Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Bosnieši pieprasa pārmaiņas

Divdesmit gadu pēc pilsoņu kara, kura atstātā postaža joprojām ik uz soļa ir manāma 1984. gada ziemas olimpisko spēļu mājvietā Sarajevā un citviet visā valstī, Bosnijā un Hercegovinā ir uzliesmojuši plaši protesti pret nabadzību un valdošās elites korupciju.

Pagaidām protestiem, kas dažviet pārauguši vardarbīgos nemieros, ir sociāls raksturs, bet izskan brīdinājumi, ka tie var uzšķilt etniskos konfliktus. Šādai varbūtībai ir augsta iespējamība valstī, kur politiskā vara ir sadalīta starp trim lielākajām etniskajām kopienām - musulmaņiem, serbiem un horvātiem, bet vāja centrālā valdība nav spējusi tās apvienot kopējiem mērķiem.

Dārgā birokrātu armija

ASV pilsētā Deitonā 1995. gada novembrī parakstītais miera līgums, kas izbeidza trīsarpus gadu ilgo Bosnijas pilsoņu karu, Bosniju un Hercegovinu sadalīja divās autonomās administratīvajās vienībās - Bosnijas un Hercegovinas federācijā un Serbu Republikā.

Katrai administratīvajai vienībai ir savs prezidents, valdība, parlaments, policija un citas institūcijas. Federācija, ko pārvalda musulmaņi un katoļticīgie horvāti, sadalīta desmit kantonos, kuriem katram ir parlaments un valdība ar plašām izpildvaras funkcijām. Raibo administratīvo ainavu papildina autonomā Brčko pilsēta valsts ziemeļos.

To visu pārrauga centrālā valdība un prezidenta institūcija, kurā uz vienu četru gadu termiņu ievēl pa vienam pārstāvim no trim dominējošajām etniskajām grupām. Savukārt centrālās valdības un prezidenta institūcijas darbu uzrauga ANO augstais pārstāvis.

Uzblīdusī un neefektīvā ievēlēto un neievēlēto valsts pārvaldes amatpersonu armija veido aptuveni 40% no darbaspēka un valstij rada milzu izdevumus. Piemēram, 2010. gadā birokrātiskā aparāta uzturēšanai tērēti 500 miljoni eiro, apgalvo organizācija Balkan Investigative Reporting Network.

Bosnijā un Hercegovinā darbs valsts maizē ir ienesīgs. Piemēram, parlamenta deputāta mēnešalga esot 3500 eiro, kamēr vidējā alga valstī nepārsniedz 420 eiro, bet pensija - 170.

Daudzi vienkāršie cilvēki ir spiesti cīnīties par izdzīvošanu, aptuveni katrs piektais bosnietis dzīvo zem nabadzības sliekšņa. Oficiāli bezdarba līmenis ir 28%, bet patiesībā tas varētu būt pat 40%. Iegūt darbu ir grūti, jo pēc Dienvidslāvijas sadalīšanās daudzi rūpniecības uzņēmumi bankrotēja vai tika privatizēti par «sviestmaizi», bet jauni uzņēmumi neveidojas, jo investorus atbaida sarežģītā administratīvā sistēma.

Politiķi nevēlas vienotību

Analītiķi uzskata, ka protesti, kas sākās pagājušajā nedēļā ziemeļaustrumu pilsētā Tuzlā, bet vēlāk pārmetās uz citām pilsētām, tajā skaitā galvaspilsētu Sarajevu, parāda iedzīvotāju niknumu par politiķu nespēju 20 gados izveidot vienotu valsti.

«Protestos piedalās izsalkuši cilvēki, kuri gadu gaitā ir uzkrājuši dusmas pret visiem lēmumu pieņēmējiem,» uzskata filozofijas profesors Miodrags Zivanovičs no Baņa Lukas pilsētas, kas ir Serbu Republikas galvaspilsēta.

Kopš protestu sākuma 4. februārī no amata ir atkāpušies četru Bosnijas un Hercegovinas federācijas kantonu premjerministri. Nedēļas nogalē Sarajevā saniknotie protestētāji ar degmaisījumiem un akmeņiem apmētāja centrālās valdības ēkas, kuras savā ziņā simbolizē nefunkcionējošo valsts sistēmu. «Protestētāji saprot, ka valsts drausmīgo ekonomisko situāciju nav radījušas tikai korumpētas amatpersonas, bet drīzāk konstitucionālā kārtība,» politologu Jasminu Mujanoviču citē Reuters.

Pagaidām gan nevar runāt par protestu kustību visā valstī, jo līdz šim lielākās demonstrācijas ir notikušas pārsvarā musulmaņu apdzīvotajās Bosnijas un Hercegovinas federācijas pilsētās. Ne kantonos, kur vairākumā ir horvāti, ne Serbu Republikā demonstrācijas nav notikušas, neskatoties uz to, ka arī tur pastāv tās pašas problēmas.

Valdošie politiķi ir mēģinājuši izmantot protestus savā labā, vainojot viens otru valsts sociālajās un ekonomiskajās problēmās, lai gan paši ir guvuši labumu no pastāvošās kārtības. Politologi domā, ka šādi politiskā elite mēģina nepieļaut, ka protestos apvienojas iedzīvotāji no visām etniskajām grupām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?