Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Bizness igauņu gaumē

«Uzņēmumā esmu darījis visu - nav neviena darbinieka, kura pienākumus es nebūtu pildījis. Labs vadītājs ir tas, kas spēj ne tikai labi koordinēt cilvēkus, bet arī iedvesmot. Un, ja esi bijis uzņēmumā no paša sākuma, tad daudz labāk izproti darbinieku izjūtas dažādās situācijās,» atklāj Raivis Ozoliņš (32), stāstīdams par savu darba gaitu sākumu loģistikas pakalpojumu kompānijā Omniva, kur kā pārdošanas vadītājs viņš ir daļa no komandas, kas pirms pāris gadiem sāka šī Igaunijas pasta meitas uzņēmuma darbību Latvijas tirgū.

«Tas ir izaicinājums - ienākt tirgū, kur ir ļoti spēcīgi spēlētāji,» Raivis atzīst, bet teic, ka viņam patīk vienlaikus būt gan milzīga uzņēmuma daļai, kas ļauj izmantot pamatīgu pieredzi dažādu procesu pārvaldībā, gan daļai no mazāka un dinamiskāka uzņēmuma Latvijā, kas arvien straujāk aug.

Sports un paralēlā skola

«Mans aicinājums ir komunikācija ar cilvēkiem un pārdošana. Bet es nevarētu strādāt jebkurā uzņēmumā, nespēju «iesmērēt» preci, kas man pašam nepatīk, kam es neticu. Esmu ļoti fanātisks, un tā pārdevējam darbā ir laba īpašība. Bet jāskatās, lai uzņēmums to neizmanto ļaunprātīgi,» Raivis saka. Savu tagadējo darbavietu viņš slavē kā lielisku darba devēju, paredz, ka Omnivā, virzot kurjerpasta un pakomātu biznesu, viņam būs daudz ko darīt vismaz tuvākos piecus gadus, taču neslēpj, ka tālākā perspektīvā lūko pēc idejas savai paša uzņēmējdarbībai. «Es ticu, ka viss notiek pareizā laikā. Tomēr cilvēks ir pats savas laimes kalējs, lēmumi jāpieņem pašam.»

No Raivja gan savulaik varēja iznākt arī sportists. Viņš mācījās Murjāņos un spēlēja Latvijas jaunatnes izlasē rokasbumbā, kas bijusi pirmā vadības pieredze, - Raivis bija saspēles vadītājs, kura uzdevums bija nevis samest punktus, bet noorganizēt, lai tie tiktu samesti. Taču, tā kā rokasbumba ir ļoti traumatisks sports, Raivis sportista karjeras vietā izvēlējās studijas LU «vadībniekos». «Neredzēju neko citu, ko varētu mācīties. Karjeras testi un viss cits liecināja, ka gribu vadīt un organizēt. Man ļoti patīk komunicēt ar cilvēkiem, tas arī padara gan personīgo, gan darba dzīvi daudz krāsaināku. Tu dzīvo ne tikai ar savām veiksmēm un neveiksmēm, bet iegūsti daudz pieredzes arī no citiem.»

Tiesa, bija arī pāris gadu pārtraukums studijās, kam tomēr sekoja diploma iegūšana RTU. Uz priekšu virzīja un mācīja dzīves skola. Viņš jau kopš pirmā kursa paralēli mācībām strādāja eksprespastā DHL Latvia, kā kādas Igaunijas būvniecības datubāzes tirgotājs, pasākumu aģentūrā. Līdztekus tam daudz laika aizņēma sabiedriskās aktivitātes - Raivis darbojās LU Ekonomikas un vadības fakultātes Studentu pašpārvaldē, Latvijas Studentu asociācijā, Eiropas studentu forumā AEGEE-Riga, vairākus gadus arī rīkoja Tukuma modes festivālu. «Jāsaka, ka lielākais guvums man dzīvē ir tieši no šīm organizācijām. Augstskolā viss lielākoties balstās uz teoriju, bet NVO jauniešiem tiek ļauts krist un mācīties no sāpīgām pieredzēm, kas liek domāt, kāpēc kļūdījies. Bija daudz negulētu nakšu - gan ballītes, gan projektu rakstīšana un īstenošana. Redzēju arī taustāmu sava darba rezultātu. Tā bija vēl viena paralēla skola,» Raivis stāsta.

