīgākajiem priekšnoteikumiem, ko investori izvērtē, apsverot darbības sākšanu kādā konkrētā vietā. Būtiska loma ir darbinieku izglītībai, prasmēm un pieredzei, tomēr daudz lielāka ietekme uz lēmumu var būt bažām par stabilas sociālās aizsardzības un veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, uzsver ĀIPL. Tas nozīmē, ka darba kavējumi slimības dēļ un pirmreizējās invaliditātes izplatība un dinamika rada būtiskus izdevumus uzņēmumiem. ĀIPL valdes loceklis Valts Ābols Dienai paskaidroja, ka, neraugoties uz nodarbināto personu skaita samazinājumu par 20% pēdējo piecu gadu laikā, apmaksāto slimības lapu skaits ir pastāvīgi audzis un slimības dēļ kavētas darba dienas jau sasniegušas astoņus miljonus gadā. Tas neveicina produktivitāti, tikai vēl vairāk palielina sociālā budžeta slogu. Latvijas situāciju īpaši saasina arī nelabvēlīgie iedzīvotāju veselības rādītāji, izteiktā ienākumu nevienlīdzība, kā arī neproporcionāli straujāka populācijas novecošana. Lai gan plānots pakāpeniski paaugstināt pensionēšanās vecumu, tas var būt efektīvi tikai tad, ja darba mūžu pagarināt ļauj arī veselības stāvoklis.

Ieteikumu daudz

Ieteikumu, kā rīkoties, Veselības ministrijai (VM) un valdībai ĀIPL ir daudz, un daļa no tiem sakrīt arī ar citu ekspertu, tajā skaitā nozares speciālistu, vēlmēm. Piemēram, tiesībsargs Juris Jansons jau kādu laiku runā par to, ka nepieciešams skaidri definēt, kas ietilpst valsts apmaksātajā veselības aprūpes grozā. ĀIPL uzskata, ka skaidri jādefinē tāds pakalpojumu grozs, ko valsts var nodrošināt esošā finansējuma apstākļos. Nav jēgas sabiedrību ilgstoši mānīt, norāda V. Ābols. Patlaban teorētiski pieejams gandrīz viss, tomēr praksē nav zināms, kāds pakalpojums kādā laikā, kādā kvalitātē un par kādu cenu tiks nodrošināts. Šāds solis gan varētu skaidrāk parādīt reālo situāciju, ka iedzīvotāji un darba devēji no savas kabatas finansē pusi no veselības tēriņiem. Līdz ar to investoru padome iestājas arī par to, ka jāsamazina ar izmaksām saistītie pakalpojumu pieejamības šķēršļi. Par to daudz runā arī ģimenes ārsti, norādot, ka tieši lielo līdzmaksājumu dēļ daļa Latvijas iedzīvotāju nevar atļauties apmeklēt ārstus.

Tāpat investoru padome iestājas par stingrāku kontroles mehānismu, piemēram, izveidojot profesionālas slimnīcu uzraudzības padomes. Nepieciešams arī novērst tehnoloģiskās «bruņošanās sacensību». Tas nozīmē, ka stingrāk vajadzētu sekot līdzi tam, kādas tehnoloģijas iegādājas slimnīcas.

Tomēr vissvarīgākais būtu izveidot ilgtermiņa stratēģiju veselības aprūpes jomā, kā arī noteikt iedzīvotāju veselības uzlabošanu kā prioritāti, norāda ĀIPL.

Arī Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis Pēteris Leiškalns piekrīt, ka sistēmā nepieciešami nopietni uzlabojumi, jo slimošana darba devējam nozīmē kapitāla dīkstāvi. Savukārt, ja darba devējs nevar pieļaut, ka vieta stāv tukša, jāmeklē kāds aizvietotājs, kurš visbiežāk strādās virsstundas un jāmaksā būs dubultā. Turklāt saslimušajam jāmaksā slimības nauda, kas rezultātā veido jau trīskāršo apmaksu. Viņaprāt, nepilnīgā veselības aprūpes sistēma gan ir tikai viens no aspektiem, ko vērtē ārvalstu investori, un citas problēmas ir būtiskākas.

Atbalsts ir, naudas nav

Gan Veselības ministrijas, gan Valsts kancelejas viedoklis par ĀIPL paustajiem priekšlikumiem ir vienāds - pozitīvi, ka investori vēlreiz akcentējuši sabiedrības veselību kā vienu no nozīmīgiem priekšnoteikumiem, apsverot darbības sākšanu kādā konkrētā vietā, tomēr problēma ir finansējums. Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība), kura patlaban pilda arī veselības ministres pienākumus, Dienai norādīja, ka dažas lietas jau tagad ir daļēji atrisinātas. Piemēram, valsts apmaksātais veselības aprūpes pakalpojumu grozs ir noteikts. Problēmas gan ir ar tā finansēšanu, ņemot vērā, ka veselības aprūpes budžets ir ierobežots. Tāpat ikviens tehnoloģiju iepirkums jau tagad tiekot rūpīgi izvērtēts. Tomēr medicīnisko tehnoloģiju iegāde par pašvaldības vai privātās ārstniecības iestādes līdzekļiem ir attiecīgās iestādes lēmums, ko ministrijas nevarot ietekmēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?