Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Biznesam vilšanās par šā gada budžetu un politisko tirgu

Bizness ir skarbs vērtējumā par valdības veikumu pirmajās 100 darba dienās, kas pagāja 2011. gada budžeta tapšanas zīmē. Budžets sanācis nekvalitatīvs, tādēļ to drīz nāksies labot. Turklāt budžeta izstrādē nav ņemti vērā solījumi, ko pie varas esošie politiķi deva pirms vēlēšanām. «Tika solītas reformas, necelt nodokļus. Tas dramatisms ir tajā, ka viss ir noticis tieši otrādi,» noteica Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) vadītāja Žaneta Jaunzeme-Grende.

Pēc Nordea bankas ekonomista Andra Strazda Dienai sacītā, tas, ka valdību pēc vēlēšanām turpināja vadīt iepriekšējās koalīcijas kodols, kalpoja kā būtisks stabilitāti stiprinošs faktors. «Tādējādi tika kliedētas investoru bažas, ka ziemā pēc vēlēšanām varētu īstenoties tā sauktais Ungārijas scenārijs, jaunajai valdībai vispirms mēģinot mainīt ekonomikas politiku, bet pēc tam atduroties pret tirgus realitātēm, tā rezultātā radot papildu nestabilitāti un zaudējot laiku,» saka Nordea bankas ekonomists.

Visvairāk pārmetumu no biznesa valdības pirmo 100 darba dienu vērtējumā izskan par 2011. gada budžetu. Bizness, pēc LTRK vadītājas sacītā, bija nepatīkami pārsteigts par valdības lēmumu celt pievienotās vērtības nodokļa likmes, sociālo nodokli tā vietā, lai reformētu lielus resursus prasošās jomas. Valdība ir izvēlējusies stagnācijas scenāriju, biznesa portālam Nozare.lv sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāja Elīna Egle. Budžeta sabalansēšana, viņasprāt, notikusi bez ilgtermiņa redzējuma par konkurētspējas atjaunošanu un nodarbinātības veicināšanu.

Pērn beigās nekvalitatīvi sagatavotais budžets ir sekas tam, kāpēc tas tagad ir jālabo, meklējot risinājumus 50 miljonu latu papildu konsolidācijai. «Tas tracina gan uzņēmējus, gan visus parējos,» tā A. Strazds. LTRK vadītājas ieskatā Vienotības ministru darbībā var manīt centienus budžetu padarīt kvalitatīvāku, taču tas Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) lielās pretestības dēļ par izdevumu mazināšanu viņu pārzinātajās jomās nav iespējams. Savukārt A. Strazds domā, ka problēmas sakne meklējama Vienotības negribēšanā vai nespējā uzņemties atbildību par vismaz vienu no būtiskajām izdevumu pozīcijām budžetā - labklājību, veselību vai izglītību.

«Var teikt, ka politiskais tirgus traucē attīstībai un pāri visam ir savējo likšana amatos [valsts uzņēmumos],» noteica LTRK vadītāja. Viņasprāt, kronis visam bija politiskais tirgus ap Ievas Jaunzemes pārvēlēšanu Konkurences padomes vadītājas amatā apmaiņā pret Mārtiņa Rozes (ZZS) iekārtošanu labā amatā. «Tas, kā viņi izrīkojās ar labticīgo ierēdni (..). Nekas vairs nav svēts,» tā Ž. Jaunzeme-Grende. Viņasprāt, par stabilitāti valstī pašreiz nevar runāt. «Varbūt viņi [varas partijās] paši jūtas stabili, bet pārējie ir nemierā.» Latvijas tautsaimniecība, pēc LTRK vadītājas sacītā, atgūstas pati no sevis, jo pārējos tirgos pasaulē ir mierīgi.

A. Strazds uzskata, ka valdības lielākais pārbaudījums būs nevis 50 miljonu latu atrašana šā gada budžetā un arī ne Valsts prezidenta vēlēšanas, bet gan 2012. gada budžeta projekts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?