Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Bioloģiskais septembris

Septembris ir bioloģiskās pārtikas mēnesis - 22. septembrī visā pasaulē tika atzīmēta Bioloģiskās pārtikas diena. Arī Latvijā, jo bioloģiskie produkti un tīras pārtikas lietošana uzturā gūst arvien lielāku piekrišanu. No savas pieredzes varu teikt, ka pagaidām nav vienkārši galdā celt tikai bioloģiskos produktus.

Ir īpaši jāpiedomā, izveidojot pašam savu «piegādes ķēdi», kurā visbiežāk būs tiešās pirkšanas pulciņš, sertificēta saimniecība, ar kuru izveidojusies laba sadarbība, bioloģiskās pārtikas veikali (arī internetā mums Latvijā divi lieliski darbojas) un lielveikals. Tirgu es ar nodomu šeit neiekļauju, jo visbiežāk produktu izcelsme tur ir nenosakāma, kā arī visbiežāk tieši tirgū tiek multiplicēts greizais pieņēmums, ka viss, kas nācis no laukiem vai kaimiņu Mildas tantes, ir bioloģisks. Tas absolūti neatbilst patiesībai, jo mēs jau nezinām nedz to, kā «lauku tomāts» ir mēslots un kādā zemē audzis, nedz ko «lauku vistas» ir ēdušas. Neesmu pret Mildas tanti, bet esmu par skaidriem principiem. Bioloģiskā pārtika tiek sertificēta, pārbaudīta, un iegūtais sertifikāts ir tik vērtīgs (arī naudas izteiksmē), ka saimnieks ļoti uzmanīgi un rūpīgi sekos tam, lai bioloģiskās saimniekošanas principus nepārkāptu.

Bioloģiskās pārtikas mēnesis ir īstais laiks, lai padomātu, vai un kādus bioloģiskos produktus katrs no mums varētu iekļaut savā ēdienkartē. Parasti pirmais ieteikums ir - sāc ar kaut ko vienu, piemēram, piena produktiem, ko var nopirkt lielākajā daļā Latvijas lielveikalu. Tur atradīsit arī dažus citus produktus - dārzeņus, maizi. RIMI ir izveidojis pat savu īpašo I love ECO produktu līniju, kur visi produkti ir sertificēti. Nākamais ir sākt labāk un precīzāk plānot nepieciešamo produktu apjomu ģimenei. Ja tas kļūst par ieradumu, tad var sākt iepirkties arī interneta veikalā (ar plašu sortimentu) nedēļai uz priekšu. Es parasti iepērkos piektdienā - brīvdienās ir vairāk laika ēst gatavošanai. Tā kā dzīvoju Pierīgā, man nav izdevies atrast tiešās pirkšanas pulciņu tuvu dzīvesvietai, tāpēc šis posms pagaidām izkrīt.

Zviedrijas vides pētniecības institūta un Zviedrijas lielveikalu tīkla Coop pētījumā brīvprātīgi piedalījās vienkārša zviedru ģimene - tētis, mamma un viņu trīs bērni, kuriem nav īpašu nosacījumu pārtikas iegādei. Ģimenei veiktās urīna analīzes noteica visiem pieciem organismā insekticīdu, fungicīdu un pesticīdu atliekvielas. Vienmēr jautājums ir par to, kādā apjomā. Un visbiežāk būs atbilde - katram produktam, ko jūs pērkat veikalā, iespējamais ķīmisko elementu kokteilis ir (Eiropas Savienības) pieļauto normu ietvaros. Visticamāk, ka lielākajai daļai cilvēku Latvijā arī šādu kokteili analīzēs varētu atrast. Nedēļu ģimene lietoja tikai bioloģiskās lauksaimniecības produktus un tad tika testēti vēlreiz. Atliekvielu daudzums bija samazinājies gandrīz pilnībā. Pētījuma video šobrīd jau ir vairāk nekā pieci miljoni skatījumu. Noskaties arī tu un padomā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Miljoniem robotu asinsvados

Sekmīgs eksperiments ar nanorobotu armiju truša organismā varētu veicināt nozīmīgu izrāvienu medicīnā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?