Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Brazīlija gausi gatavojas čempionātam

Miljoniem cilvēku visā pasaulē piektdien pavērsīs skatus Brazīlijas virzienā, jo tur notiks 2014. gada pasaules čempionāta futbolā finālturnīra apakšgrupu izloze, kuras laikā 32 valstsvienības uzzinās savus pretiniekus nākamvasar notiekošajā sporta sarīkojumā, kuru klātienē varētu apmeklēt 600 tūkstoši ārvalstu fanu.

Līdz turnīra atklāšanas mačam 12. jūnijā atlicis nedaudz vairāk par sešiem mēnešiem, bet brazīliešiem vēl ir daudz darāmā, lai čempionāts izdotos godam. Organizatoriem lielākās raizes sagādā turnīra centrālie objekti - futbola stadioni, jo pašlaik ekspluatācijā ir nodotas tikai sešas no 12 čempionātam paredzētajām arēnām.

Stadionus nenodos laikus

Brazīlijas lielākajā pilsētā Sanpaulu pirmdien celtnieki atsāka darbus Arena Corinthians stadionā, kur pagājušajā trešdienā notika negadījums, kas izdzēsa divu strādnieku dzīvību. Nelaime notika, kad sabruka celtnis, kas pārvietoja 500 tonnu smagu metāla konstrukciju, sagraujot daļu no stadiona jumta un tribīnēm.

Šis nav pirmais gadījums, kad objektos, ko ceļ pasaules čempionāta vajadzībām, iet bojā cilvēki. Martā Manausas pilsētas stadionā strādnieks nokrita no piecu metru augstuma un guva nāvējošus ievainojumus. Vēl viens celtnieks mira 2012. gada jūnijā pēc darba negadījuma stadionā galvaspilsētā Braziljā.

Līdz incidentam Sanpaulu stadions, kurā plānots aizvadīt pasaules čempionāta atklāšanas maču, bija par 94% pabeigts. To, tāpat kā pārējās arēnas, ekspluatācijā vajadzēja nodot līdz decembra beigām, kā ir noteikusi Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA). Tomēr tagad ir skaidrs, ka tas notiks ne ātrāk kā janvārī vai februārī, ziņo organizatori.

FIFA plāno līdz 5. janvārim inspicēt visus 12 stadionus, bet ir skaidrs, ka līdz tam laikam gatavs nebūs ne Arena Corinthians, ne vēl pieci citi stadioni. Organizatoriem lielākās galvassāpes sagādā gausie celtniecības darbi stadionā dienvidu pilsētā Kuritibā. Celtnieki apgalvo, ka tas esot gatavs par 83%, bet FIFA saka, ka tikai par 75%.

Stadionu celtniecība bijusi ne vien ārkārtīgi lēna, bet arī daudzkārt pārsniegusi sākotnēji plānotās izmaksas. Stadionu celtniecībai un rekonstrukcijai paredzēto 1,3 miljardu dolāru (663 miljoni latu) vietā ir iztērēti jau 3,5 miljardi dolāru (1,7 miljardi latu), atsaucoties uz Brazīlijas Sporta ministriju, vēsta Deutsche Welle.

Brazīlijas sabiedrība ir ļoti neapmierināta ar čempionāta dārgajām izmaksām. Šovasar valstī notika plaši protesti, kuros iedzīvotāji pauda neapmierinātību ar valsts izšķērdību. Tomēr valdība nav ieklausījusies, jo ir gatava papildu tēriņiem, lai stadionus pabeigtu maksimāli drīz.

Zels bērnu prostitūcija

Tieši ielu protestus un vardarbības uzliesmojumu Riodežaneiro graustu rajonos Brazīlijas policija uzskata par galvenajiem riskiem drošībai pasaules čempionāta norises laikā.

Pēc šīs vasaras protestiem policijas paspārnē izveidoja operatīvo vienību, kuras uzdevums būs izjaukt plānotu vardarbību demonstrāciju laikā. Tāpat brazīliešu policisti no ārvalstu kolēģiem ir smēlušies jaunas zināšanas pūļa savaldīšanā.

Satraukumu rada arī pēdējos mēnešos Riodežaneiro graustu rajonos novērotais noziedzības pieaugums, neskatoties uz to, ka tur ir pastiprināta policijas klātbūtne. Pēdējās nedēļās novērots jauns fenomens - gaišā dienas laikā jauniešu bandas uzbrūk cilvēkiem ielās un aplaupa pilsētas slaveno pludmaļu apmeklētājus.

Savukārt bērnu tiesību aizstāvji sūdzas, ka varasiestādes nav izdarījušas pietiekami daudz, lai pasaules čempionāta laikā valstī neplauktu mazgadīgo prostitūcija. «Esam noraizējušies, ka futbola čempionāta norises pilsētās un to apkaimē palielināsies bērnu seksuālā ekspluatācija,» paziņojis Brazīlijas Cilvēktiesību sekretariāts.

Jau tagad pasākuma norises pilsētās esot novērots seksa industrijā nodarbināto pieplūdums, un tas liek domāt, ka suteneri būs gatavi tam, lai apmierinātu vietējo un ārvalstu futbola fanu pieprasījumu arī pēc pavisam jaunām meitenēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?