Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

«Bike to work» arī Latvijā

«Ar velo uz darbu» jeb «Bike to Work» sabiedriskā kampaņa Latvijā aktivizējās aprīļa vidū, kad, veidojot pirmo VeloDienas izdevumu, Romāns Meļņiks iesaistīja diskusijā veloaktīvistus Neilu Kalniņu un Viesturu Silenieku. Jau izveidoti profili sociālajos tīklos, saplānoti pirmie pasākumi, dizaina studijā Virve tapis Latvijas kustības logo.

Mērķis ir popularizēt visa veida velosipēdu izmantošanu kā autotransportam alternatīvu ikdienas transporta līdzekli. «Mēs vēlamies uzrunāt tos, kuri ikdienā brauc ar privāto auto, bet varētu ar divriteni, kā arī uzteikt cilvēkus, kuri jau šobrīd uz darbu vai mācībām minas ar velosipēdu. Gribam iedrošināt «neticīgos» un izlīgt ar «pretiniekiem». Svarīgi arī uzslavēt uzņēmumus, kuri rūpējas par savu darbinieku veselību, labklājību un ātru pārvietošanos ikdienā, iekārtojot drošas velosipēdu novietnes un dušas darba vietās, kā arī ieviešot dienesta velosipēdus,» stāsta Neils Kalniņš.

Pasaulē jau pusgadsimtu

Iniciatīvas pirmsākumi meklējami 1956. gadā ASV, un šobrīd kustība pārņēmusi arī Latviju, Angliju, Ungāriju, Beļģiju un citas valstis. Starptautiski par Bike to Work oficiālo dienu šogad pasludināts 16. maijs, ikviens internetā var atrast informāciju par daudzajiem velobraukšanu uz darbu veicinošajiem pasākumiem, kas citviet pasaulē tiek rīkoti tieši šajā laikā.

Skaitīs velobraucējus

Latvijas Riteņbraucēju apvienība «Ar velo uz darbu» dienā, 16. maijā, laikā no 8.00 līdz 9.00 Rīgā veiks ikgadējo velosipēdistu skaitīšanu, kas tradicionāli notiek uz Rīgas tiltiem un satiksmes pārvadiem pār dzelzceļu. Ņemot vērā, ka šī gada vasarā Rīgā plānots ieviest velojoslas, riteņbraucēju pārvietošanās tiks uzmērīta arī paredzētajās vietās.

«Kā zināms, daudzviet pasaulē izvietoti automātiskie velosipēdistu skaitītāji, kas ļauj braucēju skaitu fiksēt regulāri, un iegūtie dati ir precīzi, turklāt atjaunojas. Latvijā tādu pagaidām nav, tāpēc uzskaiti veicam ar brīvprātīgo atbalstu. Latvijas Riteņbraucēju apvienībai būtiski fiksēt velosipēdistu skaita izmaiņas, lai analizētu sakarības starp skaita pieaugumu un negadījumiem. Datus izmantojam, konsultējot pašvaldības un citas institūcijas,» tā Latvijas Riteņbraucēju apvienības valdes priekšsēdētājs Viesturs Silenieks.

Policijas atbalsts

Riteņbraucēju organizācija vienojusies ar Rīgas pašvaldības policiju, ka akcijas datumā pie skolām dežurējošie policisti fiksēs arī pie iestādēm novietoto velosipēdu skaitu. Latvijas Riteņbraucēju apvienība šogad veikusi pētījumu par ceļu satiksmes noteikumu prasmi Rīgas pašvaldības izglītības iestādēs, un, kā liecina dati, vislielākais riteņbraucēju skaits ir tajās skolās, kur ir iespēja novietot velosipēdus. Rezultāti noderēs ne tikai, lai gūtu priekšstatu par riteņbraucēju skaitu skolās, bet lai turpmāk organizētu drošas velobraukšanas apmācības.

Arī paši Rīgas pašvaldības policijas darbinieki sabiedriskās kārtības nodrošināšanā vairākus gadus izmanto šo videi draudzīgo pārvietošanās līdzekli. Šobrīd policistiem piešķirti 32 divriteņi patrulēšanai darba laikā. Dienesta velosipēdi efektīvu laika ekonomiju, veselīgus un kustīgus darbiniekus nodrošina arī tādos uzņēmumos kā Nordea, Latvijas pasts, Lattelecom.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?