Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

BRICS cer iegrožot rietumu finanšu ietekmi

Lai pretstāvētu bagāto rietumvalstu iedibinātajai pasaules finanšu sistēmai, piecu attīstības valstu - Brazīlijas, Krievijas, Indijas, Ķīnas un Dienvidāfrikas (BRICS) - līderi spējuši vienoties par savas attīstības bankas un valūtas rezervju fonda izveidi, vēsta BBC.

Piecu valstu sarunas par savas attīstības bankas izveidi bija ievilkušās vairāk nekā divu gadu garumā, jo Brazīlija un Indija centās pretoties Ķīnas vēlmei iegūt lielāko ietekmi jaunajos finanšu veidojumos.

Savukārt Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, kurš saskaras ar pieaugošu rietumvalstu izolāciju Krimas aneksijas dēļ, BRICS samits piedāvājis atbalstošu ģeopolitisko platformu, lai parādītu, ka viņam ir draugi tajās pasaules valstīs, kas var veidoties par nākotnes ekonomikas lielvarām, raksta Reuters.

Jaunajai BRICS attīstības bankai, kuras nosaukums būs New Development Bank, kapitāla kopējais apjoms būs 100 miljardu ASV dolāru vērtībā. Tās darbība būs vērsta uz infrastruktūras projektu finansēšanu attīstības valstīs. Bankas galvenais birojs atradīsies Šanhajā, un pirmajos piecos gados to pārvaldīs Indija. BRICS pārstāvji pamato jaunās bankas izveidi ar vēlmi pretoties kapitāla aizplūšanai no attīstības valstu finanšu tirgiem, ko izraisa ASV valdības monetārie pasākumi. Paredzams, ka banka sāks izsniegt aizdevumus 2016. gadā. Daļas tajā varēs iegādāties arī citu valstu pārstāvji, vienīgais nosacījums, ka BRICS valstīm kopā jāsaglabā vismaz 55%.

BRICS līderi vienojās arī izveidot valūtas rezervju fondu 100 miljardu ASV dolāru vērtībā, ko dalībvalstis varēs izmantot, lai aizsargātu nacionālās valūtas no straujām finanšu tirgu svārstībām.

BRICS valstu līderi uzsver, ka jauno mehānismu izveide ļaus konkurēt ar Starptautisko Valūtas fondu un Pasaules Banku, kas vairs netiekot galā ar projektu finansēšanu attīstības valstīs, turklāt to ietekme šajās rietumvalstu pārraudzītajās organizācijās esot neproporcionāli maza.

Tiesa, Krievijas laikraksts Ņezavisimaja gazeta norāda, ka ar attīstību esot problēmas pašās BRICS valstīs. Dienvidāfrikas Republikā ekonomika nepieaug. Indijā joprojām valda galēja nabadzība. Brazīlijā strauji aug budžeta deficīts un samazinās ekonomiskās attīstības tempi. Radikāli atšķiras arī Krievijas un Ķīnas ekonomikas pieaugums. Krievijas ekonomika mīdās uz vietas, labākajā gadījumā šogad tās apjoms pieaugs par 0,5%. Ķīnā iekšzemes kopprodukta pieaugums pārsniedz 7%.

Bloomberg View apskatnieks raksta, ka alternatīvas SVF un PB tiek veidotas arī politisku iemeslu dēļ. «Ukraina pašlaik ir ceturtajā vietā SVF lielāko parādnieku sarakstā. Diezin vai viena no Putina prioritātēm varētu būt no Krievijas ietekmes zonas prom raujošās valsts finansēšana.»

Savukārt vācu Die Zeit prognozē pretrunas un nākotnes konfliktus starp pašām BRICS valstīm: «Tikai vienā jautājumā BRICS valstis ir vienotas, ja jārunā par pretstāvēšanu, pārsvarā gan retorisku, pasaules vadošajām lielvarām, īpaši ASV. Taču drīz citas BRICS valstis izbaudīs, ko nozīmē, ka tās rindās atrodas jauna, agresīva lielvara ar hegemoniskām ambīcijām - Ķīna.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?