Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Biznesa karā uzvarētāju nav

Politiskā krīze Krimā, kopumā smagā situācija Ukrainā un Krievijas neprognozējamā uzvedība nostādījusi Rietumu pasauli grūtas, duālas izvēles priekšā - pasivitāte un kavēšanās pieņemt nozīmīgus lēmumus ilgtermiņā var izmaksāt ļoti dārgi un radīt neatgriezeniskas konsekvences, savukārt jebkuras sankcijas būs abpusēji sāpīgas.

Šī dilemma izskaidro arī ievērojami atšķirīgo ASV un Eiropas Savienības (ES) valstu reakciju un retoriku pret Krieviju. ASV, kuras ekonomiskās un tirdzniecības saites ar Austrumu lielvaru ir salīdzinājumā nenozīmīgas, ne tikai daudz asāk nosodījušas Krimas aneksiju, bet arī jau piemērojušas pirmās sankcijas.

Turpretī ES rīcība ne tuvu nav bijusi tik ātra, noteikta un pat ne vienota. Patlaban Eiropas valstis tikai vārdos, ar lielu devu piesardzības, paudušas nosodījumu Krievijai, kā arī deklaratīvu atbalstu Kijevas jaunajai valdībai. Tam galvenais iemesls, visticamāk, ir daudzu ES dalībvalstu ciešās ekonomiskās saites ar Krieviju, ko atsevišķos gadījumos varētu nosaukt pat par abpusēju ekonomisko atkarību. Svarīgākais atkarības aspekts ir gāze, jo Krievija ir lielākais gāzes piegādātājs ES. Savukārt Eiropa ir lielākais Krievijas eksporta tirgus, kamēr ES Krievija ir trešais lielākais eksporta tirgus 120-130 miljardu eiro vērtībā.

Lai gan spēku samērs ir par labu Eiropai, ilglaicīgs ekonomiskais karš radītu zaudējumus abās pusēs. Krievijas ekonomikai sankcijas būtu postošas, bet arī ES konsekvences būtu ļoti smagas, īpaši to valstu ekonomikai, kas vēl nav atguvušās no pēdējās finanšu krīzes. Eiropas, tajā skaitā arī Latvijas, atkarība no Krievijas gāzes piegādēm situāciju sarežģī vēl vairāk, turklāt šai problēmai nav ātra risinājuma vai alternatīvas. Turklāt, domājot par iespējamām ES sankcijām, arī Krievija jau gatavo atbildes reakciju, izstrādājot likumdošanu, kas pieļauj to valstu īpašumu nacionalizāciju, kas piemēros sankcijas pret Krieviju. Ārvalstu investoriem Krievijā tas ir satraucošs signāls un liek domāt par B un C rīcības scenāriju izstrādi.

Tāpēc kā ticamāko ES atbildes reakciju uz Krievijas agresiju Ukrainā varam sagaidīt precīzi «tēmētu» vēršanos pret Krievijas politisko un Kremlim pietuvināto ekonomisko eliti, nosakot ceļošanas un ekonomiskos ierobežojumus. Tomēr reālu sankciju īstenošana prasa nopietnus resursus. Piemēram, Latvijas bankām, īpaši tām, kas apkalpo nerezidentus, tas nozīmētu ievērojamus papildu kontroles mehānismus, lai šos ierobežojumus efektīvi realizētu praksē. Arī Latvijas pievilcība ārvalstu investoru acīs mazinās, jo, par spīti Latvijas dalībai NATO un ES, investoru vidē Baltijas reģions primāri asociēsies ar notikumiem Ukrainā un tiks uztverts kā riskantāks salīdzinājumā ar citiem, turklāt izpratne par notiekošo postpadomju telpā nereti vēl ir Aukstā kara stereotipos balstīta.

Nevaram izslēgt arī pozitīvu ekonomisko efektu, kad līdz ar kapitāla aizplūdi no Krievijas tas varētu palielināt investīcijas nekustamajos īpašumos un nerezidentu noguldījumu pieaugumu. Pieņemot šo «ātro naudu», jābūt ļoti modriem, nodalot «labo» no «sliktās». Tāpat, esot vienotiem ES pozīcijā pret Krieviju, Latvijai un abām pārējām Baltijas valstīm jādomā ne tikai par savu drošību, bet arī ekonomisko interešu aizstāvību un pašmāju uzņēmēju atbalstu, jo ekonomiskajā karā uzvarētāju nav.

*Callidus Capital valdes loceklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?