Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Bīstamo augu slimību atklāj komercdārzā Jelgavas novadā

Slampē, kur mēneša sākumā Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) atklāja bīstamo augu slimību - bakteriālo iedegu -, tā konstatēta vēl divās vietās. Tāpat šī slimība skārusi kādu komercdārzu Jelgavas novadā, kur tā jau bija nodarījusi kaitējumu 2008. gadā. Visi inficētie koki būs iespējami ātri jāiznīcina, lai novērstu slimības izplatīšanos, jo bakteriālā iedega izraisa strauju augu bojāeju.

Slampē no buferzonas trīs kilometru rādiusā, kurā VAAD darbinieki veica pastiprinātu pārbaudi, lai noteiktu bakteriālās iedegas izplatību, pavisam tika paņemti 32 paraugi ar slimības simptomiem, tie nosūtīti uz laboratoriju. Rezultāti pagaidām ir zināmi tikai par četriem, un tie rāda, ka konkrētie augļukoki - bumbieres un ābeles divās atsevišķās vietās - ir inficētas ar bakteriālo iedegu, tātad tās būs jāiznīcina, Dienai pastāstīja VAAD Augu karantīnas departamenta direktore Gunita Šķupele. Savukārt atlikušie 28 paraugi vēl atrodas testēšanā, tāpēc, iespējams, ka vēl kādā vietā varētu tikt atklāta šī slimība.

Konstatējot inficētu augļu koku mazdārziņā, desmit metru rādiusā ap to ir jāiznīcina arī visi citi augi, kurus varētu būt skārusi bakteriālā iedega. Savukārt komercdārzos tie ir konkrētajā rindā divi blakus augošie koki abās pusēs. Tātad ir jāiznīcina vismaz pieci augļu koki. Pašlaik VAAD darbinieki apzina tos kokus un krūmus Slampē un Jelgavas novadā, kurus vajadzēs iznīcināt, konkrēts to skaits vēl nav zināms.

Iepriekš mēneša sākumā atklātās inficētās bumbieres un ābele atradās uz pašvaldības zemes, tās jau ir nozāģētas un iznīcinātas, un par tām tiks pieprasītas kompensācijas, Dienai pastāstīja Slampes un Džūkstes pagastu pārvaldes vadītājs Visvaldis Girgensons. Viņš norāda, ka kopumā Slampē nav plašu augļu dārzu vai stādaudzētavu, tāpēc lielus zaudējumus šī slimība nevarētu nodarīt, taču tā apdraud piemājas dārzos augošos kokus. 2007. gadā, kad bakteriālo iedegu konstatēja visplašākajā teritorijā - 26 vietās -, tās apkarošana un iznīcināto augļu koku vērtības kompensēšana valstij izmaksāja vairāk nekā 200 000 latu.

Slimības izplatības cēlonis Slampē precīzi nav zināms, taču, iespējams, tā ievesta ar stādāmo materiālu - kādu jau iznīkušu bumbieri. Diemžēl auga pase nav saglabāta, tāpēc precīzi to noteikt vairs nav iespējams. Kā Diena jau rakstīja, VAAD iesaka iegādāties stādus ar augu pasi, uz kuras ir lielie burti ZP, kas nozīmē, ka tie ir pārbaudīti un atbilst valstī pastāvošajām prasībām.

VAAD darbinieki turpinās pārbaudes Jelgavas novadā trīs kilometru rādiusā ap inficētajiem augļu kokiem, lai noteiktu slimības izplatību. Pārbaudes jāpabeidz šonedēļ, paskaidroja G. Šķupele, jo, iestājoties vēsākām naktīm, slimību laboratoriski vairs nav iespējams noteikt, un darbi būs jāturpina nākamgad.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?