Savs cilvēks kaimiņiem

Kādu laiku Raivis nostrādāja personāla atlases kompānijā CV-Online Latvia. Tiesa - pavisam nedaudz, jo visai drīz igauņu uzņēmums GSM Apsardze, kam ļoti iepatikās tas, kā Raivis to bija eleganti atvilinājis no CV-Online konkurentiem, piedāvāja apsviedīgajam puisim veidot Latvijā kompānijas filiāli. «Ar šo darbu man dzīvē sākās «igauņu ēra»,» Raivis smaida. Viņš pats ir pa pusei igaunis, un igauņu valodas zināšanas viņam karjerā ir ļoti noderējušas. «Igauņiem ārpus savas valsts ļoti patīk strādāt ar savējo cilvēku. Tā vienkārši ir, izskaidrot nemāku. Bet man tas ir liels bonuss.»

Tas palīdzēja arī nākamajā karjeras pakāpienā, kad Raivis caur radiem un paziņām uzzināja, ka Igaunijā ceturtais lielākais būvniecības interneta veikals Interbauen grasās sākt darbību Latvijā, un pieteicās tajā iesaistīties. «Bet e-veikals ir projekts, kas virzās lēnām. Vienā brīdī bija jāsāk meklēt vēl kāds ienākumu avots, jo uzkrājumi sāka beigties. Tāpēc paralēli sāku strādāt interneta reklāmas aģentūrā smartAD,» Raivis stāsta. Interbauen projekts apsīka pērnā gada nogalē, savukārt reklāmas aģentūrā, kas arī bija igauņu uzņēmums, darba attiecības Raivim beidzās vēl pirms tam. Nu viņš jau divus gadus strādā SIA Omniva, kur jūtas kā zivs ūdenī. «Domāju, esmu labs darbinieks - ambiciozs, lojāls, mērķtiecīgs, novedu lietas līdz galam.»

Ūdeņi Raivim tuvi, arī runājot par brīvo laiku, vasarās viņš burā ar jahtu. Brauc arī ar auto, ziemā dēļo no kalna, bet septembrī grasās iestūrēt laulības ostā.

Patīk un izaicina

Omniva Latvijā sāka darbu ar pakomātu biznesu, lai gan tas, kā Raivis stāsta, joprojām prasa sabiedrības izglītošanu, lai pakomātu izmantošana veidotos kā ieradums. Pakomāti un arī kurjerpasta virziens uzņēmumā ir Raivja pārziņā, savukārt infoloģistikas biznesu (e-rēķinu un e-maksājumu pakalpojumus uzņēmumiem) kūrē atsevišķa Omnivas divīzija. «Kurjerpasti Latvijā konkurē ļoti sīvi, taču gribas ticēt, ka esam sašūpojuši līdz šim stabilo tirgus līderu trijnieku. Esam uzņēmuši ātrumu,» Raivis stāsta un uzskaita - Omniva Latvijā sāka ar 5-6 kurjeru mašīnām, tagad to ir ap 20. Arī darbinieku skaits nu jau ir ap 30 un drīzumā augs vēl.

Darbavietas izaugsmes temps Raivim pašam ir gan patikas deva, gan motivācija, gan izaicinājums. «Mums aizmugurē ir «lielā mamma» - Igaunijas pasts, kurā mums ir brīvi pieejams know-how. Bet, sākot augt no jauna, nevar visu darīt kā lielā mamma. Ir situācijas, kad jātiek galā pašiem, jāpielāgojas. Lielā organizācijā arī viss notiek lēnāk, dažkārt pašsaprotamas lietas aizņem daudz laika, un tas man šķiet visgrūtākais. Savukārt Omnivā bieži varam reaģēt ātri, varam izdomāt, darīt un ātri ieraudzīt rezultātu,» Raivis stāsta. «Es arī negribētu strādāt nevienā no pārējo Baltijas valstu pastiem, jo Igaunijas pasts, manuprāt, ir vienīgais, kas, būdams valsts uzņēmums, strādā tā, it kā būtu privātuzņēmums, katrs lēmums ir ļoti pārdomāts, nav paļaušanās uz valsti kā glābēju. Šāds darba stils man ļoti patīk. Igauņi arī ir atvērtāki, tiešāki, vairāk uzticas iespējamajiem partneriem.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2012
pārdošanas vadītājs SIA Omniva
2011-2012
tiešo klientu pārdošanas/projektu menedžeris SIA smartAD
2010-2013
partneris SIA Interbauen Latvija
2007-2010
pārdošanas direktors SIA GSM Apsardze
2007
projektu vadītājs SIA CV-Online Latvia
2000-2007
dažādi īslaicīgi darbi

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?