Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Brauks uz Somiju pēc pieredzes

Pašvaldības, kurās nonāks bēgļi, kas pēc patvēruma meklētāju centra atstāšanas var doties uz kādu novadu vai pilsētu, vēlas kopīgā sarunā ar valdības pārstāvjiem vēl izrunāt jauno situāciju, kādā tās var nonākt nākamgad. Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valdē ir notikusi pirmā diskusija par iespējamo bēgļu uzņemšanu un nolemts jau drīzumā doties pieredzes apmaiņā uz Somiju, jo pašiem šādas pieredzes nav, Dienai atzina LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis.

No sarunām ar citu valstu kolēģiem LPS līderim ir kļuvis skaidrs, ka šī problēma «nonāks uz pašvaldību pleciem». Tāpēc līdz nākamajam gadam vajadzētu gūt skaidrību, cik tas maksās vietējām varām un kāda palīdzība no tām tiek gaidīta. Kamēr LPS darba grupa nav apkopojusi pašvaldību ierosinājumus, Dobeles novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns (ZZS) bija piesardzīgs: «Mums ir jābūt cilvēciskiem un arī tolerantiem pret saviem iedzīvotājiem, viņus lieki nekacinot, kamēr nekas nav skaidrs. Kad valsts līmenī šo jautājumu risinās, tad arī aktīvāk domāsim.» Dobeles novada vadītājs apzinās, ka cilvēkus uztrauc savas un savu tuvāko iespējas, tāpēc svarīgi, lai būtu līdzsvarā tas, ko saņem vietējie cilvēki, un tie, kuri ieradušies no tālienes. «Mēs neesam atrauti no Eiropas kopējiem procesiem, un tie nav lēmumi, ko pieņem pašvaldības,» piebilda A. Spridzāns.

Dienas uzrunātie cilvēki Dobeles pilsētā nebija agresīvi noskaņoti. Pašvaldībā jau dzīvojot ķīnieši. Viņus gan neviens īsti nemanot - tikai redzot, kā viņi «atbrauc, paņem pusdienas un smuki aizbrauc». Gados jaunā Olga ir skolotāja, un pati nevar atrast darbu, tāpēc pirmā doma esot, kur šie cilvēki strādās. «Es baidos, ka viņi atbrauks ar savu kultūru, dzīvos savā kultūras telpā un ne īpaši gribēs dzīvot tā, kā mēs. Saprotu, ka jāsolidarizējas ar citām valstīm un varbūt nebūs nemaz tik traki, jo mēs taču neko par viņiem nezinām, tāpat kā viņi neko nezina par mums,» atzina Olga.

Andrejs studē Rīgā un bieži ceļo, tāpēc pieradis pie multikulturālas vides un viņam bēgļu iekļaušanās mūsu sabiedrībā nešķiet satraucoša. Rīgā, kurā ir daudz ārvalstu tūristu, viņus vispār nevarēšot manīt. «Dobelē tā varētu būt problēma, jo ko nozīmē cilvēkam ar tik atšķirīgu kultūru te iedzīvoties,» viņš piebilst. Savukārt šefpavārs Guntis Valters, kurš strādā Somijā, ir kategoriskāk noskaņots, jo citās valstīs redzējis, kā bēgļi izveido savas ielas un uzspiež savu kultūru vietējiem. Latvija ir nabadzīga valsts, un saspīlējumu sabiedrībā var radīt tas, ja uzņemtajiem bēgļiem būs kādas priekšrocības, piebilda Guntis. Viņš gan pieļauj, ka bēgļi no Latvijas gribēs doties tālāk uz kādu bagātāku valsti.

Dobelē aptaujātajiem nebija skaidrs, kur ieceļotāji dzīvos. Tas bija pirmais, ko minēja arī Dienas aptaujātie pašvaldību vadītāji. Brīvu dzīvokļu nav ne turīgajā Babītē, ne Tērvetes novadā. Babītes novada priekšsēdētājs Andrejs Ence (RA) sacīja, ka pašiem bāreņi gaida rindā. Viņaprāt, ieceļotājiem nekādas priekšrocības pašvaldība nevarēs radīt, un viņiem, tāpat kā ikvienam, būs pašiem jāmeklē darbs un dzīvoklis.

«Mums ir viena pašvaldības daudzdzīvokļu māja, bet rindā ir desmit ģimeņu. Ja šis cilvēks nonāk, piemēram, Bukaišos, ko viņš tur darīs bez transporta un veikala?» min Tērvetes novada vadītāja Dace Reinika (ZZS). Arī pēc Auces novada domes priekšsēdētāja Ginta Kaminska (ZZS) domām, atklāto jautājumu esot daudz, jo jāsaprot, kas būs tie cilvēki, kuri palīdzēs bēgļiem integrēties vidē, ja viņi nezina valodu un vietējos apstākļus, un kāda sociālā palīdzība būs jāsniedz. «Ir jābūt skaidrai sistēmai, bet šis jautājums pagaidām vēl nav aktuāls,» sacīja G. Kaminskis.

Jelgava varētu būt viena no pilsētām, kurā bēgļu ierašanās šķiet ticama. Jelgavas mērs Andris Rāviņš (ZZS) arī bija vienīgais, kas atzina, ka varot piedāvāt dzīvojamo platību nelaimē nonākušajiem cilvēkiem kopmītņu tipa mājā, kurā esot brīvas kādas sešas istabiņas. Pieredzes braucienā uz Somiju viņš nedošoties, jo esot tur jau bijis. Turklāt viņš ir skeptisks, cik izmantojama būs kolēģu pieredze, ja Somijā tādai pilsētai kā Jelgava esot desmitreiz lielāks budžets.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?