Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Brexit rada iespējas un riskus Marinai Lepenai

Britu lēmums izstāties no Eiropas Savienības (ES) jeb tā dēvētais Brexit bija svētki Francijas labēji populistiskās partijas Nacionālā fronte (NF) līderei Marinai Lepenai, kura to nodēvēja par «vissvarīgāko brīdi kopš Berlīnes mūra krišanas». Pēc nepilna gada Francijā notiks prezidenta vēlēšanas, un tajās M. Lepena būs viena no galvenajām favorītēm uz uzvaru. Politiķe ir apsolījusi, ka izsludinās referendumu par Francijas izstāšanos no ES, ja tiks ievēlēta prezidenta amatā.

Sola «atbrīvot» Franciju

Vāja valdība, kas nespēj risināt dziļās ekonomiskās problēmas, Eiropas migrācijas krīze un terorisma draudi ir galvenie faktori, kuri Francijā veicinājuši atbalstu populistiskām idejām un daudzu vēlētāju novēršanos no tradicionāli valdošajām centriski kreisajām un centriski labējām partijām. Eiroskeptiskā NF ir viņu alternatīvā izvēle.

To izmanto M. Lepena un viņas partijas biedri, kuri gadiem frančiem izplata briesmu stāstus par «ļauno» Briseli, kas «apspiež» ES dalībvalstu suverenitāti. M. Lepena, uzzinot, ka Lielbritānijas iedzīvotāji referendumā nobalsojuši par labu aiziešanai no ES, paziņoja, ka tā ir «brīvības uzvara» un drīzumā arī Francija nobalsošot par «neatkarību no ES».

Vēlētāju aptaujas jau mēnešiem rāda, ka nākamgad aprīlī notiekošajā Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarēs M. Lepena. Viņa sola, ka gadījumā, ja kļūs par prezidenti (tad gan jāuzvar arī otrajā kārtā), viņa nekavējoties sākšot sarunas ar ES par Francijas izstāšanos no eirozonas, atjaunošot robežkontroli, nodrošināšot Francijas likumu pārākumu pār ES likumdošanu un vairs nepieļaušot, ka Brisele pārbauda Francijas valsts finanses. Pēc sešiem mēnešiem notikšot referendums, kurā franči varēs izlemt - palikt vai izstāties no ES.

Viņas grandiozos plānus var ietekmēt tas, kāda Francijas prezidenta vēlēšanu laikā būs situācija Lielbritānijā.

Pēc Brexit balsojuma Britu salās iestājies politiskais haoss, jo premjerministrs ir atkāpies, atstājot bez līdera arī valdošo Konservatīvo partiju, opozīcijā esošās Leiboristu partijas vadītājs Džeremijs Korbins zaudējis parlamentā ievēlēto leiboristu uzticību, bet par savu atkāpšanos paziņojis Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas līderis Naidžels Farādžs, kurš bija viens no redzamākajiem Brexit atbalstītājiem.

Referenduma rezultātā mārciņa piedzīvojusi strauju vērtības kritumu, bet Skotija, kuras iedzīvotāji balsoja par Lielbritānijas palikšanu ES, piedraudējusi rīkot vēl vienu referendumu par izstāšanos no Apvienotās Karalistes.

Vēlas palikt ES

«Ja Lielbritānijā viss ir kārtībā [laikā, kad notiks Francijas vēlēšanas], tad NF būs ieguvēja. Ja tur turpināsies haoss, ja bankas pārcels savus birojus prom no Lielbritānijas, ja britu ekonomika cietīs, tad NF argumenti [par izstāšanos] tiks noraidīti,» tirgus pētījumu uzņēmuma IFOP analītiķis Žeroms Furkē stāstīja ziņu aģentūrai Reuters.

NF viceprezidents Florians Filipo ir pārliecināts, ka runas par Brexit negatīvajām sekām ir «elites, jo īpaši Francijā, atteikšanās pieņemt realitāti». Tomēr Ž. Furkē oponē. «Francijas sabiedrībā nav atbalsta aiziešanai no ES. Franči kopumā nav sajūsmā par to, kā Eiropa strādā, bet daudzi uzskata, ka, ja tu atrodies braucošā vilcienā, kas mēdz būt neērts, ir bīstami no tā izlēkt,» norāda sociologs. «Pat ja cilvēki ir eiroskeptiski noskaņoti, viņi saprot, ka izstāšanās [no ES] ir sarežģīts un netīrs process, ko jau apliecina Lielbritānijas piemērs.»

Amerikāņu domnīcas Pew Research Center Francijā pirms britu referenduma veiktā aptaujā vairāk nekā 60% respondentu pauda neapmierinātību ar ES. Tomēr franču eiroskepticisms nenozīmē, ka viņi arī vēlas šķirt attiecības ar ES. Jau pēc Lielbritānijas balsojuma veiktā aptaujā 45% Francijas iedzīvotāju apgalvoja, ka vēlas valsts palikšanu ES, bet 33% sacīja, ka atbalsta sekošanu britu piemēram, vēsta ziņu aģentūra Bloomberg. Vairākums arī noraidīja nepieciešamību rīkot līdzīgu referendumu Francijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?