Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Blusas jau ir klāt, var inficēt cilvēku

Šogad blusu aktivitātes sezona sākusies īpaši agri, tāpēc šo parazītu radītās problēmas jau ir aktuālas gan veterinārārstiem, gan sagādā rūpes suņu un kaķu īpašniekiem.

Suņu un kaķu blusas nav sugai specifiskas, tas nozīmē, ka sunim var kost arī kaķu blusa un otrādi. Lielākā daļa dzīvnieku ar blusām invadējas no vides, nevis no citiem dzīvniekiem. Dzīves lielāko daļu blusas uzturas apkārtējā vidē. Tikai pirms olu dēšanas tās pārvietojas uz mājdzīvniekiem, lai sūktu asinis. Blusu siekalas satur alergēnu, kas izraisa stipru niezi, kasīšanos un t. s. blusu alerģisko dermatītu (BAD). Pēc barošanās blusa 24-48 stundu laikā sāk dēt olas apkārtējā vidē - visbiežāk dzīvnieka guļvietā, grīdas spraugās, netīrumos, smiltīs. Dzīves laikā blusu mātīte spēj izdēj 800-2000 olu. No olām izšķiļas kāpuri, kas aptuveni desmit dienās iekūņojas un kļūst ļoti izturīgi pret nelabvēlīgiem apstākļiem. Brīdī, kad sakrīt visi ideālie apstākļi tālākajai attīstībai - temperatūra, mitrums un gaisa svārstības, blusa izšķiļas. Interesanti, ka, lai blusa izšķiltos, nepieciešama vibrācija, piemēram, dzīvnieka vai cilvēki soļi.

Blusas ne tikai sūc asinis, bet var arī pārnēsāt dažādus parazītus, piemēram, t. s. blusu lenteni. Ar šo parazītu var inficēties gan dzīvnieks, gan cilvēks. Tāpēc ļoti svarīga ir regulāra dzīvnieku atblusošana un attārpošana vismaz divas reizes gadā, kā arī personīgā higiēna!

Visbiežāk saimnieki ir pārliecināti, ka viņu mīlulim blusu nav un niezei ir cits iemesls. Blusas ir mazas un ātras - ja to nav ļoti daudz, pašas blusas uz dzīvnieka ir gandrīz neiespējami ieraudzīt. Kā pārbaudīt, vai dzīvniekam tomēr nav kādas «draudzenes»? Ar mitru vates piciņu paberzējiet dzīvnieka ādu - uz vēdera, muguras, skausta. Ja vates piciņa krāsojas sarkanbrūna, tas visdrīzāk ir no asinīm blusu atstātajās fekālijās. Tātad jālieto kāds no pretblusu līdzekļiem!

Veterinārārsti un veterinārās aptiekas piedāvā plašu pretblusu līdzekļu klāstu - aerosolus, pūderus, kaklasiksnas, skausta pilienus, tabletes. Ļoti iesaku pretparazītu līdzekļus iegādāties tikai pie veterinārārstiem vai aptiekās, kas garantē kvalitatīvu un drošu aizsardzību.

Skausta pilieni. Ērta un vienkārša lietošana - ieteicami dzīvniekiem, kas nepeldas. Parasti darbojas, uzkrājoties ādas tauku dziedzeros un ar ādas taukiem izplatās pa visu ķermeņa virsmu. Ir līdzekļi, kas iedarbojas tikai pret blusām un ērcēm (Frontline), ir līdzekļi, kas iedarbojas arī uz citiem parazītiem (Stronghold, Advocate). Frontline Combo pārtrauc blusu attīstības ciklu - neļauj no olām izšķilties kāpuriem. Lietojot Frontline Combo, nav jāapstrādā apkārtējā vide pret blusu olām un kāpuriem. Frontline pieejams arī aerosola veidā, ko var lietot kucēniem un kaķēniem no dzimšanas brīža.

Pretblusu kaklasiksnas atkarībā no veida darbojas 2-8 mēnešus. Siksna ap kaklu jāliek vaļīgi - tā, lai nebūtu tieša kontakta ar ādu. Siksnu nēsā, to nenoņemot. Siksnas efektivitātes ilgums norādīts ražotājfirmas informācijā uz iepakojuma (vidējais darbības ilgums svārstās no četriem līdz astoņiem mēnešiem).

Tabletes pret blusām un ērcēm ieteicams lietot tiem suņiem, kurus bieži mazgā vai kuri bieži peldas, kā arī dzīvniekiem ar jutīgu ādu. Tabletes iedarbojas ļoti ātri - jau divu stundu laikā. Iedarbības ātrums ir svarīgs, lai nodrošinātu aizsardzību pret ērču pārnēsātu slimību babeziozi. Ērces iet bojā, pirms tās spēj ievadīt slimības ierosinātājus suņa asinīs.

Konsultējieties ar savu veterinārārstu, kāda veida aizsardzība ir vispiemērotākā tieši jūsu dzīvniekam.

*Veterinārārste, Universitātes Vetfonds

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?