Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Bijušais KNAB vadītājs Vilnītis atklātā intervijā saviļņo dīķi

Ar skandaloziem apgalvojumiem nācis klajā bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Normunds Vilnītis. Intervijā žurnālā Playboy viņš apgalvo, ka aptuveni 20% KNAB darbinieku esot reāli strādājoši, «pārējie ir paņemti ar vienkāršu aprēķinu - cilvēki, kuriem radinieki ir augstos amatos tiesā, prokuratūrā un robežsardzes pārvaldē».

N. Vilnītis skarbus apvainojumus velta ne tikai birojam, bet arī tā ilggadējai vadītāja vietniecei Jutai Strīķei. «Viņa ir politiska ieliktene, intrigante un mele,» intervijā saka N. Vilnītis, vienlaikus norādot - kad viņš atradies KNAB vadībā, birojam bijusi informācija par iespējami korumpētu Valda Dombrovska valdības ministru. Informācija tikusi nodota J. Strīķei, taču viņa ar to neko neesot darījusi. Tāpat bijušais KNAB vadītājs saka, ka J. Strīķe «vienmēr varējusi atvērt jebkuras durvis un paziņot: es ar premjeru sarunāju». Vēl aiz KNAB vadītāja vietnieces «interesēm stāvot kontrabanda, PVN atskaitīšana, naudas atmazgāšana, valsts pasūtījumi un būvniecība».

«Tie ir pilnīgi murgi,» izsaucas bijušais ekonomikas ministrs Artis Kampars (Vienotība), aicināts komentēt, kā izpaudusies J. Strīķes ietekme pār Ekonomikas ministrijas pārraudzībā esošajām sfērām. «Strīķi esmu saticis divreiz mūžā, galvenokārt saistībā ar Latvenergo Miķelsona aizturēšanu. Es vispār nesaprotu, kāpēc šādā situācijā kaut kādi jautājumi manā virzienā notiek,» neizpratnē ir A. Kampars.

Arī tā laika finanšu ministrs Einars Repše (Latvijas attīstībai), kura pārziņā tajā laikā bija daļa N. Vilnīša minēto sfēru, pārmetumus noraida. «Ja jau Vilnītim kā KNAB vadītājam bija tādas aizdomas, tad tas bija viņa pienākums nekavējoties rīkoties. No Vilnīša puses tolaik nesaņēmu nevienu pašu signālu, ka šādi pārkāpumi notiek. Viņš ne reizi pat neieminējās, ka viņam būtu kādas aizdomas,» saka E. Repše un kā izskaidrojumu šādiem bijušā KNAB šefa paziņojumiem min «atsevišķu grupējumu vēlmi vājināt KNAB kā iestādi».

Uz jautājumu, kurš varētu būt korumpētais ministrs bijušā premjera V. Dombrovska valdībā, Dienai atbildi tā arī neizdodas iegūt. Pats N. Vilnītis teic, ka nekādus konkrētus uzvārdus nesauks, jo «uzreiz būs tiesu darbi». Savukārt V. Dombrovskis šos apgalvojumus nekomentē. «Gadījumā, ja Vilnīša kunga rīcībā ir kādi pierādījumi, ar ko pamatot savus apgalvojumus, vai informācija par jebkura līmeņa amatpersonas koruptīvu rīcību, viņa pienākums ir par to informēt Valsts policiju un Ģenerālprokuratūru,» viņš norāda.

Arī bijušais KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs (Vienotība) pret N. Vilnīša izteikumiem ir kritisks: «Lielākā daļa no tā, ko Vilnītis velta Strīķei, ir uz personiskā naida pamata. Ja viņam ir pierādījumi tik nopietniem apgalvojumiem, būtu jāvēršas prokuratūrā.»

Dienas aicinājumu precīzāk un ar piemēriem izskaidrot atsevišķus izteikumus intervijā, N. Vilnītis noraida: «Mums ir pilns ar varenām drošības iestādēm, tad lai tās arī strādā! Es neko konkrētāk nevaru pateikt, uzreiz tikšu iesūdzēts tiesā. To, ko es varēju, to arī pateicu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?